Přikyselování a odkyselování vín
Stanovisko se zabývá pravidly pro přikyselování nebo odkyselování vín (vyjma šumivých a likérových vín).
Právní předpisy:
- Nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013, v platném znění [dále jen „nařízení (EU) č. 1308/2013“];
- Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2019/934, v platném znění [dále jen „nařízení (EU) 2019/934“];
- Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2018/273, v platném znění [dále jen „nařízení (EU) 2018/273“];
- Zákon č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“).
Pravidla přikyselování nebo odkyselování jsou stanovena v příloze VIII části I oddílu C nařízení (EU) č. 1308/2013 (vyjma šumivých a likérových vín, která mají vlastní pravidla stanovená v příloze II. a příloze III. nařízení (EU) 2019/934).
Tato pravidla jsou nově upravena na základě čl. 1 bodu 75) nařízení EP a Rady (EU) 2021/2117 (tj. platné od 7. 12. 2021). Do té doby bylo přikyselování v zónách A a B stanovováno opatřeními obecné povahy, vydávanými Ministerstvem zemědělství v letech s mimořádně nepříznivými povětrnostními podmínkami.
Jaké výrobky lze přikyselovat nebo odkyselovat?
- Přikyselovat nebo odkyselovat lze:
- čerstvé hrozny,
- hroznový mošt,
- částečně zkvašený hroznový mošt (dále jen „ČZHM“),
- mladé víno v procesu kvašení,
- víno.
[příloha VIII část I oddíl C bod 1. nařízení (EU) č. 1308/2013]
Do jaké výše lze provádět přikyselování?
- Přikyselování „čerstvých hroznů“, „hroznového moštu“, „ČZHM“, „mladého vína v procesu kvašení“
a „vína“ lze provést až do výše 4 g/l, vyjádřeno jako kyselina vinná, nebo 53,3 miliekvivalentu na litr.
[příloha VIII část I oddíl C bod 2. nařízení (EU) č. 1308/2013]
Do jaké výše lze provádět odkyselení vína?
- Odkyselení „vína“ lze provést až do výše 1 g/l, vyjádřeno jako kyselina vinná, nebo 13,3 miliekvivalentu na litr.
[příloha VIII část I oddíl C bod 3. nařízení (EU) č. 1308/2013]
Jaké postupy pro přikyselování a odkyselování jsou povoleny?
- „Hroznový mošt“ určený k zahuštění může být částečně odkyselen.
[příloha VIII část I oddíl C bod 4. nařízení (EU) č. 1308/2013]
- Přikyselování a odkyselování „vína“ může probíhat pouze ve vinařské zóně, ve které byly hrozny použité k výrobě daného vína sklizeny.
[příloha VIII část I oddíl D bod 3. nařízení (EU) č. 1308/2013]
- Přikyselování a odkyselování se může provádět v průběhu celého roku.
[příloha VIII část I oddíl D bod 7. nařízení (EU) č. 1308/2013]
- Dle čl. 11 nařízení (EU) 2019/934 mohou členské státy stanovit, že některé postupy mohou proběhnout opakovaně, pokud tím bude zlepšen proces vinifikace. To aktuálně umožňuje § 12 odst. 10 zákona v případě přikyselování, pouze však prostřednictvím opatření obecné povahy.
-
OMEZENÍ:
- Přikyselování a obohacování jednoho a téhož výrobku se vylučuje.
- Přikyselování a odkyselování jednoho a téhož výrobku se vylučuje.
[příloha VIII část I oddíl C bod 5. nařízení (EU) č. 1308/2013]
Jaké má výrobce povinnosti (i vůči SZPI) v případě provádění při- /od-kyselování?
- Zvyšování nebo snižování obsahu kyselin je výrobce povinen písemně SZPI oznámit.
(viz § 12 odst. 4 zákona).
- Každý, kdo provádí přikyselování nebo odkyselování, musí tuto operaci zaznamenat do evidenční knihy (viz čl. 29 odst. 2 nařízení (EU) 2018/273) v souladu s kapitolou IV prováděcího nařízení Komise (EU) 2018/274.
- Výrobce je současně povinen vést evidenci o množství látek používaných k přikyselování nebo odkyselování [příloha VIII část I oddíl D bod 4. nařízení (EU) č. 1308/2013 prostřednictvím § 13 odst. 5
a přílohy č. 18 vyhlášky č. 88/2017 Sb.]
- Výrobky původem ze členských států přikyselené či odkyselené dle předpisu EU, přepravované na území ČR, musí být doprovázeny průvodními doklady obsahujícími informaci o provedené operaci [příloha VIII část I oddíl D bod 5. nařízení (EU) č. 1308/2013], a to prostřednictvím čísla uvedeného v závorce [viz příloha V část B oddíl 2 bod 2.1 písm. e) bod ii) nařízení (EU) 2018/273].