Informace nejen pro začínající podnikatele
01. 10. 2024- Zahájení činnosti v potravinářství
- Formuláře pro podnikatele
- Hygiena potravin a požadavky na provozovnu
- HACCP
- Sledovatelnost
- Lhůty trvanlivosti potravin
- Označování potravin
- Materiály a předměty určené pro styk s potravinami
- Odpady
- Další informace pro dovozce
- Další informace pro výrobce
- Další informace pro podnikatele v maloobchodu
- Legislativa
Zahájení činnosti v potravinářství
Fyzická nebo právnická osoba, která chce zahájit činnost v potravinářství (stát se provozovatelem potravinářského podniku) na území České republiky, musí zejména splňovat následující požadavky:
1. Bezpečnost vyráběných potravin
Primární odpovědnost za bezpečnost potraviny nese provozovatel potravinářského podniku. Proto musí zajistit, aby ve všech fázích výroby a uvádění na trh byly potraviny bezpečné. Toho dosáhne plněním hygienických požadavků, používáním vhodných materiálů a snižováním možnosti rizika kontaminace.
Se zajištěním bezpečnosti potravin souvisí také adekvátní zajištění vybavení provozovny, zajištění ochrany před vniknutím škůdců, dodržování osobní hygieny apod. a také povinnost mít zaveden jeden nebo více postupů založených na Systému analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (HACCP) nebo, pokud to umožňuje povaha podniku, vlastní příručku správné praxe.
Podrobnější informace naleznete např. v Příručce pro provozovatele potravinářských podniků k základním předpisům potravinového práva EU.
2. Výroba potravin
Provozovatel potravinářského podniku musí zajistit, aby jím vyrobené potraviny splňovaly požadavky platné legislativy (pokud jsou stanoveny) týkající se složení, jakostních parametrů, technologie výroby, podmínek uchování apod. Tento požadavek v sobě kloubí kombinaci výše uvedených požadavků a mimo jiné také znalost právních předpisů týkající jím konkrétně vyráběné potraviny. Doporučujeme k prostudování například Příručku pro provozovatele potravinářských podniků k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a jeho prováděcí právní předpisy Ministerstva zemědělství.
3. Sledovatelnost
Provozovatel potravinářského podniku musí zajistit, aby ve všech fázích výroby, zpracování a uvádění na trh byla zajištěna sledovatelnost. To znamená, že výrobce je schopen doložit původ všech použitých surovin (např. fakturami, dodacími listy) a zároveň poskytnout informace o tom, kam byla jím vyrobená potravina dále distribuována. Způsob, jakým je sledovatelnosti dosaženo, si nastavuje výrobce sám.
4. Označování
Provozovatel potravinářského podniku musí zajistit uvedení a přesnost uváděných informací pro spotřebitele v souladu s platnými právními předpisy. Stěžejním právním předpisem je zejména nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. V České republice musí být potraviny opatřeny etiketou v českém jazyce.
Podrobnější vysvětlení spolu s odpověďmi na nejčastěji kladené otázky naleznete např. v Příručce pro provozovatele potravinářských podniků k označování potravin podle předpisů EU a v sekci Označování potravin.
5. Ohlášení nebo registrace činnosti u dozorového orgánu
Provozovatel potravinářského podniku ohlašuje zahájení činnosti nebo se registruje u příslušného dozorového orgánu podle charakteru činnosti, kterou provozuje.
V rámci kontrol dodržování požadavků potravinového právo působí v České republice tři dozorové orgány:
- Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)
- Státní veterinární správa (SVS)
- Orgány ochrany veřejného zdraví (OOVZ)
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
SZPI kontroluje, v rámci stanovených kompetencí, zemědělské výrobky, potraviny nebo tabákové výrobky, a rovněž předměty a materiály přicházející do styku s potravinami. Od roku 2015 přibyla do kompetencí SZPI také kontrola reklamy a kontrola pokrmů v některých zařízeních společného stravování. Tyto kompetence se vztahují na uvádění na trh, tedy mimo jiné na výrobu, uchování, přepravu i prodej (včetně dovozu). Provozovatel potravinářského podniku zasílá oznámení o zahájení činnosti příslušnému krajskému inspektorátu nejpozději v den zahájení činnosti.
Formuláře pro ohlášení činnosti najdete zde.
Státní veterinární správa
Výroba anebo uvádění potravin živočišného původu podléhají v závislosti na charakteru zamýšlené činnosti registraci nebo registraci a schválení Státní veterinární správy. Výrobce proto musí podat žádost a doručit ji na příslušnou krajskou veterinární správu. V případě registrace obdrží výrobce registrační číslo. V případě schválení výrobního provozu obdrží výrobce schvalovací číslo, které se uvádí v podobě oválu (identifikační značky).
Další podrobné informace jsou k dispozici na stránkách Státní veterinární správy. Formuláře pro registraci a žádosti o schválení jsou dostupné v sekci Formuláře ke stažení.
Orgány ochrany veřejného zdraví
Krajskou hygienickou stanici kontaktují provozovatelé potravinářských podniků, kteří chtějí např.:
- oznámit provozování stravovací služby,
- zahajují novou výrobní činnost ve stávajícím objektu,
- dochází ke změně provozovny na provozovnu s jiným druhem činnosti ve stávajícím objektu (např. z prodejny textilu vzniká prodejna potravin),
- zahajují novou stavbu potravinářské provozovny.
Provozovatel stravovací služby musí nejpozději v den zahájení provozu písemně oznámit příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví den zahájení činnosti, její předmět, rozsah a umístění provozoven.
Formuláře a další informace jsou k dispozici na webových stránkách jednotlivých krajských hygienických stanic.
Informace o základních požadavcích, které stanoví právní předpisy pro zahájení, průběh a ukončení živnostenského podnikání jsou k dispozici např. na stránkách MPO.
Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Přílohy
- Formulář pro oznámení - zahájení/ukončení/změna činnosti [velikost: 49,5 KB, formát: docx]
- Jak vyplnit a podat formulář - zahájení/ukončení/změna činnosti [velikost: 79,5 KB, formát: doc]
- Oznámení o uvádění do oběhu nebo vývozu čerstvého ovoce, čerstvé zeleniny nebo konzumních brambor [velikost: 36,0 KB, formát: doc]
- Oznámení_CHZO/CHOP/ZTS_GDPR [velikost: 44,0 KB, formát: doc]