Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
Ve sbírce zákonů byla publikována nová vyhláška č. 121/2023 Sb., o požadavcích na pokrmy. Tato vyhláška má dělenou účinnost - část nabývá účinnosti dnem 1. července 2023 a část dnem 1. ledna 2024.
Účelem nové právní úpravy je zajištění vysoké úrovně kvality pokrmů a zabezpečení vysoké úrovně ochrany spotřebitele, a to zejména s důrazem na nejnovější vědecké poznatky.
Nová vyhláška je prováděcím právním předpisem k provedení ustanovení § 9a , odst. 3 zákona č. 110/1997 Sb.,
o potravinách a tabákových výrobcích.
Vyhláška tedy mimo jiné stanovuje transparentní mikrobiologické požadavky a ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků, které jsou nezbytné při rozhodování, zda olej/tuk lze použít při přípravě fritovaných pokrmů. Zda a v jakém rozsahu využije provozovatel výše uvedené požadavky v rámci vlastního systému kontroly, je na uvážení a možnostech konkrétního provozovatele. Vyhláška tedy neklade na provozovatele stravovacích služeb nové administrativní nároky.
(1) Teplé pokrmy se uvádějí na trh tak, aby byly spotřebiteli dodány ve lhůtě pro jejich vydání stanovené provozovatelem potravinářského podniku, který provozuje stravovací službu, v rámci postupů založených na zásadách analýzy rizik
a kritických kontrolních bodů2) za teploty nejméně +60 °C.
(2) Teplé pokrmy uváděné na trh podle odstavce 1 po uplynutí lhůty pro jejich vydání nelze dále uchovávat, ohřívat ani zchlazovat nebo zmrazovat.
(3) Zchlazené pokrmy se uvádějí na trh při teplotách 0 °C až +4 °C.
(4) Zmražené pokrmy se uvádějí na trh při teplotách nejvýše –18 °C. Za zmražené pokrmy se pro účely této vyhlášky nepovažují zmrzliny a led vyrobený v zařízení společného stravování.
(5) Studené pokrmy, které mají charakter cukrářského nebo lahůdkářského výrobku, se uvádějí na trh při teplotách stanovených provozovatelem potravinářského podniku v rámci postupů založených na zásadách analýzy rizik a kritických kontrolních bodů2) nejvýše do +8 °C.
(1) Při tepelné úpravě pokrmů lze používat jen tuky a oleje, které jsou podle podmínek použití stanovených výrobcem pro tento účel vhodné.
(2) Oleje a tuky lze při tepelné úpravě zahřát nejvýše na +180 °C, pokud provozovatel potravinářského podniku, který tuk nebo olej vyrobil, nestanoví jinak.
(3) Odchylně od odstavce 2 musí být v souladu s nařízením Komise (EU) 2017/21581) při smažení hranolek a jiných výrobků z brambor teplota nižší než +175 °C a v každém případě co nejnižší s ohledem na požadavky na bezpečnost potravin.
Dle § 4 této vyhlášky olej nebo tuk, který vykazuje jeden nebo více ukazatelů tepelného rozkladu olejů a tuků podle přílohy č. 1 k této vyhlášce, nelze použít při výrobě pokrmů a jejich uvádění na trh. Účinnost tohoto ustanovení je rovněž od 1. 1. 2024.
Příloha č. 1 stanovuje ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků:
Senzorické ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků
|
hnědá až černá barva oleje nebo tuku
|
nedostatky ve vůni –
nepříjemný zápach typický pro přepálený olej nebo tuk
|
|
nedostatky v chuti –
chuť typická pro přepálený olej nebo tuk, nahořklá chuť, palčivá chuť
|
|
modrošedý kouř při +180 °C
|
|
stálá odolná pěna při vložení potraviny, která se má smažit, fritovat
|
|
změny konzistence (například zvýšení viskozity)
|
|
přítomnost části zuhelnatělých zbytků dříve smažených potravin
|
|
Analytické ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků
|
obsah polárních látek více než 25 %
|
obsah polymerních triacylglycerolů více než
12 % |
Vyhláška stanovuje limity pro:
Bakteriální původce onemocnění – např.:
Indikátorové organismy – kontrola hygieny v provozovně:
Mikrobiální toxiny:
Celý text vyhlášky je ke stažení na stránkách Ministerstva zemědělství:
-------------------------------------------------------------------------------------------------
1) Příloha II odst. 1 nařízení Komise (EU) 2017/2158 ze dne 20. listopadu 2017, kterým se stanoví zmírňující opatření
a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách.
2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin, v platném znění.