Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
Fyzická nebo právnická osoba, která chce zahájit činnost v potravinářství (stát se provozovatelem potravinářského podniku) na území České republiky, musí zejména splňovat následující požadavky:
Primární odpovědnost za bezpečnost potraviny nese provozovatel potravinářského podniku. Proto musí zajistit, aby ve všech fázích výroby a uvádění na trh byly potraviny bezpečné. Toho dosáhne plněním hygienických požadavků, používáním vhodných materiálů a snižováním možnosti rizika kontaminace.
Se zajištěním bezpečnosti potravin souvisí také adekvátní zajištění vybavení provozovny, zajištění ochrany před vniknutím škůdců, dodržování osobní hygieny apod. a také povinnost mít zaveden jeden nebo více postupů založených na Systému analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (HACCP) nebo, pokud to umožňuje povaha podniku, vlastní příručku správné praxe.
Podrobnější informace naleznete např. v Příručce pro provozovatele potravinářských podniků k základním předpisům potravinového práva EU.
Provozovatel potravinářského podniku musí zajistit, aby jím vyrobené potraviny splňovaly požadavky platné legislativy (pokud jsou stanoveny) týkající se složení, jakostních parametrů, technologie výroby, podmínek uchování apod. Tento požadavek v sobě kloubí kombinaci výše uvedených požadavků a mimo jiné také znalost právních předpisů týkající jím konkrétně vyráběné potraviny. Doporučujeme k prostudování například Příručku pro provozovatele potravinářských podniků k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a jeho prováděcí právní předpisy Ministerstva zemědělství.
Provozovatel potravinářského podniku musí zajistit, aby ve všech fázích výroby, zpracování a uvádění na trh byla zajištěna sledovatelnost. To znamená, že výrobce je schopen doložit původ všech použitých surovin (např. fakturami, dodacími listy) a zároveň poskytnout informace o tom, kam byla jím vyrobená potravina dále distribuována. Způsob, jakým je sledovatelnosti dosaženo, si nastavuje výrobce sám.
Provozovatel potravinářského podniku musí zajistit uvedení a přesnost uváděných informací pro spotřebitele v souladu s platnými právními předpisy. Stěžejním právním předpisem je zejména nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. V České republice musí být potraviny opatřeny etiketou v českém jazyce.
Podrobnější vysvětlení spolu s odpověďmi na nejčastěji kladené otázky naleznete např. v Příručce pro provozovatele potravinářských podniků k označování potravin podle předpisů EU a v sekci Označování potravin.
Provozovatel potravinářského podniku ohlašuje zahájení činnosti nebo se registruje u příslušného dozorového orgánu podle charakteru činnosti, kterou provozuje.
V rámci kontrol dodržování požadavků potravinového právo působí v České republice tři dozorové orgány:
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
SZPI kontroluje, v rámci stanovených kompetencí, zemědělské výrobky, potraviny nebo tabákové výrobky, a rovněž předměty a materiály přicházející do styku s potravinami. Od roku 2015 přibyla do kompetencí SZPI také kontrola reklamy a kontrola pokrmů v některých zařízeních společného stravování. Tyto kompetence se vztahují na uvádění na trh, tedy mimo jiné na výrobu, uchování, přepravu i prodej (včetně dovozu). Provozovatel potravinářského podniku zasílá oznámení o zahájení činnosti příslušnému krajskému inspektorátu nejpozději v den zahájení činnosti.
Registrační povinnost pro provozovatele stravovacích služeb – ZMĚNA od 1. 1. 2025
V návaznosti na zákon č. 321/2024 Sb., kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, dochází od 1. 1. 2025 ke změně zákona o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb., změnám dozoru v provozovnách společného stravování a změnám registrační povinnosti pro provozovatele stravovacích služeb.
SZPI od 1. 1. 2025 vykonává dozor u širokého spektra provozoven společného stravování. Jedná se například o níže uvedené typy provozoven společného stravování (viz blíže registrační formulář):
Provozovatel stravovací služby jiné než uvedené v § 16 odst. 1 písm. a), § 16 odst. 2 písm. a) a § 16 odst. 3 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb. viz výše uvedené stravovací služby oznamuje zahájení/změny/ukončení činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekci.
Provozovatelé poskytující stravovací službu, kteří oznámili zahájení/změnu/ukončení činnosti místně příslušné KHS před 1. 1. 2025, splnili svoji registrační povinnost a již nemusí zasílat oznámení SZPI.
Formuláře pro ohlášení činnosti najdete zde.
Státní veterinární správa
Výroba anebo uvádění potravin živočišného původu podléhají v závislosti na charakteru zamýšlené činnosti registraci nebo registraci a schválení Státní veterinární správy. Výrobce proto musí podat žádost a doručit ji na příslušnou krajskou veterinární správu. V případě registrace obdrží výrobce registrační číslo. V případě schválení výrobního provozu obdrží výrobce schvalovací číslo, které se uvádí v podobě oválu (identifikační značky).
Další podrobné informace jsou k dispozici na stránkách Státní veterinární správy. Formuláře pro registraci a žádosti o schválení jsou dostupné v sekci Formuláře ke stažení.
Orgány ochrany veřejného zdraví
Krajskou hygienickou stanici kontaktují provozovatelé potravinářských podniků, kteří např.:
Prostor, ve kterém se realizuje provoz potravinářského podniku, musí být zkolaudován pro daný účel. Pro ověření aktuálního účelu užívání je možné se obrátit na místně příslušný stavební úřad. Jestliže provozovna nebude zkolaudována pro daný účel, je potřeba žádat o vydání závazného stanoviska na krajské hygienické stanici, pro více informací se proto obraťte na místně příslušnou KHS.
SZPI do kolaudačního řízení žádným způsobem nezasahuje.
S účinností od 1. 1. 2025 v návaznosti na nové znění § 16 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb. mají orgány ochrany veřejného zdraví (krajské hygienické stanice – KHS) kompetence ke kontrole pouze u níže uvedených provozoven společného stravování – v souvislosti s:
Poskytovatelé stravovacích služeb uvedených v § 16 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb. (viz výše) oznamují zahájení své činnosti orgánům ochrany veřejného zdraví (typicky se jedná o krajské hygienické stanice).
Formuláře a další informace jsou k dispozici na webových stránkách jednotlivých krajských hygienických stanic.
Informace o základních požadavcích, které stanoví právní předpisy pro zahájení, průběh a ukončení živnostenského podnikání jsou k dispozici např. na stránkách MPO.
Zdroj: Ministerstvo zemědělství