Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Potravinářská inspekce kontrolovala olivové oleje, většina z nich nebyla správně označena

07. 11. 2005
 
olivy.jpg Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla obsáhlou kontrolu olivových olejů přímo u centrálních distributorů, mezi něž patří také některé obchodní řetězce. Inspekce se zaměřila na to, zda olivové oleje neobsahují příměsi jiných druhů rostlinných olejů, zda jakostní ukazatele odpovídají deklarované kategorii a zda jsou správně a úplně označeny tak, jak to stanovují příslušné evropské předpisy. Inspektoři kontrolovali olivové oleje pocházející z Itálie, Řecka a Španělska.

Z patnácti hodnocených vzorků různých olivových olejů nevyhovělo předpisům deset, v některých případech inspektoři zjistili i více závad najednou. Devět vzorků nebylo správně nebo úplně označeno. Ze senzorického hodnocení vyplynulo, že tři vzorky neodpovídaly deklarované kategorii extra panenský olej, důvodem byla žluklost odebraných olejů. Vzorek španělského oleje, dovezeného do České republiky z Polska,  uváděného do oběhu společností Lidl Česká republika, v.o.s. pod označením olivový olej z pokrutin, neodpovídal složením některým parametrům pro olivový olej.

Evropské předpisy, které se týkají označování a vlastností olivových olejů, jsou poměrně přísné, protože mají mimo jiné také chránit dobré jméno evropských výrobců a obchodníků. Státní zemědělská a potravinářská inspekce  měla možnost poprvé hodnotit olivové oleje také z pohledu jejich senzorických vlastností. Během této analýzy úspěšně spolupracovala s pracovištěm slovinské University of Primorska Science and Research Centre v Koperu.

Potravinářská inspekce uložila všem kontrolovaným společnostem, které uváděly na trh neodpovídající olivové oleje, opatření uvést označení olejů do souladu s příslušnými předpisy. Ty oleje, které neodpovídaly deklarované kategorii,  inspekce zakázala pod nesprávným označením prodávat. Obchodnímu řetězci Lidl nařídila stáhnout olej z oběhu a ve správním řízení mu uloží pokutu.

Inspektoři se u všech kontrolovaných společností zajímali také o to, jestli mají zaveden tzv. systém vysledovatelnosti (traceability) tak, jak to nařizuje příslušný evropský předpis. Tento systém musí mít zaveden každý, kdo provozuje potravinářský podnik tak, aby bylo možné co nejefektivněji a nejrychleji najít původ každé potraviny, která se dostává na trh. V zásadě jde o takové nastavení tohoto systému, aby bylo prokazatelné odkud potravina „přišla“ – například od dovozce, výrobce nebo distributora a kam byla „dodána“. Evropská komise zavedením této povinnosti sleduje jeden z principů bezpečnosti potravin. Z kontroly vyplynulo, že systém vysledovatelnosti mají všechny kontrolované společnosti zavedený.


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce