Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Inspekce vyhodnotila výsledky mikrobiologické kontroly potravin

09. 02. 2004
 
kosik zelenina.gif Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vyhodnotila výsledky průběžného mikrobiologického sledování vybraných potravin za rok 2003. I tentokrát inspekce při plánování monitoringu patogenních původců onemocnění z potravin vycházela z výsledků kontrolních akcí předchozích let. Proto byly přednostně odebírány a analyzovány především problematické skupiny potravin: lahůdkářské a cukrářské výrobky a některé masné výrobky, navíc se kontrola zaměřila například i na sušené houby nebo sušenou a upravenou chlazenou zeleninu.

Na výsledky je proto potřeba pohlížet jako na monitoring, který je cíleně zaměřen na rizikové druhy potravin a nevypovídá obecně o bezpečnosti potravin na českém trhu.

Inspektoři odebrali celkem 550 vzorků potravin pocházejících od českých výrobců a prodejců i  od zahraničních dovozců. Vzorky byly podrobeny 5 574 laboratorním analýzám, např. na  stanovení přítomnosti bakterií Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Campylobacter sp., bakteriálních toxinů a dalších mikroorganismů.

Ve 111 (tj. cca 20%) vzorcích bylo zjištěno překročení tzv. nejvyšších tolerovaných hodnot mikroorganismů, které jsou stanoveny vyhláškou Ministerstva zdravotnictví – byly to nejčastěji různé cukrářské výrobky - zákusky, lahůdkářské výrobky – nejčastěji majonézové saláty, některé sójové a drobné masné výrobky a sušené houby. Ve většině případů souvisí tyto výsledky s nedodržením hygienických předpisů při výrobě.

salmonela.jpg Devatenáct (tj. cca 3,5%) vzorků bylo zdravotně závadných: nejčastěji byla zjištěna Salmonella spp. v sušených houbách pocházejících z Vietnamu, což potvrzují nálezy i jiných evropských kontrolních orgánů, podle nichž salmonelou kontaminované houby dovážené z Vietnamu se častěji objevují na evropském trhu od roku 1998. Ve čtyřech případech byla prokázána také Listeria monocytogenes (majonézové saláty a drobné masné tepelně neopracované výrobky). Laboratorní analýzy nezjistily ani jediný nález bakterie z rodu Campylobacter nebo bakteriálních toxinů.

Výsledky mikrobiologické kontroly potravin, které jsou v České republice uváděny do oběhu v obchodní síti, odpovídají dlouhodobějšímu trendu, který v České republice v této oblasti trvá. a jsou na srovnatelné úrovni s okolními zeměmi.

Podrobnější informace, které se týkají původců onemocnění z potravin, jsou uvedeny na webových stránkách inspekce www.szpi.gov.cz v odkazu Informace pro spotřebitele-Mikrobiální původci alimentárních onemocnění.


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce