Dotaz:
Lze výčet alergenů v nebalené potravině uvádět číselným kódem nebo je nutné výčet alergenů v nebalené potravině uvádět slovním vyjádřením?
Odpověď:
Informace o alergenech v nebalených potravinách podle nařízení EU:
Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen „nařízení (EU) č. 1169/2011“) v čl. 44 stanovuje obecnou povinnost poskytnout konečnému spotřebiteli informace o alergenních látkách u nebalených potravin tedy i pokrmů, avšak zároveň dává členským státům možnost upravit si na národní úrovni vlastní způsob poskytování těchto údajů, způsob jejich vyjadřování a uvádění.
Informace o alergenech v nebalených potravinách podle národní úpravy:
Podle § 8 odst. 2 písm. b) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 110/1997 Sb.“) provozovatel potravinářského podniku (PPP), který uvádí na trh nebalenou potravinu, je povinen:
- v blízkosti místa nabízení nebalené potraviny k prodeji viditelně zpřístupnit další snadno čitelné údaje podle čl. 44 odst. 1 písm. a) nařízení (EU) č. 1169/2011, tedy alergeny
- podle podmínek stanovených pro balené potraviny přímo použitelným předpisem Evropské unie o označování potravin
- tj. čl. 21 nařízení (EU) č. 1169/2011 – alergeny se uvádějí v seznamu složek s jasným odkazem na název látky nebo produktu ze seznamu v příloze II, který je zvýrazněn tak, aby byl jasně odlišen od ostatních složek uvedených v seznamu, například typem či stylem písma nebo barvou pozadí.
- Není-li seznam složek uveden, musí být součástí údajů o alergenech slovo "obsahuje" a následně název látky nebo produktu ze seznamu v příloze II tohoto nařízení. V tomto případě se tedy nejedná o názvy složek potraviny, ale názvy látek ze seznamu v příloze II uvedeného nařízení.
Dle rozsudku Nejvyššího správního soudu č. j. 4 As 8/2018-40 ze dne 10. září 2020 ohledně poskytování informací o látkách a produktech vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost u nebalených potravin je dostačující způsob označení alergenů, pokud je např. u cenovky v těsné blízkosti nebalené potraviny uveden číselný kód alergenu a na stěně vedle vitríny je seznam číselných kódů s vysvětlením, co kódy znamenají.
Za vyhovující je tedy považováno, pokud PPP informaci o alergenech viditelně a snadno zpřístupní prostřednictvím:
- číselného kódu, který bude náležitě vysvětlen– např. pokud bude u cenovky/etikety v těsné blízkosti nebalené potraviny číselné vyjádření alergenů a v blízkosti obslužného pultu bude vyvěšen seznam alergenních látek jako doplňující informace k údajům o alergenních látkách, na kterém bude uvedeno, co jednotlivá číselná označení alergenů znamenají)
- slovní informace na cenovce/etiketě přímo u zápichu – tedy v těsné blízkosti potraviny, se slovem „obsahuje:“ a výčtem všech alergenů, které potravina obsahuje.
- v blízkosti místa nabízení nebalené potraviny– např. na vitríně bude katalog s výrobky, kde budou náležitě zvýrazněné/odlišené alergeny součástí složení nebo katalog s výrobky a údajem „obsahuje:“ a výčtem alergenů.
Informace o alergenech v pokrmech podle národní úpravy:
Podle § 9a odst. 1 písm. b) zákona č. 110/1997 Sb., PPP, který provozuje stravovací službu, je povinen při uvádění na trh:
- nebalených pokrmů,
- pokrmů zabalených v místě prodeje na žádost spotřebitele a
- pokrmů zabalených bez přítomnosti spotřebitele do hotového balení pro bezprostřední prodej způsobem podle prováděcího právního předpisu viditelně zpřístupnit snadno čitelnou informaci o alergenech.
Tímto prováděcím právním předpisem je vyhláška č. 417/2016 Sb., o některých způsobech označování potravin, ve znění pozdějších předpisů. V § 7 odst. 3 je stanoven způsob poskytování informace o výskytu látky vymezené v čl. 9 odst. 1 písm. c) nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 v pokrmu následovně:
Informace
- písemně podle čl. 21 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011,
- písemně slovy „Informaci o výskytu konkrétních alergenů v pokrmu žádejte u obsluhy.“ nebo jinými slovy, která mají pro spotřebitele podobný význam, včetně následného předání informace o výskytu konkrétního alergenu v pokrmu spotřebiteli,
- písemně slovy prostřednictvím zařízení pro vizuální komunikaci, nebo
- písemně uvedením číselných nebo písmenných kódů nebo symbolů za předpokladu, že tyto budou v nabídce pro spotřebitele srozumitelným způsobem vysvětleny.
Aktualizováno: 10. 6. 2024