Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Používání loga „Bez umělých aromat“

01. 08. 2016
 

Dotaz:

Je možné označit potravinu výrazem „bez umělých aromat“?

Výklad právních předpisů:

Podmínky použití aromat a složek potravin s aromatickými vlastnostmi v potravinách upravuje nařízení (ES) č. 1334/2008 ze dne 16. prosince 2008 o aromatech a některých složkách potravin s aromatickými vlastnostmi pro použití v potravinách nebo na jejich povrchu a o změně nařízení Rady (EHS) č. 1601/91, nařízení (ES) č. 2232/96 a č. 110/2008 a směrnice 2000/13/ES:

  • Nařízení (ES) č. 1334/2008 nedefinuje umělou aromatickou látku, ani přírodně identickou aromatickou látku.  
  • V čl. 3 odst. 2 písm. c) je uvedena definice „přírodní aromatické látky“, za kterou se považuje aromatická látka získaná vhodnými fyzikálními, enzymatickými nebo mikrobiologickými procesy z materiálů rostlinného, živočišného nebo mikrobiologického původu, buď jako taková, nebo po zpracování za účelem lidské spotřeby jedním nebo více tradičními způsoby přípravy potravin uvedenými v příloze II. Přírodní aromatické látky odpovídají látkám, které se přirozeně vyskytují a lze je nalézt v přírodě.
  • Nařízení také stanovuje v čl. 16 podrobná pravidla pro použití výrazu „přírodní“, pokud je aroma uváděno na trh jako takové (ne jako složka potraviny, ve které bylo použito).
  • K tomu je taktéž v bodě 25 preambule nařízení (ES) č. 1334/2008 uvedeno, že aromatické látky nebo aromatické přípravky by měly být označeny jako „přírodní“, pouze pokud splňují určitá kritéria zajišťující, že spotřebitelé nejsou uváděni v omyl.

Přívlastek „umělý“ ve vztahu k aromatu lze vyložit jako synteticky vyrobený. Za výraz opačného významu lze pak zcela jistě označit výraz „přírodní“. Je potom logicky možno dojít k závěru, že potravina označená sdělením „bez umělých aromat“ by neměla obsahovat aromata žádná anebo pouze „přírodní“ ve smyslu shora uvedené definice nařízení.

Pro úplnost dodáváme, že pokud by vyvstaly pochybnosti o charakteru určité látky nebo směsi látek, je možné, aby Komise v souladu s čl. 13 nařízení (ES) č. 1334/2008, „pokud je to nutné“ o tom, ke které kategorii daná látka nebo směs látek náleží, rozhodla v rámci tzv. komitologie.

Odpověď:

  1. Pokud bylo při výrobě potraviny použito aroma obsahující výhradně přírodní aromatické látky (tj. dle čl. 3 odst. 2 písm. c) nařízení (ES) č. 1334/2008 látky získané vhodnými fyzikálními, enzymatickými nebo mikrobiologickými procesy z materiálů rostlinného, živočišného nebo mikrobiologického původu), není označené „bez umělých aromat“ považováno za klamavé.
  1. Pokud však bylo při výrobě použito aroma vyrobené chemickými postupy tak, aby obsahovalo aromatickou látku chemicky identickou s přírodní aromatickou látkou, může označení „bez umělých aromat“ uvést spotřebitele v omyl, pokud se jedná o vlastnosti a složení potraviny, neboť navozuje dojem, že potravina obsahuje pouze přírodní aromatické látky, čímž dochází k porušení čl. 7 odst. 1 písm. a) nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

Aktualizováno: 12. 6. 2024