Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Potravinářská inspekce dnes úspěšně ukončila mezinárodní projekt Iniciativy INTERREG IIIA

30. 05. 2006
 
rak.jpg eu.gif cr.jpg Závěrečným workshopem dnes Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) spolu s rakouskými projektovými partnery zakončila společný projekt „Spolupráce českých a rakouských inspektorů potravin v příhraničním česko-rakouském regionu“. Vyvrcholila tak bilaterální spolupráce inspektorátů SZPI v Brně a Táboře a Úřadů zemských vlád Dolního a Horního Rakouska, která byla v rámci projektu odstartována pracovním jednáním účastníků z obou zemí v září loňského roku v Brně. Projekt byl ze 75% spolufinancován ze zdrojů Evropské unie.

Oficiálního ukončení projektu se zúčastnil ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta, ministryně zemské vlády Dolního Rakouska Christa Kranzl ministr zemské vlády Horního Rakouska Rudolf Anschober a celá řada přímých účastníků projektu.

Hlavní náplní projektu byly krátkodobé výměnné stáže českých a rakouských inspektorů na partnerských pracovištích. Od října 2005 do dubna 2006 navštívilo Rakousko 30 inspektorů SZPI specializovaných na kontrolu pekařských a cukrářských výrobků, čerstvé ovoce a zeleniny, vína, lahůdek a maloobchodu. Inspektoráty Potravinářské inspekce  v Táboře a Brně naopak přivítaly  32 rakouských inspektorů potravin.

Hlavním přínosem projektu byly praktické zkušenosti a poznatky z kontrolní činnosti partnerských inspekčních orgánů, vzájemná výměna know-how a také možnost porovnání postupů implementace právních předpisů ES týkajících se potravinového práva. Podle účastníků projektu je jedním z nejužitečnějších výsledků vytvoření sítě osobních kontaktů, která je dobrým základem pro dlouhodobou spolupráci a výměnu informací a znalostí mezi inspektory obou zemí v budoucím období.

Inspektoři obou zemí se mohli během výměnných pobytů detailně seznámit s odlišnostmi v jejich každodenní práci v celé řadě oblastí. Mezi nejvýraznější patří rozdíly v organizační struktuře úřadů, v jejich kompetencích, ve statutu laboratoří či různě fungujících informačních systémech. Odlišné jsou také administrativní procedury, specializace inspektorů, způsob ukládání opatření při zjištění nedostatků nebo v přístupu k řešení anonymním podnětů ke kontrole. Obě strany tak získaly nový pohled na stejnou problematiku. Velké množství nových poznatků  bude dobrým podnětem pro  rozvoj participujících organizací, a tím zprostředkovaně poslouží i ke zlepšení kontroly potravin na obou stranách hranice.

Během závěrečného hodnotícího workshopu zdůraznili představitelé partnerských úřadů význam podobných projektů zaměřených na spolupráci kontrolních orgánů v příhraničních oblastech členských zemí EU. „Podobně zaměřené projekty jsou velmi užitečné pro obě zúčastněné strany neboť mají velmi rychlý konkrétní dopad na každodenní praktickou činnost inspektorů. Rádi se o vlastní dobré zkušenosti podělíme a naopak sami to, co naši práci může zefektivnit, přijmeme“, řekl dnes  v Linci v závěrečném hodnocení ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta.

Foto: Zdroj SZPI


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce