Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
Pro mnohé začínající a někdy i zkušenější podnikatele v potravinářství bývá označování potravin náročným prvkem tohoto podnikání.
Je nezbytné se seznámit s legislativou, která označování potravin upravuje. Níže jsou uvedeny základní předpisy:
Podrobnější vysvětlení problematiky označování potravin spolu s odpověďmi na nejčastěji kladené otázky naleznete např. v Příručce pro provozovatele potravinářských podniků k označování potravin podle předpisů EU a dále v Postupech
a stanoviscích SZPI k Označování.
Pro kategorii vína a dalších produktů z vinné révy existuje celá řada dalších předpisů. Ty jsou zmíněny v článcích na webu SZPI týkajících se přímo komodity vína.
Požadavky na označování potravin se zpravidla liší podle toho, zda a jakým způsobem jsou zabaleny a jakým způsobem jsou nabízeny spotřebitelům.
Balená potravina – potravina v obalu, do něhož byla vložena před uvedením do prodeje, a to bez ohledu na to, zda je potravina v obalu uzavřena zcela nebo zčásti, avšak v každém případě takovým způsobem, že bez otevření nebo výměny obalu nelze změnit jeho obsah (čl. 2, odst. 2, písm. e) nařízení (EU) č. 1169/2011).
Nebalená potravina – potravina, která je spotřebiteli nabízena nebalená
Zabalená potravina – potravina, která je dodána prodejci a až poté je zabalena prodejcem bez přítomnosti spotřebitele za účelem jejího bezprostředního prodeje
Pokrm – nebalená potravina nabízená zařízením společného stravování, kdy zařízením společného stravování je jakékoliv zařízení (včetně vozidel, stánků s pevným stanovištěm a přenosných stánků), jako jsou například restaurace, závodní jídelny, školy, nemocnice a cateringové firmy, v němž v rámci běžné činnosti připravují potraviny určené k přímé spotřebě konečným spotřebitelům
Bližší informace k uvádění povinných údajů u pokrmů jsou v sekci Společné stravování.
Trendem posledních let je uvádění nejrůznějších výživových a zdravotních tvrzení na obalech potravin a v reklamách na ně. Výživová a zdravotní tvrzení je možné použít, ale tato oblast má opět svá pravidla, která je nutné dodržovat.
Zdravotní tvrzení – tvrzení, které odkazuje na příznivý vliv potraviny/látek v ní obsažených na lidské zdraví, kupříkladu „Vitamín C přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci chrupavek“
Výživové tvrzení – tvrzení, které odkazuje na přítomnost/nepřítomnost určité živiny v potravině, kupříkladu „s nízkým obsahem tuku“, „bohatý na bílkoviny“ nebo „obsahuje vitamín C“
Podrobný článek na téma použití zdravotních a výživových tvrzení najdete v článku Vodítka k problematice zdravotních a výživových tvrzení.
Aktualizováno: 15. 5. 2023