Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
Archeologické nálezy z pravěkých sídlištních vrstev doložily, že se už v těchto dobách používalo k dochucení pokrmů různé koření - kmín, planá majoránka, ale i máta a petrželka. Obliba koření pokračovala i ve starověku, potrpěl si na ně také středověk a současný člověk si neumí bez něj už svoje vaření snad ani představit.
Základní dělení
Zásady pro nákup koření
Charakteristické znaky vybraného koření
Anýz
Pochází z rostliny Pimpinella anisum L. /anýz/. Jako koření se používají sušené plody, což jsou rýhované vejčité nažky s kratičkou stopkou. Mají žlutozelenou až šedozelenou barvu. Vůně je silně aromatická, chuť nasládle, palčivě kořeněná.
Badyán
Pochází z rostliny badyáník pravý (Illicium verum). Můžeme se setkat také s názvy hvězdičkový anýz, čínský anýz, hvězdičkové koření. Jako koření se využívají sušená plodenství. Prodává se buď celý nebo mletý. Plodenství mají hvězdicovitý tvar s krátkou stopkou. Oplodí má hrubý vrásčitý povrch s lesklými plochými vejčitými semeny. Plodenství nesmí obsahovat zlomky a volná semena hnědé barvy. Vůně je výrazně kořeněná, nasládlá, podobná lékořici.
Hřebíček
Pochází z rostliny hřebíčkovec kořenný – (Eugenia caryophylla Thumb.) Syzygium aromaticum (L) Merr. Jak koření se používají nerozvinutá, celistvá poupata. V případě prodeje hřebíčku v celém stavu, tak smí obsahovat nejvýše 25 % hmotnostních hřebíčku bez hlaviček. Drcený nebo mletý hřebíček má formu prášku se znatelnými částicemi. Typická barva je tmavě červenohnědá s žlutohnědou hlavičkou. Vůně je výrazně kořenitá až palčivá.
Muškátový ořech
Pochází z rostliny muškátovník pravý (Myristica fragans). Můžeme se setkat i s názvem macis, macisový ořech. Používají se zralá sušená jádra. Muškátový oříšek není oříšek, ale tvrdé jádro plodu podobného broskvi. Jádro je v nepravidelných pruzích pokryto tenkou, jasně červenou kožovitou tkání (pouzdrem), která odděluje jádro od dužiny. Po usušení se barva této tkáně květu mění na jantarově žlutou a je nabízena v obchodě jako "muškátový květ" (macis). Holé jádro se zvrásněným povrchem a mramorovou strukturou v řezu je pak "muškátový ořech". Muškátový ořech i květ mají aromatickou, velmi pikantní, sladce hořkou a kořeněnou chuť. Muškátový oříšek se prodává celý nebo mletý.
Skořice
Pochází z rostliny skořicovník - Cinnamomum zeylanicum (Blume), C. aromaticum (Nees) C. aureirií (Nees) a C. burmanii. Používá se kůra mladých větví. Prodávají se kousky, svitky, trubky nebo pruty - oškrábané nebo neoškrábané. Mají hladký povrch, jsou tvrdé. Kůra nesmí obsahovat kousky dřeva nebo větviček skořicovníku. Skořice může mít světle žlutou až tmavě žlutou barvu nebo také skořicově hnědou až červenohnědou barvu. Vůně je silně aromatická, chuť kořeněná, pikantní, nasládlá až natrpkle svíravá, pálivá.
Vanilka
Pochází z rostliny Vanilla planifolia Andrews. Jako koření se používají téměř dorostlé, ještě ne zcela zralé, žluté tobolky, nazývané také lusky nebo tyčky, které se vyvinou z květů. Tobolky jsou podélně svraštělé, ohebné. Mají tmavěhnědou až hnědočernou barvu. Existují různé kvality vanilky, lišící se v délce, aroma i barvě. Nejkvalitnější je madagaskarská bourbonová vanilka (bohaté, vyzrálé aroma), prodává se však i mexická vanilka (nasládlé aroma), tahitská vanilka (pižmové aroma) či indonéská vanilka (dřevnaté, kouřové aroma). Sladce pikantní, jemná a výrazně aromatická.
Zázvor
Pochází z rostliny Zingiber officinale Rosc. Jako koření se používají čerstvé nebo sušené a mleté oddenky. Jedná se okousky nepravidelného tvaru a velikosti, nejméně však musí mít 20 mm, mohou být rozvětvené, zakulacené a zploštělé. Zázvor se prodává i mletý. Oddenky mají světle žlutou barvu, mohou být i žlutohnědé až světle hnědé. Vápněný zázvor může být šedobílý. Vůně je aromatická, nasládlá. Chuť bývá osvěžující, kořeněná sladce palčivá.
Aktualizováno: 9. 4. 2021