Stolní hrozny patří k běžnému sortimentu ovoce, který nabízejí naše obchody prakticky stále. Během roku se ovšem výrazně mění jejich cena. Některé odrůdy mají na svém povrchu drobounké tmavé skvrnky. Nejde o závadu. Naopak je to důkaz, že se hroznům dostalo víc slunečního záření. To může příznivě ovlivnit jejich jakost. Od srpna až do konce zimy se u nás prodávají hrozny řecké, španělské a italské. Ve zbylých měsících pak přichází na pulty jen sortiment dovezený z jižní polokoule, z Jihoafrické republiky a Chile. Do ceny se tedy promítnou vyšší přepravní náklady. Počet tuzemských pěstitelů, dříve něco málo z Mikulovska, není velký a jejich produkce vzhledem ke spotřebě zanedbatelná.
Voda a cukr
O něco vyšší cenu jistě vykompenzují v porovnání s ostatními ovocnými druhy nutriční vlastnosti stolních hroznů. Zjednodušené lze říci, že bobule obsahují samozřejmě nejvíc vodu a jednoduché cukry.
Nechybí v nich ani organické kyseliny, vitamíny, přírodní barviva a také látky polyfenolické povahy, jimž se v poslední době přičítá důležitý podíl na prospěšnosti konzumace stolních hroznů a révového vína. Poměr jednotlivých nutričně významných složek ve stolních hroznech je natolik příznivý, že se stolní hrozny staly běžnou součástí některých speciálních diet.
Pokud jde o výtečné chuťové i zdravotní vlastnosti je vcelku lhostejné, zda se dává přednost stolním hroznům barvy bílé (jde samozřejmě o tradiční název, ve skutečnosti jsou tím míněny veškeré odstíny barev žluté a zelené), červené nebo růžové.
Nahnilost a plíseň nepřípustné
Při nákupu musí být hrozny zdravé a čisté, prodej nahnilých, či dokonce plesnivých je nepřípustný. Nesmí na nich být ani stopy po použití chemických ochranných látek, po poškození škůdci a chorobami a nesmí také vykazovat cizí pachy a chutě. Jednotlivé bobule musí být celé a normálně vyvinuté.
Některé odrůdy, případně některé hrozny vystavené více slunci, mají na svém povrchu pigmentaci, která je samozřejmě více patrná na bobulích bílých. Drobounké tmavé skvrnky nejsou na závadu ani nepříznivě neovlivňují kvalitu hroznů. Jde naopak o důkaz, že se hroznům dostalo víc slunečního záření, což může příznivě ovlivnit jejich jakost. V některých případech se tyto flíčky slévají do plošek či pásků, pak lze už hovořit o popáleninách způsobených příliš intenzivním slunečním svitem. Opět se však nejedná o vadu, která by mohla nepříznivě ovlivnit chuť vína. Je to ale už důvod, proč nemohou být takové hrozny zařazeny do výběrové jakostní třídy.
Ošetření oxidem
-
Zákazník by měl nakupovat vždy co nejčerstvější nabídku, která dobře snese i kratší uskladnění v chladničce. Čerstvé hrozny mají dostatečně pevné bobule, které dobře drží na třapině. Musí mít v co největší míře zachováno ojínění (naprosto nezbytné u Výběru).
-
Dobrým ukazatelem stáří hroznů je stav třapiny. Zelená, pevná a svěží charakterizuje ovoce čerstvé, které nebylo při uvádění do oběhu vystaveno podmínkám nepříznivě ovlivňujícím jakost.
-
Před konzumací je třeba hrozny omýt v pitné vodě. Vinná réva se chrání ve značné míře chemickými přípravky - v některých případech ji během přepravy průběžně ošetřují i oxidem siřičitým. Zbytky těchto látek pak mohou ulpět na povrchu bobulí.
-
V domácnosti lze čerstvé stolní hrozny skladovat v dolních patrech chladničky až jeden týden. Někdy může sice dojít k seschnutí třapiny, zpravidla to ale nemá na kvalitu bobulí negativní vliv.
Zveřejněno: 21. 9. 2004, Právo - Test servis
Aktualizováno: 7. 4. 2020
Zpracoval: Ing. Jindřich Pokora