Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
Vznik stanoviska: 4. 6. 2018
Spadá prodej nebaleného výrobku - aromatizovaného nápoje složeného z vína a aromatické látky pod režim prodeje sudového vína?
Základem pro zodpovězení této otázky jsou definice nebaleného vína a sudového vína, uvedené v ustanovení § 3 písm. u) a písm. v) zákona č. 321/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů:
NEBALENÉ VÍNO - víno nebo jiný produkt uvedený pod kódem kombinované nomenklatury 2204 nebo 2205, s výjimkou moštu, určené k prodeji spotřebiteli nebo prodávané spotřebiteli z jiného obalu než obalu určeného pro spotřebitele.
SUDOVÉ VÍNO - víno nebo jiný produkt uvedený pod kódem kombinované nomenklatury 2204 nebo 2205, s výjimkou moštu, uváděné do oběhu v jiném obalu než obalu určeném pro spotřebitele ve fázi, která předchází prodeji spotřebiteli.
V obou definicích se jedná o produkty uváděné do oběhu v jiném obalu než obalu určeném pro spotřebitele, uvedené pod kódem kombinované nomenklatury (dále jen „kód KN“) 2204 a 2205.
Používání kombinované nomenklatury pro jednotlivé druhy zboží bylo na úrovni EU zavedeno nařízením (EHS) č. 2658/87, o celní a statistické nomenklatuře a společném celním sazebníku.
Kombinovaná nomenklatura, včetně kódů KN, je uvedena v příloze I tohoto nařízení, která je pravidelně aktualizována.
V souladu s tímto nařízením je zboží spadající pod kódy KN 2204 a 2205 vymezeno v příloze I, části druhé [Celní sazebník], třídě IV [Výrobky potravinářského průmyslu; nápoje, lihoviny a ocet; tabák a vyrobené tabákové náhražky], kapitole 22 [Nápoje, lihoviny a ocet] takto:
V doplňkových poznámkách ke kapitole 22 je pod bodem 8 uvedeno: „Za výrobky čísla 2205 jsou považovány pouze vermut a ostatní vína z čerstvých hroznů, ochucené bylinami nebo aromatickými látkami, které mají skutečný objemový obsah alkoholu nejméně 7 % obj.“
Problematika aromatizovaných vinných výrobků, jako je např. vermut[i], je řešena v nařízení (EU) č. 251/2014 Sb. Dle čl. 3 odst. 1 nařízení č. 251/2014 Sb. jsou aromatizované vinné výrobky takové výrobky, které byly získané z produktů v odvětví vína, a byly aromatizovány. Dělí se do třech kategorií – aromatizovaná vína (produkty se skutečným obsahem alkoholu mezi 14,5 % obj. a 22 % obj.), aromatizované vinné nápoje (skutečný obsah alkoholu mezi 4,5 % obj. a 14,5 % obj.) a aromatizované vinné koktejly (skutečný obsah alkoholu mezi 1,2 % obj. a 10 % obj.). Obchodní označení a popisy těchto výrobků jsou uvedeny v příloze II nařízení č. 251/2014 Sb.
Na základě výše popsaného zařazení spadají nebalené aromatizované vinné výrobky, které mají skutečný objemový obsah alkoholu nejméně 7 % obj., pod kód KN 2205 a tudíž pod rozsah definic nebaleného a sudového vína. Při uvádění těchto výrobků jako nebalených na trh, musí být naplněny požadavky ustanovení § 16b zákona č. 321/2004 Sb. vztahující se k sudovému vínu.
Naopak nebalené aromatizované vinné výrobky, které mají skutečný objemový obsah alkoholu nižší než 7 % obj., nelze pod rozsah definic nebaleného a sudového vína podřadit, a nelze je jako sudové víno prodávat.
Sudové víno může být prodáváno spotřebiteli pouze v provozovně výrobce vína nebo příjemce nebaleného vína, kteří splňují požadavky dle § 16b odst. 1 zákona č. 321/2004 Sb. Při označování výše uvedených výrobků je nutno splnit požadavky ustanovení § 16 odst. 7 a 9 zákona č. 321/2004 Sb. Pokud kontrolovaná osoba při provádění kontroly SZPI nedoloží, že je výrobcem nebo příjemcem sudového vína, dopustí se porušení § 27 odst. 4 písm. b) bodu 6 zákona č. 321/2004 Sb., naplní tím skutkovou podstatu přestupku dle § 39 odst. 2 písm. t) téhož zákona, za což jí hrozí sankce až do výše 50 000 000,- Kč.
Lze přeměnit víno přivezené z jiného členského státu EU na území ČR na aromatizovaný vinný výrobek přidáním aroma a uvádět ho na trh jako sudové víno v souladu s požadavky ustanovení § 16b zákona č. 321/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů?
Toto není možné, neboť příslušný subjekt nesplní požadavky na výrobce ani na příjemce.
- Podle § 3 písm. o) zákona č. 321/2004 Sb. je výrobcem fyzická nebo právnická osoba, která vyrábí z vinných hroznů, rmutu, moštu nebo z mladého vína v procesu kvašení produkt tím, že jej zpracovává, včetně jeho zpracování pro jiného výrobce, nebo nechává zpracovat za účelem jeho uvádění do oběhu.
-Víno ze zahraničí, do něhož bylo na území ČR přidáno aroma, nelze uvádět jako sudové víno ani z pozice příjemce.
[i] VERMUT je v příloze II bodu 3 nařízení č. 251/2014 Sb. definován jako aromatizované víno, k němuž byl přidán alkohol, a jehož charakteristická chuť byla získána použitím vhodných látek z pelyňku rodu Artemisia.