Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Základní informace k maloobchodu

30. 04. 2025
 

Za nebalené potraviny se považují potraviny, které při uvádění na trh nenaplňují požadavky na balenou ani zabalenou potravinu (typicky např. volně ložené nebalené ovoce a zelenina, prodej potravin na váhu, kterou určuje spotřebitel, nebalené pekařské výrobky, nebalené cukrářské výrobky). Potravina může být pro převoz vložena do přepravního obalu z důvodu hygienického transportu.

Pravidla pro označování nebalených potravin jsou uvedena v § 8 zákona č. 110/1997 Sb. Provozovatel potravinářského podniku, který uvádí na trh nebalenou potravinu, je povinen v místě prodeje viditelně umístit v těsné blízkosti potraviny (zpravidla u cenovky) tyto údaje:

  1. jméno nebo obchodní název a adresa výrobce (povinnost se nevztahuje na nezpracovaný produkt),
  2. %ní obsah hlavní složky (jen ve stanovených případech),
  3. třída jakosti (jen ve stanovených případech),
  4. název potraviny,
  5. země nebo místo původu (jen ve stanovených případech, lze poskytnout jako souhrnná informace pro skupinu potravin), problematika označování země původu nebalených potravin (zejména ovoce, zeleniny a masa) při online prodeji je zpracována v samostatném článku na webu SZPI.
  6. další povinné údaje pro určité druhy potravin podle přílohy III nařízení 1169/2011 (např. údaj „se sladidlem“)
  7. údaj o čistém množství u pekařských a cukrářských výrobků
  8. u potravin prodávaných samoobslužným způsobem (typicky pečivo) musí být uveden seznam složek a alergeny

Dále musí být povinně viditelně v blízkosti nabízení potraviny (např. prostor zahrnující prodejní pult a jeho blízké okolí - vitrína obslužného úseku, vedle obslužného nebo samoobslužného úseku formou katalogů nebo zalaminovaných textů, elektronickým pultíkem apod.) zpřístupněny údaje:

  1. datum použitelnosti nebo datum minimální trvanlivosti (ALTERNATIVA: informaci o DMT/ DP lze uvést pouze na etiketě nebo obalu potraviny, která byla zabalená na žádost spotřebitele). Další informace k datu použitelnosti u nebalených potravin viz článek Deklarace data použitelnosti u nebalených potravin.
  2. alergeny (uvádějí se v seznamu složek s jasným odkazem na název látky způsobující alergii a zvýrazněny tak, aby byl alergen jasně odlišen od ostatních složek, např. typem či stylem písma, není-li seznam složek uveden (u nebalených potravin může být seznam složek na vyžádání u obsluhy), musí být součástí údajů slovo „obsahuje“ a následně název alergenu (podrobnější informace k označování alergenů u nebalených potravin jsou uvedeny v článku Označování alergenů u nebalených potravin)
  3. další údaje, stanoví-li tak prováděcí právní předpis nebo přímo použitelný předpis EU (např. AZOBARVIVA nařízení (ES) č. 1333/2008) „název nebo číslo E barviva/barviv, mohou nepříznivě ovlivnit činnost a pozornost dětí“)

Poslední kategorie údajů jsou údaje, které je provozovatel povinen sdělit na vyžádání spotřebitele, nebo je umístí v blízkosti místa nabízení nebalené potraviny, jsou to:

  1. seznam složek
  2. % vyjádření zdůrazněné složky (údaj o množství zdůrazněné složky)

Pro rozlišení zabalené a nebalené potraviny při prodeji pečiva, ovoce a zeleniny připravila SZPI stručnou metodiku.

Další informace pro jednotlivé komodity jsou zveřejňovány na webu SZPI v sekci Vybrané komodity a v sekci Postupy a stanoviska SZPI.