Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Přehled požadavků na aromatizované vinné výrobky

05. 03. 2024
 

Přehled požadavků na aromatizované vinné výrobky

Stanovisko se zabývá základními pravidly pro výrobu a označování aromatizovaných vinných výrobků.

Právní předpisy

  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 251/2014, o definici, popisu, obchodní úpravě a označování aromatizovaných vinných výrobků a o zrušení nařízení Rady (EHS) č. 1601/91, v platném znění [dále jen „nařízení (EU) č. 251/2014“].
  • Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2017/670, kterým se doplňuje nařízení EP a Rady (EU) č. 251/2014, pokud jde o povolené výrobní postupy pro získávání aromatizovaných vinných výrobků [dále jen „nařízení (EU) 2017/670“].
  • Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2024/585, kterým se doplňuje nařízení EP a Rady (EU) č. 251/2014, pokud jde o zvláštní pravidla pro uvádění a označování složek aromatizovaných vinných výrobků [dále jen „nařízení (EU) 2024/585“].
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, o potravinářských přídatných látkách, v platném znění [dále jen „nařízení (ES) č. 1333/2008“].
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1334/2008, o aromatech a některých složkách potravin s aromatickými vlastnostmi pro použití v potravinách nebo na jejich povrchu a o změně nařízení Rady (EHS) č. 1601/91, nařízení (ES) č. 2232/96 a č. 110/2008 a směrnice 2000/13/ES, v platném znění [dále jen „nařízení (ES) č. 1334/2008“].
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, v platném znění [dále jen „nařízení (EU) č. 1169/2011“].
  • Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů [dále jen „zákon č. 110/1997 Sb.“].

Základní rozdělení aromatizovaných vinných výrobků

Aromatizované víno je nápoj

  • získaný z jednoho nebo více výrobků z révy vinné (hroznový mošt, jehož kvašení bylo zastaveno přidáním alkoholu, víno, likérové víno, šumivé víno, jakostní šumivé víno, jakostní aromatické šumivé víno, šumivé víno dosycené CO2, perlivé víno, perlivé víno dosycené CO2), s výjimkou vína „Retsina“;
  • v němž výrobky z révy vinné představují min. 75 % celkového objemu;
  • do něhož může být přidán alkohol;
  • do něhož mohou být přidána barviva;
  • do něhož může být přidán hroznový mošt, částečně zkvašený hroznový mošt (dále jen „ČZHM“) nebo obojí;
  • který může být přislazen;
  • který má skutečný obsah alkoholu nejméně 14,5 % obj., avšak méně než 22 % obj. a celkový obsah alkoholu nejméně 17,5 % obj.

Aromatizovaný vinný nápoj je nápoj

  • získaný z jednoho nebo více výrobků z révy vinné (víno, mladé víno v procesu kvašení, šumivé víno, jakostní šumivé víno, jakostní aromatické šumivé víno, šumivé víno dosycené CO2, perlivé víno, perlivé víno dosycené CO2), s výjimkou vín připravených s přidáním alkoholu a vína „Retsina“;
  • v němž výrobky z révy vinné představují min. 50 % celkového objemu;
  • do něhož nebyl přidán žádný alkohol, není-li v příloze II nařízení (EU) č. 251/2014 uvedeno jinak;
  • do něhož mohou být přidána barviva;
  • do něhož může být přidán hroznový mošt, ČZHM nebo obojí;
  • který může být přislazen;
  • který má skutečný obsah alkoholu nejméně 4,5 % obj., avšak méně než 14,5 % obj.

Aromatizovaný vinný koktejl je nápoj

  • získaný z jednoho nebo více výrobků z révy vinné (víno, mladé víno v procesu kvašení, šumivé víno, jakostní šumivé víno, jakostní aromatické šumivé víno, šumivé víno dosycené CO2, perlivé víno, perlivé víno dosycené CO2, hroznový mošt, ČZHM), s výjimkou vín připravených s přidáním alkoholu a vína „Retsina“;
  • v němž výrobky z révy vinné představují min. 50 % celkového objemu;
  • do něhož nebyl přidán žádný alkohol;
  • do něhož mohou být přidána barviva;
  • který může být přislazen;
  • který má skutečný obsah alkoholu více než 1,2 % obj., avšak méně než 10 % obj.