© Státní zemědělská a potravinářská inspekce 2024.
Květná 15, 603 00 Brno,
epodatelnaszpi.gov.cz
ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti |
Zásady ochrany soukromí
Jak je to doopravdy s novými požadavky na tzv. „éčka“
20. 07. 2010Počínaje dnešním dnem nabývá účinnosti nové ustanovení evropského nařízení týkající se označování některých potravinářských barviv, a to konkrétně E 102 (Tartrazin), E 104 (Chinolinová žluť), E 110 (Žluť SY), E 122 (Azorubin), E 124 (Ponceau 4R nebo též Košenilová červeň), E 129 (Červeň Allura). Uvedená barviva nebyla zakázána, jak někdy mylně interpretují média. Novinka spočívá pouze v tom, že pokud je nyní výrobce použije při výrobě potraviny, musí na obal umístit upozornění, že tato barviva „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“.
Právní předpisy povolují k výrobě potravin 42 barviv, nové ustanovení se tedy týká pouze malé části z nich. Vyjmenovaných šest barviv se používá zejména při výrobě nejrůznějších cukrovinek: bonbonů, želé, žvýkaček, dále pak při výrobě různých snacků či lupínků. Lze je najít i v cukrářských výrobcích, instantních nápojích, nealkoholických nápojích a přibarvují se jimi i alkoholické likéry. Na nápoje s obsahem alkoholu vyšším než 1,2% objemových se však nová povinnost označování nevztahuje. Upozornění o nepříznivých vlivech na děti se také nemusí uvádět v případech, kdy uvedená barviva byla použita pouze k dekoraci či orazítkování skořápek vajec.
Spotřebitelé se však ještě po nějakou dobu mohou setkávat s potravinami, kde byla použita uvedená barviva, ale citované upozornění na nich není. To proto, že v souladu s evropským nařízením lze doprodat potraviny, které byly vyrobeny ještě před 20. červencem 2010. Takové potraviny lze samozřejmě prodávat pouze do uplynutí data trvanlivosti či použitelnosti.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce věnuje aditivním (přídatným) látkám, které jsou lidově známé jako „éčka“ a mezi něž patří i barviva, velkou pozornost při svých kontrolách. Laboratoře SZPI kontrolují, zda se v potravinách neobjevují nepovolená barviva, zda nebyla překročena nejvyšší přípustná množství či zda jsou všechna použitá aditiva vyznačena ve složení. Případně ověřují, zda výrobci neklamou spotřebitele, když na potravinách uvádějí tvrzení typu „bez konzervantů“, „bez éček“, „bez umělých sladidel a barviv“ atd. V roce 2009 bylo za účelem provedení obdobných rozborů odebráno 2190 vzorků potravin a v letošním roce již 1317 vzorků.
Naplňování nové povinnosti označování vybraných šesti barviv bude potravinářská inspekce rovněž kontrolovat, kontroly nabydou na intenzitě koncem letošního roku, kdy lze předpokládat postupné doprodávání potravin vyrobených před platností nového ustanovení.