Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Výsledky kontroly burčáku nejsou optimistické

06. 12. 2002
 

hrozen.jpg Letošní sezona burčáku – alespoň podle  zákona – skončila 30.listopadu a Česká zemědělská a potravinářská inspekce nyní vyhodnotila kontrolu jeho prodejců a výrobců. Tentokrát se zaměřila na kontrolu toho, zda výrobci, resp. prodejci nepřidávají do nápoje vodu. Zákon o vinohradnictví a vinařství přesně definuje burčák jako „částečně prokvašený hroznový mošt“ a není tedy přípustné, aby do něj byla přidávána voda (tzv. exogenní voda). 

Deset vzorků burčáku, odebraných u prodejců ve vytipovaných oblastech republiky, bylo odesláno do specializovaných laboratoří ve Francii a Rakousku. Izotopovou metodou, oficiálně užívanou v zemích Evropské unie, bylo analyzováno, zda vzorky obsahují  přídavek vody či nikoli.

Výsledky analýz nejsou nijak povzbuzující: pouze u tří z deseti analyzovaných vzorků nebyla exogenní voda prokázána. U ostatních odborníci zjistili od 15 do 80% (!) přidané vody. Pro inspekci jsou výsledky alarmující a v příštích letech kontroly burčáku ještě zpřísní.

Výsledky analýz:
Prodejce Výrobce
(podle předložených dokladů)
Podíl přidané vody
Jiří Chabičovský
Stánek ul.Trnitá,Brno
Miroslav Jagoš
Mutěnice
80 %

Jitka Koldová
Provozovna: Tramín
Křivá 6,Olomouc

Pavel Mazuch
Mutěnice
60 %

Richard Pádivý-HARI
Vinný sklípek,Jagellonská 26
Praha 3

Pavel Mikulica
Vrbice
min.30%
(resp. zjištěn přídavek vody)
/pozn./
Olga Kinclová
Provozovna: Tučkova 24a
Brno
Miroslav Jagoš
Mutěnice
min.30%
Zdeněk Reilich
Provozovna: Olomoucká 2
Brno
Eva Buchtová
Vinařství Ořechova 23
Velké Pavlovice
 20-25%
Karel Gottwald
Tržnice ul.Bauerova,Brno
Víno B.K.S.spol.s r.o.
Březí 311
více než  15%

                      pozn./- byly odebrány dva vzorky, u obou byl zjištěn přídavek vody

Podle ústředního ředitele ČZPI Jakuba Šebesty se jedná o nestoudné klamání spotřebitele. „Pokud se dosud výrobci nebo prodejci burčáku domnívali, že nejsme schopni odhalit tak jednoznačně úmyslné šizení spotřebitelů,  pak jsou na omylu. Moderní metody dokážou přesně určit, zda někdo do burčáku záměrně přidal vodu a nakolik se neoprávněně obohatil“.

Inspekce v těchto případech zahájí správní řízení a využije horní hranice sankcí, které jí zákon umožňuje.


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce