© Státní zemědělská a potravinářská inspekce 2024.
Květná 15, 603 00 Brno,
epodatelnaszpi.gov.cz
ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti |
Zásady ochrany soukromí
Výživová nutriční hodnota - kdy a jak má být označena na obalu?
14. 03. 2016Seznam kapitol
- Související právní předpisy
- Obecné informace
- Způsob výpočtu a označování výživové hodnoty
1. Související právní předpisy
- Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům – od 13. 12. 2016 se na potravinách povinně uvádějí výživové údaje dle podmínek stanových v nařízení
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin, v platném znění
- Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
- Vyhláška č. 417/2016 Sb., o některých způsobech označování potravin
Aktualizováno: 1. 4. 2020
2. Obecné informace
Údajem o výživové hodnotě se povinně označují potraviny, na jejichž obalu je uvedeno výživové tvrzení nebo potraviny, o nichž tak stanoví prováděcí právní předpis nebo přímo použitelný předpis Evropských společenství. Tímto předpisem ES je například Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin, v platném znění. Podle článku 7 citovaného nařízení se údaje o výživové hodnotě poskytují jak v případě uvedení výživového, tak i zdravotního tvrzení (prolink na článek SZPI o výživových a zdravotních tvrzeních uveden zde). Pokud se výživové tvrzení vztahuje na cukry, nasycené mastné kyseliny, vlákninu nebo sodík, nebo je uváděno jakékoliv zdravotní tvrzení, uvádí se údaje obsažené ve skupině 2 – viz dále. Kromě toho musí být ve stejném poli, jako jsou uvedeny údaje o výživové hodnotě, případně uvedeno také množství látky nebo látek, k němuž se vztahuje výživové nebo zdravotní tvrzení, jež se neobjevuje ve výživovém značení.
V případě doplňků stravy se údaje o výživové hodnotě poskytují v souladu s článkem 8 směrnice 2002/46/ES, resp. v souladu s § 3 odst. 1 písm. c) a d) vyhl. č. 58/2018 Sb., o doplňcích stravy a složení potravin.
Pro výpočet výživových údajů mohou provozovatelé potravinářských podniků využít data z tzv. Databáze složení potravin ČR (www.nutridatabaze.cz). Databáze složení potravin ČR je spravována a aktualizována Centrem pro databázi složení potravin ČR – společnou pracovní skupinou Ústavu zemědělské ekonomiky a informací a Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v.v.i. Budování Databáze podporuje Ministerstvo zemědělství.
Aktualizováno: 1. 4. 2020
3. Způsob výpočtu a označování výživové hodnoty
- Energetická hodnota se vypočítá s použitím těchto přepočítacích koeficientů pro 1 g látky:
a) sacharidy, s výjimkou polyolů: 17 kJ = 4 kcal
b) polyoly: 10 kJ = 2,4 kcal
c) bílkoviny: 17 kJ = 4 kcal
d) tuky: 37 kJ = 9 kcal
e) salatrimy1): 25 kJ = 6 kcal
f) alkohol (ethanol): 29 kJ = 7 kcal
g) organické kyseliny: 13 kJ = 3 kcal
h) vláknina: 8 kJ = 2 kcal
i) erythritol: 0 kJ = 0 kcal
- 1) tuky se sníženým obsahem energie řazené mezi potraviny nového typu
- Pokud je uveden obsah polynenasycených (polyenových) a mononenasycených (monoenových) mastných kyselin, musí být rovněž udán obsah nasycených mastných kyselin.
- Kde jsou uvedeny volné cukry, polyoly nebo škrob, následují tyto údaje bezprostředně po údajích o obsahu sacharidů v tomto uspořádání a v těchto jednotkách:
sacharidy: g
z nich:
a) cukry: g
b) polyoly: g
c) škrob: g
- Kde je uvedeno množství, popřípadě i typ mastných kyselin a hodnota cholesterolu, musí tyto údaje následovat bezprostředně po údaji o obsahu celkových tuků v tomto uspořádání:
tuk: g
z něho:
a) nasycené mastné kyseliny: g
b) mononenasycené mastné kyseliny: g
c) polynenasycené mastné kyseliny: g
- Údaje musí být uvedeny pro 100 g nebo pro 100 ml potraviny. Kromě toho může výrobce vztáhnout tyto údaje i na podávanou dávku, jejíž množství je vyznačeno, nebo na jednu porci, pokud je uveden jejich počet v jednom balení.
- Údaje musí být uvedeny dle podmínek stanovených nařízením (EU) č. 1169/2011 – čl. 29 – 35, příloha V, přílohy XII - XV
- Pokud se uvádí údaje o vitamínech a minerálních látkáchmusí být rovněž vyjádřeny jako procentní podíl referenčních hodnot příjmu (RHP) stanovených v části A bodě 1 přílohy XIII na 100 g nebo 100 ml.
- Pokud jsou uvedené údaje o energetické hodnotě a obsahu živin vyjádřeny jako procentní podíl referenčních hodnot příjmu (RHP) stanovených v části B přílohy XIII, musí se v jejich těsné blízkosti rovněž nacházet prohlášení: „Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ/2 000 kcal)”.
- Množství vitamínů a minerálních látek se v potravině označuje na obalu pouze v případě, že se jedná o tzv. významné množství. Významné množství vitamínů a minerálů je definováno v příloze XIII, části A, bodu 2 Nařízení (EU) č. 1169/2011. V případě produktů jiných než jsou nápoje se tedy množství vitamínů a minerálů uvede, pokud jejich obsah dosahuje minimálně 15 % referenční výživové hodnoty uvedené v bodě 1 přílohy XIII, části A na 100 g nebo 100 ml. V případě nápojů to musí být alespoň 7,5 % referenční výživové hodnoty uvedené v bodě 1 na 100 ml. V případě, že balení obsahuje pouze jednu porci, je významné množství stanoveno jako 15 % výživové hodnoty uvedené v bodě 1 přílohy XIII, části A.
- Uváděná množství se musí vztahovat na potravinu ve stavu, v jakém je uváděna do oběhu. Výrobce může uvést hodnoty vztažené i na potravinu připravenou ke spotřebě podle návodu výrobce, je-li to vhodné. Návod pak musí být připojen k výrobku a musí obsahovat podrobné pokyny pro přípravu.
- Výživová hodnota, která je uvedena na obale, se vypočítává jako průměrná hodnota. Znamená to, že odráží změny obsahu živiny v potravině v průběhu celého roku a další faktory, které mohou způsobit kolísání aktuální hodnoty.
- Údaje týkající se výživové hodnoty musí být na obale určeném pro spotřebitele uvedeny na jednom místě v tabulce s přiřazenými číselnými hodnotami. Tam, kde to prostor na obale nedovoluje, lze informace uvést v lineární formě. Tyto údaje musí být vytištěny čitelně a nesmazatelně a musí být na dobře viditelném místě. Nesmí být dodatečně zakryty či změněny. Údaje musí být uvedeny v českém jazyce.
Příklad informací o nutriční hodnotě:
Informace o nutriční hodnotě
|
||
---|---|---|
|
ve 100 g potraviny
|
ve 40 g potraviny
(1 porce) |
Energie
|
1265 kJ
260 kcal |
506 kJ
104 kcal |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,75 g
1 g |
1,9 g
0,4 g |
Sacharidy
z toho cukr |
52,25 g
15,5 g |
20,9 g
6,2 g |
Vláknina
|
24,75 g
|
9,9 g
|
Bílkoviny
|
11,75 g
|
4,7 g
|
Sůl
|
0,5 g
|
0,2 g
|
Vitamín C
|
50 mg
|
20 mg
|
Vitamín B12
|
0,5 μg
|
0,2 μg
|
hořčík
|
200 mg
|
80 mg
|
jód
|
162,5 μg
|
65 μg
|
Uvádějí se průměrné hodnoty. Na množství živin mohou mít vliv změny ročního období, spotřebitelské zvyklosti a další faktory
|
Aktualizováno: 1. 4. 2020