Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
(Pozn.: uvedený postup je aplikovatelný - při zohlednění stanovených limitů v nařízení (ES) č. 396/2005 – také u ostatních potravin a potravinových surovin)
V tomto případě, kdy nevyhovující sezam provozovatel zpracoval do dalších produktů v době, kdy nevěděl, že je sezam nevyhovující, může zpracované potraviny v tržní síti ponechat nebo uvést na trh pouze tehdy, pokud jsou tyto potraviny bezpečné.
Bezpečnost může být doložena např. na základě laboratorní analýzy a výpočtu (viz též článek 20 nařízení (ES) č. 395/2006 - MRL pro zpracované nebo složené produkty). K tomu je nutné znát detailní složení potraviny (procentické zastoupení jednotlivých složek):
U složených/zpracovaných potravin je třeba zohlednit všechny složky, které byly zpracovány do potraviny. Nařízení Komise (EU), kterým se mění přílohy II, III a V nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 stanovuje např. MRL 0,02 mg/kg pro obilniny (resp. mouku); MRL 0,05 mg/kg pro skořápkové ovoce, olejnatá semena; a MRL 0,01 mg/kg pro koření. Naopak existují i složky, pro kteréMRL stanoven není, např. voda, sůl, sušené droždí.
(Vzorový výpočet MRL pro ethylenoxid ve zpracované potravině je uveden níže.)
podle charakteru potraviny je možné provést vyhodnocení výsledků ethylenoxidu ve zpracované potravině, přičemž ve většině případů by mělo platit:
Především je také nutné konstatovat, že za bezpečnost potraviny je odpovědný provozovatel potravinářského podniku.
Postupy pro případ, že potravina není bezpečná, jsou stanoveny (mimo jiných) také v článku 19 Nařízení 178/2002 (Odpovědnost za potraviny: provozovatelé potravinářských podniků).
MRL ethylenoxid |
||||
|
% zastoupení složky |
koeficient pro vynásobení MRL |
MRL složky (mg/kg) |
MRL pro potravinu (mg/kg) |
složka 1 |
30,0 |
0,3 |
0,05 |
0,04 ((0,05 x 0,3) + (0,05 x 0,3) + (0,02 x 0,4)) |
složka 2 |
30,0 |
0,3 |
0,05 |
|
složka 3 |
40,0 |
0,4 |
0,02 |
|
celkem |
100,0 |
V tomto případě je vypočtený MRL ethylenoxidu 0,04 mg/kg potraviny.
Následně se provede výpočet ve zpracované potravině podle skutečného obsahu ethylenoxidu v sezamovém semeni. Přepočet na základě hypotézy, že jediná složka, která vnesla ethylenoxid do výrobku, byla sezamové semeno, a ostatní složky, i když mají limit tak nebyly hypoteticky zdrojem ethylenoxidu, může být tedy uvažována 0.
MRL ethylenoxid |
||||
|
% zastoupení složky |
koeficient pro vynásobení MRL |
MRL složky (mg/kg) |
MRL pro potravinu (mg/kg) |
složka 1 |
30,0 |
0,3 |
0,05 |
0,04 ((0,05 x 0,3) + (0,05 x 0,3) + (0,02 x 0,4)) |
složka 2 |
30,0 |
0,3 |
0,05 |
|
složka 3 |
30,0 |
0,3 |
0,02 |
|
složka 4 |
10,0 |
0,1 |
0 |
|
celkem |
100,0 |
V tomto případě je vypočtený MRL ethylenoxidu 0,04 mg/kg potraviny.
Následně se provede výpočet ve zpracované potravině podle skutečného obsahu ethylenoxidu v sezamovém semeni. Přepočet na základě hypotézy, že jediná složka, která vnesla ethylenoxid do výrobku, byla sezamové semeno, a ostatní složky, i když mají limit tak nebyly hypoteticky zdrojem ethylenoxidu, může být tedy uvažována 0.
Pozn.: Vzorové výpočty nezahrnují případ, kdy má složka stanovené MRL, ale byla již zpracována (např. sušené ovoce).