Laboratorní činnost SZPI
16. 11. 2023Laboratoře SZPI
Laboratorní analýzy vzorků odebraných inspektory SZPI v rámci kontroly zabezpečují pro SZPI dvě vlastní laboratoře v Praze a v Brně, akreditované podle revidované normy ČSN EN ISO/IEC 17025:2018, které jsou vysoce specializované na určité druhy analýz. SZPI využívá pro výkon úřední kontroly rovněž externích tuzemských i zahraničních laboratoří určených v souladu s nařízením o úředních kontrolách.
Laboratoř Inspektorátu SZPI v Praze je specializována zejména na stanovení pesticidů, mykotoxinů, alkaloidů, vitamínů, anabolických steroidů či alergenů v potravinách nebo rozborů lihovin, piva či tabákových výrobků. Laboratoř Inspektorátu SZPI v Brně je specializována zejména na kontrolu vína, lihovin, medů, ovocných šťáv a dále na senzorické analýzy potravinářských komodit, stanovení kontaminantů (těžkých kovů) v potravinách nebo kontrolu velikosti písma. Obě laboratoře se kromě kontroly bezpečnosti či jakosti potravin nebo kontroly uvádění spotřebitele v omyl intenzivně věnují i problematice odhalování falšování potravin (vína, lihovin, ovocných šťáv, medů, čokolád, nápojů, džemů, kečupů, rostlinných olejů, ryb a masných výrobků). Pro tento účel jsou tato unikátní laboratorní pracoviště systematicky rozšiřována.
Nezbytnou podmínkou činnosti zkušebních laboratoří pro úřední kontrolu potravin je plnění požadavků ČSN EN ISO/IEC 17025 v návaznosti na požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/625 o úředních kontrolách a jiných úředních činnostech prováděných s cílem zajistit uplatňování potravinového a krmivového práva a pravidel týkajících se zdraví zvířat a dobrých životních podmínek zvířat, zdraví rostlin a přípravků na ochranu rostlin.
Laboratoř SZPI v Brně je vybavena unikátní technologií pro stanovení poměrů stabilních izotopů vodíku, uhlíku a kyslíku, která nabízí nebývalou možnost a potenciál k průkazu falšování vína, lihovin, šťáv nebo medů. Oddělení izotopových analýz je vybaveno přístroji pro nukleární magnetickou rezonanci (SNIF-NMR) a hmotnostní spektrometrii izotopových poměrů (IRMS), včetně potřebných zařízení zajišťujících přípravu vzorků a nutné vedlejší procesy. Laboratoř je rovněž vybavena novým spektrometrem NMR 600 MHz, který navyšuje kapacitu laboratoře a rozšiřuje portfolio analýz zaměřených na autenticitu potravin, a další technikou a software rozšiřujícími možnosti použití NMR pro zavádění metod tzv. necílové analýzy potravin.
Laboratoř SZPI v Brně dlouhodobě úzce spolupracuje na tvorbě Evropské databanky analytických údajů o izotopech vín zřízené při evropském referenčním středisku pro kontrolu v odvětví vína v rámci Společného výzkumného střediska při Evropské komisi, která je prováděna na základě nařízení Komise (EU) 2018/273 a nařízení Komise (EU) 2018/274. Laboratoř má mimo jiné zavedeny postupy dle harmonizovaných metod Mezinárodní komise pro med (IHC) a zavedeny metody Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV). Laboratoř dále používá např. metodu plynové chromatografie s hmotnostní detekcí pro chirální separace aromatických látek a průkaz přídavku nedovolených aromat.
Laboratoř SZPI v Praze byla již v roce 2006 jmenována Národní referenční laboratoří (NRL, viz jmenování níže) pro oblast pesticidů a mykotoxinů a figuruje aktuálně jako NRL pro oblast pesticidů singlresiduální metodou, pesticidů v cereáliích a pesticidů v ovoci a zelenině, NRL pro mykotoxiny a rostlinné toxiny a NRL pro kontaminující látky z výroby. Základem bylo pořízení kapalinového chromatografu s hmotnostním detektorem (LC/MS/MS) a v návaznosti na to bylo systematicky rozšiřováno spektrum sledovaných reziduí pesticidů a kontaminantů. Laboratoř také provádí analýzy související s výživovým označováním potravin. V návaznosti na pořízení dvoudimenzionálního plynového chromatografu s hmotnostním detektorem na principu doby letu (GCxGC–TOF) a dalších kapalinových chromatografů s hmotnostním detektorem (LC/MS/MS) se laboratoř zaměřuje také na analýzu anabolických steroidů a hormonů v doplňcích stravy a sledování dalších zakázaných, biologicky aktivních látek a léčiv v potravinách.
Přílohy
- kap. 1_Národní referenční laboratoř pro oblast pesticidů singlresiduální metodou [velikost: 140,7 KB, formát: jpg]
- kap. 1_Národní referenční laboratoř pro oblast pesticidů v cereáliích [velikost: 137,2 KB, formát: jpg]
- kap. 1_Národní referenční laboratoř pro oblast pesticidů v ovoci a zelenině [velikost: 138,7 KB, formát: jpg]
- kap. 1_Národní referenční laboratoř pro mykotoxiny a rostlinné toxiny [velikost: 432,4 KB, formát: pdf]
- kap. 1_Národní referenční laboratoř pro kontaminující látky z výroby [velikost: 672,0 KB, formát: pdf]
- kap. 3_Osvědčení o akreditaci - Odbor zkušební laboratoře inspektorátu v Praze [velikost: 673,6 KB, formát: pdf]
- kap. 3_Osvědčení o akreditaci - Odbor zkušební laboratoře inspektorátu v Brně [velikost: 1,1 MB, formát: pdf]
- kap. 3_Určení č. 1_SZPI_Praha [velikost: 239,2 KB, formát: pdf]
- kap. 3_Určení č. 2_SZPI_Brno [velikost: 236,9 KB, formát: pdf]
- kap. 3_Záznam o uplatnění flexibility_Brno [velikost: 64,3 KB, formát: pdf]
- kap. 3_Záznam o uplatnění flexibility_Praha [velikost: 565,6 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 3_SVU_Jihlava [velikost: 227,5 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 4_SVU_Praha [velikost: 229,5 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 5_SVU_Olomouc [velikost: 230,9 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 6_VSB [velikost: 229,2 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 7_VUPS [velikost: 349,4 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 8_VUBHB [velikost: 225,1 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 9_SZU [velikost: 225,7 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 10_VURV [velikost: 225,8 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 11_VUVeL [velikost: 346,0 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 12_Eurofins_CZ [velikost: 398,5 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 13_ZU_Ostrava [velikost: 451,8 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 14_ZU UnL [velikost: 409,3 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 15_VSCHT [velikost: 372,3 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 16_USKVBL [velikost: 221,4 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 17_SURO [velikost: 225,1 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 18_ZRS_Koper [velikost: 141,3 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 19_Agri-Food [velikost: 512,7 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 21_Kalamata [velikost: 1017,2 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 23_Intertek_Německo [velikost: 300,5 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 24_CTL_GŘC [velikost: 345,3 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 25_BS vinařské potřeby [velikost: 348,5 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 26_ÚKZÚZ_Olomouc [velikost: 340,4 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 27_ÚVP [velikost: 403,5 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 28_POLYMER INSTITUTE_Brno [velikost: 341,2 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 29_ÚKZÚZ_Praha [velikost: 339,0 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Určení č. 30_ITC [velikost: 343,2 KB, formát: pdf]