Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
Lze při výrobě kysaného zelí a ostatní mléčně kvašené zeleniny použít konzervační látky? Lze tak činit i při výrobě Nošovického kysaného zelí?
Podle Pokynů popisujících kategorie potravin v části E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách řadíme kysané zelí i další mléčně kvašenou zeleninu, stejně jako zeleninu ošetřenou pasterací, do kategorie 04.2.2 Ovoce a zelenina v octě, oleji nebo slaném nálevu, kde je použití konzervačních látek – kyseliny sorbové a kyseliny benzoové nebo jejich solí jednotlivě nebo v kombinaci v nejvyšším přípustném množství 2000 mg/kg povoleno.
Nošovické kysané zelí je výrobek s chráněným označením původu a použití konzervačních látek není v souladu se specifikací tohoto výrobku. Použitím konzervační látky by došlo k nedodržení specifikace a výrobek by nemohl nést chráněný název „Nošovické kysané zelí“.