Aktuality
Počet článků: 936
12. 01. 2010
Státní zemědělská a potravinářská inspekce provádí své kontroly na základě analýzy rizika, to znamená, že se cíleně zaměřuje na riziková místa na trhu s potravinami. Nástrojem k tomu jsou tematické kontroly plánované podle poznatků z minulých kontrolních akcí či aktuálních problémů na trhu.
29. 12. 2009
Podle zákona se může burčák prodávat pouze od začátku srpna do konce listopadu. Stejně jako v předcházejících letech i letos Státní zemědělská a potravinářská inspekce po celou tuto dobu prováděla kontrolu zaměřenou na tento nápoj. Inspektoři kontrolovali hygienu prodeje, doklady o původu burčáku, ale také, zda je nápoj na stánku správně označen, hlavně jestli je na viditelném místě uveden výrobce.
17. 12. 2009
Státní zemědělské a potravinářské inspekci se podařilo na trhu odhalit další dva doplňky stravy, které byly shledány jako zdraví škodlivé. V obou případech se jednalo o výrobky z dovozu a v obou případech potravinářská inspekce zakázala jejich další prodej a nařídila jejich stažení z trhu.
30. 11. 2009
Burčáková sezóna v letošním roce již končí, neboť tento nápoj se podle zákona může prodávat pouze do konce listopadu.
Předposlední letošní výsledky odhalují další tři falšované burčáky.
27. 11. 2009
Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej vietnamských instantních nudlí. Laboratorní rozbory totiž prokázaly, že tyto nudle obsahují množství hliníku, jež překračuje limit, který pro obdobné druhy těstovin stanovilo ministerstvo zdravotnictví.
24. 11. 2009
Státní zemědělská a potravinářská inspekce se při jedné ze svých kontrolních akcí zaměřila na balené plněné bagety, sendviče či housky, které jsou spotřebitelům nabízeny na benzinových pumpách, stáncích na nádražích, v menších lahůdkářských obchodech nebo dokonce v obchodech s jiným než potravinářským zbožím, kde jsou bagety nabízeny pouze jako doplňkové zboží.
10. 11. 2009
Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve spolupráci s Celní správou ČR zkontrolovala ještě před vstupem na evropský trh dvacetitunovou dodávku rozinek původem z Číny.
09. 11. 2009
Státní zemědělská a potravinářská inspekce má k dispozici další výsledky analýz letošního burčáku či částečně zkvašeného hroznového moštu. Ten se liší od burčáku pouze tím, že vinné hrozny, z nichž byl vyroben, nebyly vypěstovány v České republice.
19. 10. 2009
Státní zemědělská a potravinářská inspekce stejně jako v minulých letech provádí kontrolu prodeje burčáku, a to po celé období, kdy se burčák podle zákona smí prodávat, tedy od 1. srpna do 30. listopadu. Inspektoři mimo jiné kontrolují, zda jsou v místě prodeje dodržovány hygienické předpisy a zda mají prodejci v pořádku nabývací doklady k burčáku. Kontrole podléhá i označení; prodejce musí správně označit název produktu i jeho výrobce. Označení „burčák s přídavkem vody“ je dle právních předpisů nepřípustné.