Společné stravování
07. 02. 2024- Státní dozor v oblasti společného stravování a základní povinnosti PPP
- Přehled nejdůležitějších právních předpisů pro oblast společného stravování
- Pokrmová vyhláška
- Označování alergenů v provozovnách společného stravování
- Správná praxe při fritování
- Informace k povinnosti provozovatelů přijmout opatření ke snížení obsahu akrylamidu v potravinách
- Nakličování semen v provozovnách společného stravování
- Prodej lihovin a alkoholických nápojů – zvláštní požadavky
- Odpady z provozoven společného stravování
- Postupy založené na HACCP v provozovnách s nízkou mírou rizika
- Příprava míchaných alkoholických nápojů, infusí, macerátů a likérů v provozovnách společného stravování a jejich případná rozvážka
SZPI se při kontrolách obecně zaměřuje na dodržování požadavků nařízení (EU) č. 852/2004. Všechny odpady musí být likvidovány hygienickým a ekologickým způsobem v souladu s právními předpisy Společenství použitelnými k tomuto účelu a nesmí představovat přímý ani nepřímý zdroj kontaminace.
Nařízení EP a Rady (ES) č. 1069/2009 ukládá PPP povinnost sbírat, přepravovat a neškodně odstraňovat odpad ze stravovacích zařízení v souladu se zákonem o odpadech:
- Zařízení společného stravování je původcem odpadu ve smyslu § 5 odst. 1 písm. a) zák. č. 541/2020 Sb. Podle § 13, §15 a §16 tohoto zákona je tedy provozovatel společného stravování povinen nakládat s odpady a zbavovat se jich pouze způsobem stanoveným tímto zákonem, tedy předáním odpadu zařízení, které je k nakládání s odpady určeno tj. uzavřít smlouvu s oprávněnou osobou, která má platné povolení krajského úřadu k provozování zařízení na sběr nebo výkup nebo využívání nebo odstraňování odpadu. (Odkaz na souhrnný seznam oprávněných osob k nakládání s odpady vydaných krajskými úřady je dostupný na webu CENIA, česká informační agentura životního prostředí: https://isoh.mzp.cz/RegistrZarizeni/Main/Vyhledat).
- Provozovatel společného stravování je rovněž povinen zařazovat a shromažďovat odpady utříděné podle jednotlivých druhů a kategorií a vést průběžnou evidenci o odpadech a způsobech nakládání s nimi (§ 15). Původce odpadů je dle § 6 odst. 1 zák. č. 541/2020 Sb. povinen pro účely nakládání s odpadem zařadit odpad podle Katalogu odpadů, které Ministerstvo životního prostředí vydalo prováděcím předpisem – vyhláškou
č. 8/2021 Sb. (to znamená přiřadit odpadu konkrétní katalogové číslo).
Odpad ze stravovacího zařízení nepatří pod katalogové číslo 20 03 01 Směsný komunální odpad a nelze jej tedy vyhazovat do nádob určených pro směsný komunální odpad zřízený obcí, a to ani v případě, že se jedná o odpad vznikající při činnosti právnické nebo fyzické osoby oprávněné k podnikání, která má uzavřenu s obcí písemnou smlouvu
o využití systému shromažďování a odstraňování odpadů zavedeného obcí.
Do směsného odpadu lze na základě výše uvedené písemné smlouvy s obcí vyhazovat pouze zbytky po vytřídění využitelných složek – tj. např. smetky apod. Vyhazování odpadu ze stravovacích zařízení do směsného komunálního odpadu by bylo porušením povinnost zařazovat a shromažďovat odpady utříděné podle jednotlivých druhů a kategorií dle Katalogu odpadů. Provozovatel může odpad ze stravovacího zařízení vyhazovat do směsného komunálního odpadu pouze v případě, že mu obecní úřad obce s rozšířenou působností vydal souhlas k upuštění od třídění nebo odděleného shromažďování odpadů – viz § 30 odst. 3 zák. č. 541/2020 Sb.
Odpad ze stravovacího zařízení, respektive zbytky potravin a pokrmů, se v souladu s vyhláškou č. 8/2021 Sb. řadí pod katalogové číslo 20 01 08 Biologicky rozložitelný odpad z kuchyní a stravoven, resp. pod katalogové číslo 20 01 08 01 Biologicky rozložitelný odpad z kuchyní a stravoven rostlinného původu, s výjimkou použitého tuku ze smažení a fritéz, a také odpadu z lapolu.
Použitý tuk ze smažení a fritéz se řadí pod katalogové číslo 20 01 25 – Jedlý olej a tuk.
Olej z lapolu by měl být necháván pravidelně vyvážen oprávněnou osobou jako odpad spadající pod katalogové číslo
19 08 09 – Směs tuků a olejů z odlučovače tuků obsahující pouze jedlé oleje a jedlé tuky.
Zákaz použití odpadu ze stravovacího zařízení k vybraným krmným účelům
Na živočišné zbytky se vztahuje nejen zákon o odpadech č. 541/2020 Sb., ale rovněž Nařízení (ES) č. 1069/2009, které řadí odpady ze stravovacích zařízení mezi vedlejší živočišné produkty 3. kategorie (VŽP kategorie 3).
Nařízení (ES) č. 1069/2009 zakazuje krmení hospodářských zvířat jiných než kožešinových odpady ze stravovacích zařízení, které spadají do režimu tohoto nařízení, nebo krmnými surovinami obsahujícími tento odpad – viz čl. 11 odst. 1 písm. b) nař. č. 1069/2009!!!
Pozn.:Výše uvedené ustanovení je klíčové z hlediska prevence rizik pro zdraví lidí i zvířat spočívajících např. v šíření slintavky, kulhavky a šíření bovinní spongiformní encefalopatie (BSE).
Odpad ze stravovacího zařízení kategorie 3 lze využít k výrobě krmiv pro kožešinová zvířata pouze za předpokladu, že odpad není změněn rozkladem nebo znehodnocením, což představuje nepřijatelné riziko pro zdraví lidí i zvířat.
Odpad ze stravovacího zařízení kategorie 3. rovněž nelze použít k výrobě krmiv pro zvířata v zájmovém chovu (např. zvířat chovaných v ZOO, cirkusech, útulcích pro psy a kočky, pro psy a kočky v domácnosti) – článek 35 písm. a) bod i) nař. č. 1069/2009.
Prohlášení PPP o využití odpadu pro osobní potřebu např. za účelem krmení hospodářských zvířat (výjimkou kožešinových) či domácích zvířat nelze akceptovat s ohledem na čl. 11 odst. 1 písm. b), a článek 35 písm. a) bod i) nařízení (ES) č. 1069/2009.
Přílohy
- kap. 1_Příručka zásady SVP_část I.pdf [velikost: 1,2 MB, formát: pdf]
- kap. 1_Příručka zásady SVP_část II.pdf [velikost: 1,1 MB, formát: pdf]
- kap. 1_Příručka SVP_formuláře.zip [velikost: 321,6 KB, formát: zip]
- kap. 1_Kodex hygienických pravidel ve stravování.pdf [velikost: 186,9 KB, formát: pdf]
- kap. 4_Informační_materiál_SZPI_-_Informace_o_alergenech_ve_společném_stravování.pdf [velikost: 1,4 MB, formát: pdf]
- kap. 10_Ukázka HACCP_SANITAČNÍ A PROVOZNÍ ŘÁD [velikost: 40,6 KB, formát: docx]