Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Olivový olej – zainteresovaná strana

19. 07. 2016
 

Dotaz č. 1:

Lze považovat výrobce olivového oleje, který má sídlo v jiném členském státě EU, za zainteresovanou stranu ve smyslu čl. 2 odst. 2 nařízení (ES) č. 2568/1991, o charakteristikách olivového oleje a olivového oleje z pokrutin a o příslušných metodách analýzy?

Odpověď:

Pojem „zainteresovaná strana“, který je uveden v čl. 2 odst. 2 nařízení (EHS) č. 2568/1991, není nařízením definován. Vzhledem k tomu, že je zde tento pojem uveden v souvislosti s oponentním hodnocením vůči vzorku, který byl odebrán u kontrolované osoby a je předmětem kontroly vztahující se k dané kontrolované osobě, lze za zainteresovanou stranu považovat pouze kontrolovanou osobu, tj. tuzemského provozovatele potravinářského podniku, u něhož byla potravina odebrána. Pouze u kontrolované osoby, která fakticky drží kontrolovanou potravinu, lze realizovat odběr vzorku pro případné oponentní hodnocení. Pokud o provedení oponentního hodnocení požádá jiný subjekt, než je kontrolovaná osoba např. výrobce či jiný provozovatel potravinářského podniku, nemůže SZPI této žádosti vyhovět, protože tyto subjekty nelze považovat za „zainteresovanou stranu“.

Dotaz č. 2:

Je SZPI oprávněna odebrat u dovozce (tuzemské osoby) na základě žádosti výrobce olivového oleje, který má sídlo v jiném členském státě EU, kontrolní vzorky za účelem provedení opakovaných senzorických rozborů?

Odpověď:

Na žádost výrobce olivového oleje, který má sídlo v jiném členském státě EU, není SZPI oprávněna činit úkony u jiného provozovatele potravinářského podniku např. dovozce. Dále viz odpověď k otázce č. 1.

Dotaz č. 3:

V které fázi kontroly organoleptických vlastností olivového oleje je SZPI oprávněna uložit opatření tj. zakázat uvádění olivového oleje do oběhu?

Odpověď:

V případě, že z protokolu (Test Report) vydaného zkušební komisí posuzovatelů vyplývá, že olivový olej neodpovídá svými organoleptickými vlastnostmi stanoveným požadavkům, zakáže inspektor dle ustanovení § 5 odst. 1 písm. a) bodu 1 zákona č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci, ve znění pozdějších předpisů, uvádění tohoto oleje do oběhu. Je právem kontrolované osoby dle čl. 2 odst. 2 nařízení (ES) č. 2568/1991, ve znění pozdějších předpisů, následně požádat o provedení dalších dvou senzorických rozborů. Pokud výsledky opakovaných senzorických rozborů prokáží, že olivový olej odpovídá stanoveným požadavkům, je opatření zrušeno a předmětný olivový olej je uvolněn do oběhu.

Aktualizováno: 25. 8. 2022