Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
Pro zpracovatele ovoce a zeleniny je kromě obecné potravinářské legislativy nejdůležitějším právním předpisem vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány. Vyhláška stanoví základní požadavky na jakost a označování výrobků z ovoce a zeleniny, které jsou dále uvedeny.
Především výroba džemů a ovocných pomazánek je vyhledávaný způsob finalizace produkce ovoce a i průmyslově vyráběné výrobky se těší velké popularitě u spotřebitelů. Z kontrolních zjištění SZPI je zřejmé, že problematické je především správné označování v souladu s vyhláškou a neodpovídající refraktometrická sušina džemů. Obsah cukrů bývá nižší, než je deklarováno, nebo neodpovídá požadavku na obsah přírodních sladidel pro danou skupinu džemů. Laboratorním rozborem bývá také zjišťováno, že pro výrobu nebylo použito odpovídající množství ovoce, nebo byly přimíchány jiné ovocné druhy neuvedené ve složení. Výrobci musí být pečliví při volbě správné kategorie a dodržení požadavků, obzvláště pokud se snaží inovovat recepturu např. snižováním obsahu cukru. Opatrnost při užívání zvláštních označení podle vyhlášky je na místě i v případě použití alternativních složek, protože ne všechny suroviny je možné pro výrobu džemů a marmelád dovoleno.
Praktické informační grafiky k označování potravin jsou dostupné na webových stránkách Ministerstva zemědělství.
Požadavky na džemy a marmelády jsou do vyhlášky převzaty z evropské směrnice 2001/113/ES a jsou tedy pro všechny členské státy stejné se zahrnutím dalších národních požadavků na zvláštní výrobky. Důležité jsou rozdílné definice výrobků a tudíž správné zařazení do odpovídající kategorie:
Na obalu džemů, džemů výběrových, marmelád, povidel, rosolů a kaštanovém krému musí být uvedeny všechny povinné údaje dle nařízení (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům a dále:
Při výrobě mohou být použity i některé druhy zeleniny (rajčata, rebarbora, mrkev, sladké brambory, okurky, dýně, melouny, melouny vodní). Dále se mohou přidávat lihoviny, víno, dezertní víno, ořechy, aromatické byliny, koření, vanilka, vanilin, vanilkové extrakty a med. U marmelád se navíc mohou použít éterické oleje z citrusových plodů. Možnost přídavku dalších aditiv se řídí pravidly uvedenými v nařízení (ES) č. 1333/2008, o potravinářských přídatných látkách (např. pektin a kyselina citronová dle potřeby). Steviolglykosidy či kyselinu sorbovou lze přidávat pouze do výrobků se sníženým obsahem energie. Zahušťovadla nelze použít ve výběrových džemech, rosolech a marmeládách.
Jestliže ovocné výrobky nesplňují požadavky vyhlášky, nemohou být na obalu označeny vyhrazenými názvy pro džemy, výběrové džemy, marmelády, povidla atd. V tomto případě se výrobek může nazvat např. ovocná pomazánka.
Do této skupiny patří kompoty, sušené ovoce, proslazené ovoce, upravené chlazené čerstvé ovoce a ovoce v lihu. Konkrétní fyzikální, chemické a smyslové požadavky stanoví vyhláška.
U výrobků je nutné označit kromě povinných informací podle nař. (EU) č. 1169/2011:
Skupina zahrnuje pasterovanou a sterilovanou zeleninu, mléčně kvašenou zeleninu, zeleninový protlak a pyré, kečup, sušenou a proslazenou zeleninu, upravenou chlazenou čerstvou zeleninu, zeleninu v oleji, soli nebo octu, zeleninové lupínky a chemicky konzervovanou zeleninu. Vyhláška č. 397/2021 Sb. stanoví fyzikální, chemické a smyslové požadavky na jednotlivé skupiny výrobků.
U zeleninových výrobků je mimo informací podle nař. (EU) č. 1169/2011 nutné označit:
Vybrané postupy a stanoviska SZPI k dané problematice naleznete v sekcích: