Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
Během výroby, zpracovávání, skladování, přípravy a servírování, tedy ještě před konečnou spotřebou, přicházejí potraviny a z nich připravené pokrmy do styku s mnoha materiály a předměty. Těmto výrobkům se říká materiály a předměty určené pro styk s potravinami (food contact materials, FCM).
Mezi FCM nepatří povlaky a povrchové úpravy potravin, které jsou společně s potravinami fakultativně konzumovány, jako jsou látky pokrývající povrch sýrů, výrobků ze zpracovaného živočišných surovin (např. jedlá střívka), ovoce.
Tyto FCM musí splňovat následující základní požadavky:
U materiálu či předmětu, který bude přicházet do styku s potravinou, je nezbytné, aby jeho výrobce/dodavatel dodal provozovateli potravinářského podniku písemné Prohlášení o shodě tj. dokument, který uvádí, že dané materiály či předměty jsou v souladu s předpisy, které se na ně vztahují (nařízení (ES) č. 1935/2004, nařízení (EU) č. 10/2011, pokud se jedná o plasty nebo další specifické právní předpisy vztahujícími k vybraným materiálům).
Prohlášení o shodě je nutné přeložit (je-li zpracované do jazyků zemí Unie) do češtiny, tedy jazyku země, v nichž je daný výrobek prodáván/uváděn na trh. Provozovatel by měl na vyžádání rovněž předložit související dokumentaci, která tuto shodu dokládá (např. podmínky a výsledky zkoušek, analýzy a důkazy o bezpečnosti apod.).
Provozovatel potravinářského podniku musí používat materiály a předměty pro styk s potravinami v souladu s specifikací/návodem k použití, například zohledňovat, pro jaké druhy potravin, pro jaké teploty a podmínky zpracování/manipulace/skladování potravin je předmět/materiál určen).
FCM (které při uvedení na trh ještě nejsou ve styku s potravinami) jsou označeny v souladu s čl. 15 nařízení č. 1935/2004:
Sledovatelnost FCM musí být zajištěna ve všech fázích procesu, aby byla usnadněna kontrola, stažení vadných výrobků, informovanost spotřebitele.
Provozovatelé potravinářského podniku jsou tedy povinni zavést systémy a postupy, které umožní identifikaci podniků, které jim dodaly materiály či předměty pro styk s potravinami a na vyžádání tyto informace poskytnout dozorovým orgánům.
Nařízení EP a Rady (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami, v platném znění – rámcová legislativa, která stanovuje základní požadavky na všechny typy materiálů.
Nařízení Komise (ES) č. 10/2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami
Nařízení Komise (ES) č. 1895/2005, kterým se omezuje použití určitých epoxiderivátů v materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami
Nařízení Komise (ES) č. 2023/2006 o správné výrobní praxi pro materiály a předměty určené pro styk s potravinami
Nařízení Komise (EU) 2022/1616 o materiálech a předmětech z recyklovaných plastů určených pro styk s potravinami
Nařízení Komise (ES) č. 450/2009 o aktivních a inteligentních materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, § 25 Vymezení předmětů běžného užívání a § 26 Povinnosti výrobce, dovozce, prodávajícího a distributora předmětů běžného užívání
Vyhláška MZ ČR č. 38/2001 Sb. o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy stanovuje požadavky pro přímý i nepřímý styk s potravinami pro tyto materiály: keramika, sklo, pryže, kovy a slitiny, papír a karton, potiskové barvy, regenerovaná celulóza, silikony, korek, textil, laky a povrchové úpravy, vosky, dřevo.