Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes zahájila letošní kontroly burčáku. Jen během soboty zkontrolovali inspektoři SZPI 16 prodejců burčáku především na Brněnsku a Olomoucku, kde je v současné době jejich koncentrace největší.
Inspektoři se zaměřili na kontrolu správného označení nápoje i povinného uvedení výrobce, na kontrolu průvodních dokladů a hygienických podmínek prodeje.
Během dnešní bleskové akce kontrolovala potravinářské inspekce zejména stánkové prodejce. Především v okolí Brna inspektoři zjistili snahu obejít předpisy tím, že na stáncích uváděli dvoje označení nápoje – jak „burčák“, tak současně „částečně zkvašený hroznový mošt“. V několika případech museli prodejci odstranit také poutače se zavádějícím klamavým označením. Na rozdíl od loňských kontrol jen ojediněle zjistili nedodržení hygienických podmínek prodeje. Nejčastějším nedostatkem na Olomoucku byly chybějící průvodní doklady a chybějící povinné označení výrobce nápoje.
Ve většině případů inspekce uložila opatření k okamžité nápravě nedostatků. Na Brněnsku, kde stánky podle dnešní kontroly provozuje z velké části stejná osoba, bylo toto opatření uloženo plošně. To znamená, že je povinností jejich provozovatele zajistit, aby při další kontrole bylo u všech jeho prodejních míst vše v pořádku. Inspektoři dnes rozhodli také o zahájení správního řízení, kdy při opakované kontrole jednoho z prodejců zjistili, že nerespektoval předchozí opatření inspektorů burčák dál prodával pod klamavým označením. Výsledkem může být uložení pokuty.
Podle příslušných předpisů není možné označit kvasící hroznový mošt jako „burčák“, pokud není vyroben z tuzemských hroznů. Evropské předpisy umožňují název „částečně zkvašený hroznový mošť“ a nedovolují jej – stejně jako víno – vyrábět z hroznů dovezených ze třetích zemí. Samozřejmě není možné jej vyrábět z jiných druhů ovoce než z hroznů vinné révy a zakázáno je dolévat do burčáku vodu. Prodejci nesmějí burčák čepovat do použitých i když vymytých PET lahví a nesmějí je ani skladovat přímo na zemi. Podle zákona o víně je povoleno burčák prodávat pouze v období od 1.srpna do 30. listopadu.
Spotřebitel má také od loňska právo znát výrobce nabízeného moku. Tento povinný údaj je důležité i pro tzv. vysledovatelnost původu nabízeného výrobku. Proto musí být výrobce uveden na každém prodejním místě. Vloni inspekce zaznamenala několik pokusů o falšování tohoto údaje, kdy prodejci uváděli neexistující firmy včetně fiktivních identifikačních čísel. Všechny tyto pokusy skončily uložením citelné pokuty.
Dnešní kontrola poslouží inspekci rovněž pro zmapování aktuální situace na trhu a další kontroly se budou průběžně opakovat po celou sezónu nejen u prodejců, ale také u výrobců burčáku. V dalším kole budou inspektoři odebírat vzorky pro kontrolu skutečného obsahu alkoholu a přidané (exogenní) vody.
Foto z průběhu kontroly burčáku na Brněnsku (SZPI).