Základní informace k maloobchodu
15. 09. 2023- Obecné informace k maloobchodu
- Označování potravin
- Zabalené potraviny
- Nebalené potraviny
- Další povinnosti prodejců
- Potravinové banky
- Prodej lihovin a alkoholických nápojů – zvláštní požadavky
- Maloobchodní prodej tabákových výrobků
- Maloobchodní prodej biopotravin a e-shopy
- Stánkový prodej
- Prodej potravin přes internet
Maloobchodem se dle právních předpisů rozumí manipulace s potravinami nebo jejich zpracování a skladování v místě prodeje nebo dodávky konečnému spotřebiteli. Maloobchod zahrnuje distribuční terminály, provozy veřejného stravování, závodní jídelny, podnikové restaurační služby, restaurace a další podobné stravovací provozovny, obchody, distribuční centra supermarketů a velkoobchodní prodejny.
Také maloobchodní prodejci jako provozovatelé potravinářských podniků (dále jen „PPP“) mají povinnost zajistit sledovatelnost potravin, aby bylo možné zjistit původ nevyhovujících potravin a ty pak mohly být cíleně a přesně stahovány z trhu. Základní informace najdete v článku Sledovatelnost.
Všichni podnikatelé v potravinářství (s výjimkou prvovýrobců a u nekontinuální činnosti) jsou povinni mít pro svou činnost zpracován Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů neboli Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP). Stručné informace najdete v článku systém HACCP.
Mezi povinnosti v oblasti informací o potravinách patří zejména označování potravin, které primárně zajišťuje výrobce nebo dovozce. Avšak také v rámci prodeje potravin jsou stanoveny legislativní požadavky ohledně označování potravin, které musí zajistit maloobchod.