Zpráva o činnosti SZPI za rok 2003
01. 03. 2004- Úvod
- OBSAH
- 2. KONTROLNÍ ČINNOST - 2.1. Zaměření kontroly v roce 2003
- 2. KONTROLNÍ ČINNOST - 2.2 Celkové přehledy výsledků kontroly
- 2. KONTROLNÍ ČINNOST - 2.3 Kontrola mikrobiologických požadavků
- 2. KONTROLNÍ ČINNOST - 2.4 Kontrola cizorodých látek
- 2. KONTROLNÍ ČINNOST - 2.5 Kontrola označování a jakosti
- 2. KONTROLNÍ ČINNOST - 2.6 Kontroly tématické a mimořádné
- 2. KONTROLNÍ ČINNOST - 2.7. Kontrola výroby
- 2. KONTROLNÍ ČINNOST - 2.8 Kontrola obchodu
- 2. KONTROLNÍ ČINNOST - 2.9 Podněty ke kontrole
- 3. Laboratoře SZPI
- 4. CERTIFIKAČNÍ ČINNOST
- 6. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ SYSTÉM
- 7. VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
- 8. ČINNOST V OBLASTI LEGISLATIVY
- 9. SPOLUPRÁCE S OSTATNÍMI ÚŘADY A INSTITUCEMI
- 10. ZAHRANIČNÍ VZTAHY
- 11. PROJEKTY EVROPSKÉ UNIE
- 12. VNĚJŠÍ A VNITŘNÍ KOMUNIKACE
- 14. VYSVĚTLIVKY A ZKRATKY
2. KONTROLNÍ ČINNOST
2.2 Celkové přehledy výsledků kontroly
V roce 2003 uskutečnili inspektoři SZPI celkem 19966 jednotlivých kontrol. Z uvedeného počtu bylo 10984 kontrol provedeno v maloobchodní síti, 7357 kontrol ve výrobě, 1583 kontrol ve velkoskladech a 42 kontrol v ostatních místech.
Počty provedených kontrol podle kontrolovaných osob
Ve sledovaném období bylo zjištěno celkem 4878 nevyhovujících vzorků potravin a ostatních výrobků. Z uvedeného počtu bylo 3074 vzorků tuzemského původu a 1804 vzorků z dovozu.
Z pohledu místa kontroly byly počty nevyhovujících vzorků následující: v maloobchodní síti 3629, ve výrobě 945, ve velkoobchodě 283 a v ostatních místech 21 nevyhovujících vzorků.
Z hlediska druhu rozboru byly zjištěny následující počty nevyhovujících vzorků potravin a ostatních výrobků:
-
kontrola mikrobiologických požadavků – 933
-
kontrola cizorodých látek – 198
-
kontrola označování – 1584
-
kontrola jakostních analytických požadavků – 666
-
kontrola jakostních senzorických požadavků – 1943
Z pohledu jednotlivých komodit pak byly nejvyšší počty nevyhovujících vzorků zjištěny u čerstvé zeleniny (počet 923), čerstvého ovoce (507), cukrářských výrobků - těst (435), vína (418), mléčných výrobků (359), masa - masných výrobků (322), výrobků studené kuchyně (262) a pekařských výrobků (227).
Uvedené relativně vysoké počty nevyhovujících vzorků v rámci těchto komodit vůči ostatním komoditám jsou zapříčiněny tím, že byly z nejrůznějších důvodů kontrolovány častěji než komodity ostatní a tedy nejsou důkazem obecně vyššího podílu nevyhovujících vzorků (tedy „horších“ kontrolních výsledků) v porovnání s ostatními komoditami.