Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
Stanovisko se zabývá základními pravidly pro výrobu a označování částečně nebo zcela dealkoholizovaných výrobků z révy vinné. Naopak stanovisko se nezabývá výrobky, u kterých byl obsah alkoholu snížen[1], nikoli však pod mez stanovenou pro danou kategorii.
Právní rámec
Umožnění uvádění na trh částečně nebo zcela dealkoholizovaných výrobků z révy vinné zohledňuje stále rostoucí poptávku evropských spotřebitelů po výrobcích s nižším skutečným obsahem alkoholu.
! Evropská komise k této problematice publikovala otázky a odpovědi – ZDE !
Ošetřit částečnou nebo úplnou dealkoholizací, poté co v plné míře dosáhnou svých definovaných vlastností, lze následující výrobky z révy vinné popsané v příloze VII části II nařízení (EU) č. 1308/2013:
„Zcela dealkoholizovaný výrobek“ musí dle čl. 119 odst. 1 písm. a) bodu i) nařízení (EU) č. 1308/2013 obsahovat nejvýše 0,5 % obj. skutečného obsahu alkoholu.
„Částečně dealkoholizovaný výrobek“ musí dle čl. 119 odst. 1 písm. a) bodu ii) nařízení (EU) č. 1308/2013 obsahovat více než 0,5 % obj. skutečného obsahu alkoholu a méně, než je minimální skutečný obsah alkoholu daného druhu výrobku před dealkoholizací.
Minimální úrovně skutečného obsahu alkoholu pro jednotlivé druhy výrobků (bez ohledu na jiné hodnoty stanovené pro jednotlivá CHOP nebo CHZO) jsou stanoveny v příloze VII části II nařízení (EU) č. 1308/2013 následovně:
Dle stávajícího znění § 25 odst. 1 zákona č. 321/2004 Sb. je možné v ČR vyrábět nápoje z vína pomocí destilace či jiné technologie (snížení obsahu alkoholu na 0,5 % obj. nebo méně) s možným přídavkem hroznového moštu, zahuštěného hroznového moštu nebo cukru (do maximální výše 75 g/l), dále též s přídavkem oxidu uhličitého a přírodních aromatických látek či přírodně identických aromatických látek.
Dle stávajícího znění § 25 odst. 3 zákona č. 321/2004 Sb. lze shora uvedené nápoje označovat jako „odalkoholizované víno“ (nebo „nealkoholické víno“), nebo „odalkoholizované šumivé víno“ (nebo „nealkoholické šumivé víno“) nebo „odalkoholizované perlivé víno“ (nebo „nealkoholické perlivé víno“). V případě užití aromatických látek se název doplní slovem „aromatizováno“.
Dále dle stávajícího znění § 25 odst. 2 zákona č. 321/2004 Sb. je možné v ČR vyrábět nápoje z vína pomocí destilace či jiné technologie nebo mísením odalkoholizovaného vína s vínem (obsah alkoholu těchto výrobků musí být vyšší než 0,5 % obj., nejvýše však 5 % obj.) s možným přídavkem hroznového moštu, zahuštěného hroznového moštu nebo cukru (do maximální výše 75 g/l), dále též s přídavkem oxidu uhličitého a přírodních aromatických látek či přírodně identických aromatických látek.
Dle stávajícího znění § 25 odst. 3 zákona č. 321/2004 Sb. lze shora uvedené nápoje označovat jako „nízkoalkoholické víno“, nebo „nízkoalkoholické šumivé víno“ nebo „nízkoalkoholické perlivé víno“. V případě užití aromatických látek se název doplní slovem „aromatizováno“.
UPOZORNĚNÍ: Lze konstatovat, že od prosince 2021, kdy vstoupilo v platnost nařízení (EU) 2021/2117 regulující částečnou nebo úplnou dealkoholizaci výrobků z révy vinné, není ustanovení § 25 zákona č. 321/2004 Sb. ve shodě s evropskou právní úpravou. V případě rozporu národní úpravy a práva EU mají aplikační přednost ustanovení práva EU.
Při dovozu je nutné předložit doklad VI-1 (osvědčení a zprávu o výsledku analýzy) v souladu s čl. 90 nařízení (EU) č. 1308/2013.
Při přepravě na území EU musí být (s ohledem na výjimky) předloženy průvodní doklady v souladu s čl. 147 odst. 1 nařízení (EU) č. 1308/2013 a kap. IV. nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2018/273.
Při výrobě těchto výrobků jsou vedeny záznamy v evidenční knize, zejména dealkoholizace v souladu s čl. 147 odst. 2 nařízení (EU) č. 1308/2013, kap. V nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2018/273 a kap. IV prováděcího nařízení Komise (EU) 2018/274.
Povinnosti dle § 14a, 14b zákona č. 321/2004 Sb. se vztahují pouze na výrobky (zejména však víno) pod kódem KN 2204 a 2205. Zcela dealkoholizované víno je však dle přílohy I části XII nařízení (EU) č. 1308/2013 zařazeno pod kódy KN ex 2202 99 19, tudíž je oproštěno od těchto povinností.
Podle přílohy VIII části I oddílu E nařízení (EU) č. 1308/2013 (dále dle RESOLUTION OIV-OENO 394A-2012) je možné vybrané výrobky z révy vinné ošetřit dealkoholizací, tj. snížit část nebo téměř veškerý obsah alkoholu (ethanolu), samostatně nebo v kombinaci pomocí:
Tyto postupy nesmí vést k organoleptickým vadám daného výrobku.
OMEZENÍ: Odstranění alkoholu (ethanolu) z daného výrobku se nesmí provádět současně se zvyšováním přirozeného obsahu cukru v hroznovém moštu či jiném produktu. [viz příloha VIII část I oddíl B odst. 1 písm. b) nařízení (EU) č. 1308/2013]
Poté co je provedena dealkoholizace produktu, lze dále provádět následné enologické procesy a ošetření tak, jako v případě běžných výrobků z révy vinné (např. slazení, sycení CO2, aj.), které mohou být vhodné pro zlepšení kvality částečně nebo zcela dealkoholizovaných výrobků.
Lze scelit (mísit) částečně dealkoholizované víno s jinou šarží částečně dealkoholizovaného vína za vzniku „částečně dealkoholizovaného vína“.
OMEZENÍ: Naopak není možné vyrobit částečně dealkoholizované víno tím, že bude sceleno (smícháno) „víno“ (obsah alkoholu min. 8,5 % obj.) a „dealkoholizované víno“ (obsah alkoholu do 0,5 % obj.).
Lze vyrobit „částečně dealkoholizované šumivé víno“ tím, že se provede druhotné kvašení u zcela dealkoholizovaného vína.
OMEZENÍ: Naopak není možné vyrobit „zcela dealkoholizované šumivé víno“ (tj. s obsahem alkoholu do 0,5 % obj.) druhotným kvašením zcela dealkoholizovaného vína, neboť nelze (zatím) zaručit, že by druhotným kvašením mohl vzniknout výrobek s obsahem alkoholu pod 0,5 % obj.
Lze vyrobit „dealkoholizované šumivé víno dosycené CO2“ tím, že je do základního dealkoholizovaného vína přidán oxid uhličitý.
Pozn.: Současné techniky momentálně neumí zajistit odstranění etanolu ze šumivých vín při současném zachování jejich obsahu CO2. Současné metody kvašení rovněž neumožňují druhotné kvašení bez toho, aby vznikl alkohol.
Částečně nebo zcela dealkoholizované výrobky podléhají povinnému označování dle čl. 118 a čl. 119 nařízení (EU) č. 1308/2013 a nařízení (EU) 2019/33.
Vyžadovány jsou následující povinné údaje:
Příklady:
Složení: hrozny, obsahuje regulátory kyselosti – kyselina vinná nebo mléčná, mléčný kasein, oxid siřičitý, plyn – oxid uhličitý
Složení: dealkoholizované víno (hrozny, obsahuje regulátor kyselosti E 516, stabilizátor – arabská guma), oxid siřičitý, plněno v ochranné atmosféře nebo plyn – E941
Částečně nebo zcela dealkoholizované výrobky z révy vinné lze označovat i nepovinnými údaji (názvem moštové odrůdy, ročníkem sklizně, údajem o obsahu zbytkového cukru, tradičním výrazem je-li to povoleno, symbolem CHOP nebo CHZO, určitou výrobní metodou) dle čl. 120 nařízení (EU) č. 1308/2013 a nařízení (EU) 2019/33.
Dealkoholizované nebo jen částečně dealkoholizované výrobky lze prodávat na území ČR v souladu s ust. § 27 odst. 10 zákona č. 321/2004 Sb., tedy buď v obalu určeném pro spotřebitele nebo jako sudové, čepované nebo rozlévané.
Vzhledem k tomu, že částečně nebo zcela dealkoholizované výrobky z révy vinné jsou vnímány jako vína, je možné je nabízet k prodeji spotřebiteli společně s víny obsahujícími alkohol.
[1] Nařízení Komise (EU) 2019/934 v příloze I části A (tabulka 1, řádek 12) a dodatku 8 umožňuje úpravu obsahu alkoholu ve víně, které nebylo obohaceno (nejvíce o 20 % obj). Účelem je však snížení nadměrného obsahu etanolu za předpokladu, že se stále jedná o „víno“ (tedy s minimálním obsahem alkoholu 8,5 % obj.).