Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Použití konzervačních látek při výrobě kysaného zelí a ostatní mléčně kvašené zeleniny

15. 07. 2015
 

Dotaz:

Lze při výrobě kysaného zelí a ostatní mléčně kvašené zeleniny použít konzervační látky? Lze tak činit i při výrobě Nošovického kysaného zelí?

Odpověď:

Podle Pokynů popisujících kategorie potravin v části E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách řadíme kysané zelí i další mléčně kvašenou zeleninu, stejně jako zeleninu ošetřenou pasterací, do kategorie 04.2.2 Ovoce a zelenina v octě, oleji nebo slaném nálevu, kde je použití konzervačních látek – kyseliny sorbové a kyseliny benzoové nebo jejich solí jednotlivě nebo v kombinaci v nejvyšším přípustném množství 2000 mg/kg povoleno.

Nošovické kysané zelí je výrobek s chráněným označením původu a použití konzervačních látek není v souladu se specifikací tohoto výrobku. Použitím konzervační látky by došlo k nedodržení specifikace a výrobek by nemohl nést chráněný název „Nošovické kysané zelí“.

Aktualizováno: 12. 6. 2024