Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
3. Kontrolní činnost
3.4 Výsledky kontroly cizorodých látek
Pro kontrolu obsahu cizorodých látek v potravinách bylo v roce 2002 odebráno celkem 6969 vzorků, z nichž 374 (5,4 %) nevyhovělo.
Nejvíce rozborů bylo provedeno za účelem stanovení kontaminace potravin reziduí pesticidů. Za účelem těchto rozborů bylo odebráno 2621 vzorků potravin, u kterých bylo provedeno celkem 106236 rozborů. Nadlimitní množství reziduí pesticidů bylo zjištěno u 44 vzorků (paprik, hlávkového salátu, rajčat, mandarinek a meruněk). Nejčastěji se vyskytujícím pesticidem v nevyhovujících vzorcích byl endosulfan, chlorothalomil, malathion a dicofol.
Nejvyšší podíl nevyhovujících vzorků byl zaznamenán v rámci kontroly barviv, kdy z celkového počtu 1014 odebraných vzorků nevyhovělo 81 vzorků potravin, především bezvaječných těstovin a révového vína. V nevyhovujících potravinách byla zjištěna buď nepovolená syntetická barviva nebo jejich nadlimitní množství. Nedostatky se týkaly, kromě jiných, hlavně azorubinu, tartrazinu a brilantní modři.
Při stanovení chemických prvků z celkového množství 1418 odebraných vzorků potravin nevyhovělo 35 vzorků (43 rozborů) z důvodu překročení povolených či nedodržení deklarovaných hodnot.
Graf 3.4.1: Podíl jednotlivých prvků z celkového počtu nevyhovujících rozborů ve skupině „chemických prvků“
Tabulka 3.4.1: Přehled kontroly chemických prvků
Celkem 43 Chemický prvek
Počet nevyhovujících rozborů
Podíl nevyhovujících rozborů v %
Potravina v níž byl zjištěn nedostatek
Arzen 3 7,0 Rýže Fosfor 2 4,7 Multivitamínové přípravky Draslík 1 2,3 Multivitamínové přípravky Hořčík 1 2,3 Multivitamínové přípravky Chrom 2 4,7 Multivitamínové přípravky Kadmium 24 55,8 Mák modrý, zmrazené houby Olovo 4 9,3 Chléb Rtuť 3 7,0 Čínská bylinná směs Vápník 2 4,7 Multivitamínový přípravek, želatinový nápoj Zinek 1 2,3 Tykev
Ze skupiny konzervantů byl nejčastěji kontrolován oxid siřičitý a kyselina sorbová, dále potom kyselina benzoová a to především u vína. Celkem bylo pro stanovení konzervantů odebráno 1497 vzorků potravin, z nichž bylo 49 vzorků nevyhovujících. Pro stanovení polyaromatických uhlovodíků bylo odebráno celkem 301 vzorků potravin, z nichž 8 vzorků nevyhovělo především z důvodu vyššího obsahu benzo(k)fluorantenu a chrysenu. Jednalo se především vzorky olivového oleje. Ve skupině polychlorovaných bifenylů nebyl, z počtu 398 odebraných vzorků potravin, nalezen žádný nevyhovující vzorek. Ve skupině mykotoxinů bylo celkem odebráno 764 vzorků potravin, z nichž 5 vzorků nevyhovělo. Mykotoxiny převyšující povolené množství byly patulin a ochratoxin, nevyhovujícími potravinami jablečné ovocné příkrmy a v ovocné přesnídávky. Pro stanovení ftalátů byl celkový počet odebraných vzorků 281, z tohoto počtu 14 vzorků nevyhovělo. Nadlimit ftalátů byl nejčastěji zjištěn ve vinných destilátech a ve slivovici. Ve skupině sladidel bylo v rámci kontroly odebráno 197 vzorků potravin, z toho 7 vzorků nevyhovělo (např. česnekový dressing a multivitamínový džus).
Tabulka 3.4.2: Přehled výsledků kontroly některých cizorodých látek se zaměřením na rozbory
Cizorodé látky | Počet rozborů celkem | Počet nevyhovujících rozborů | Nevyhovující rozbory v % |
Pesticidy | 106236 | 47 | 0,04 |
Barviva | 10471 | 237 | 2,26 |
Chemické prvky | 4433 | 43 | 0,97 |
Konzervanty | 4680 | 51 | 1,09 |
PAHy | 3694 | 11 | 0,30 |
PCB | 3183 | 0 | 0,00 |
Mykotoxiny | 1093 | 5 | 0,46 |
Ftaláty | 652 | 14 | 2,15 |
Sladidla | 521 | 7 | 1,34 |
Graf 3.4.2: Zjištěný podíl nevyhovujících rozborů v rámci uvedených skupin cizorodých látek