Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Informační systém SZPI

26. 01. 2018
 

Podsystémy informačního systému SZPI

Podsystém "Kontrolní, laboratorní a právní činnost“ (IS KOPR)

Ústředním podsystémem celého informačního systému SZPI je odborný systém "Kontrolní, laboratorní a právní činnost", který od roku 2018 nahradil a rozšířil podsystém "Kontrolní a laboratorní činnost" (IS KLČ).

Modul Kontrola zachycuje výsledky kontrolní činnosti, prováděné v terénu inspektory SZPI. Data do programu vkládají inspektoři přímo v terénu nebo dodatečně na inspektorátech. V systému jsou používány číselníky, pomocí kterých se každému typu činnosti přiřazuje kód, takže veškeré poznatky z kontrolní činnosti lze následně snadno zpracovávat a třídit. V modulu lze získat podrobný přehled o kontrolních zjištěních u kontrolovaných osob, o uložených opatřeních, provedených zákazech, o uložených správních řízeních, apod. Inspektoři používají data k přípravě na kontrolu, právníci pro evidenci uložených správních řízení a management pro plánování kontroly na regionální a celostátní úrovni. Modul rovněž zaznamenává registraci výroby potravin rostlinného původu podle zákona o potravinách, ve znění pozdějších předpisů (§ 3) a oznámení o uvádění do oběhu nebo vývozu ovoce a zeleniny podle zákona o potravinách (§ 3a, odst. 1,2). Samostatnou částí modulu „Kontrolní činnost“ je i sekce "Podněty", v níž se evidují podněty ke kontrole, hlavně na základě stížností veřejnosti.

Modul je přizpůsoben pro přenos dat do portálu www.potravinynapranyri.cz.

Modul Laboratoře slouží k evidenci vzorků, které byly inspektory dodány do laboratoří od jejich příjmu do laboratoře, přes přiřazení rozborů, navázání výsledků rozborů, vyplnění textů do výstupních dokumentů až po tisk Výstupních dokumentů.

Modul Právo v IS KOPR zajišťuje evidenci správního řízení na SZPI, které přímo navazují na uzavřené/neuzavřené kontroly případně pokuty podle kontrolního řádu. Eviduje aktuální stav správního řízení a zaznamenává i jeho průběh.

IS KOPR neslouží pouze jako evidenční nástroj, ale jeho informační potenciál také zefektivňuje rozhodovací a plánovací proces vedoucích a řídících pracovníků SZPI.

Podsystém "Víno"

Podchycuje činnost komise expertů MZe ČR pro hodnocení a zatříďování vín, vydaná rozhodnutí o zatřídění vín jsou exportována do Registru vinic SZR MZe a do podsystému Kontrolní a laboratorní činnost. IS je také propojen s modulem datové schránky.

Podsystém „GINIS“

Z široké škály modulů systému GINIS využívá SZPI primárně moduly ekonomické, které umožňují zásadní zvýšení operativnosti a informovanosti v oblasti ekonomiky a účetnictví. IS je napojen na integrovaný informační systém státní pokladny.

Od roku 2018 pod něj spadají i moduly personální a mzdové agendy „PAM“, které nahrazují původní podsystém PERS a aplikaci MAGMA HCM. Moduly jsou propojené s informačním systémem o státní službě a jsou spojeny s docházkovým systémem ANET. Součástí IS GINIS je také od roku 2018 modul pro uchovávání smluv a dalších ekonomických dokumentů.

Videokonferenční systém

Již delší dobu využívají všechny inspektoráty k rychlé interní komunikaci, poradám a společným jednáním videokonferenční systém společností Cisco od firmy GiTy, a.s. Po prudkém růstu významu těchto technologií v poslední době, již program Cisco Webex umožňuje nejen pouze přenos obrazu i zvuku v reálném čase z plnohodnotných videokonferenčních terminálů zasedacích místností, ale odkudkoliv např. pomocí uživatelských notebooků či dalších zařízení.

Podsystém intranetový portál

Jedná se o intranetovou (tedy pouze vnitřní) aplikaci s centrální databází a přístupem uživatelů přes webové rozhraní. Kromě základních funkcionalit jako je např. adresář všech zaměstnanců, přehled všech důležitých aktuálních informací a databáze veškerých firemních předpisů obsahuje portál také mnoho dalších dokumentů v elektronické podobě a funkcí.

Podsystém webový portál

Řešení internetových stránek je spravováno společnosti FUTURA SOFT, s.r.o. Publikační systém je vytvořen jako webová aplikace, jejím klientem je webový prohlížeč optimalizovaný i pro mobilní telefony. Webové stránky obsahují široké spektrum informací, jak pro spotřebitele, tak pro podnikatele či dovozce.

Na hlavní stránce webového portálu je také zřízen odkaz na portál www.potravinynapranyri.cz. K dispozici také jako aplikace na mobilních telefonech.

Elektronická spisová služba ERMS

Program FUTURA-ERMS je elektronická spisová služba od společnosti FUTURA SOFT s.r.o. k výkonu spisové služby.

Systém plně koresponduje s požadavky zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a v současné době odpovídá Národnímu standardu. ERMS je navázána na IS KOPR, IS „víno“, elektronickou korespondenci skrze MS Outlook a na modul datové schránky. Umožňuje zpracování dokumentů a spisů v elektronické i listinné formě a jejich dlouhodobému archivování.

Datová schránka SZPI

Na základě zákona č. 300/2008 Sb. má SZPI zřízenou a zpřístupněnou datovou schránku. Pro přístup do datové schránky užívá samostatné webové rozhraní, které je napojené na ERMS SZPI.

Datová schránka SZPI slouží zejména pro příjem elektronických podání učiněných vůči SZPI jinými orgány veřejné moci, právnickými osobami, fyzickými osobami podnikajícími a fyzickými osobami. Dále datová schránka SZPI funguje pro odesílání elektronických dokumentů zasílaných do datových schránek adresátů. Úložištěm elektronických dokumentů přijatých i odeslaných prostřednictvím datových schránek je Elektronická spisová služba. Datová schránka SZPI do ERMS rovněž přesouvá údaje o doručení dokumentů (dodejky) zaslaných prostřednictvím systému ISDS.

Infrastruktura sítě SZPI

Centrálně provázaná počítačová sít vzájemně propojuje všech 7 provozoven Krajských inspektorátů pomocí VPN s Ústředním inspektorátem. Všechny interní systémy jsou tak dostupné ze všech zaměstnaneckých pracovních stanic, a to i mimo pracoviště inspektorátů, pokud to situace vyžaduje. S ohledem na nárůst kybernetických útoků cílených na statní správu je také zvýšená pozornost věnována celkové ochraně, od aktualizací centrálních serverů, až po programové vybavení jednotlivých koncových stanic.