Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Jak je to se „starým“ chlebem? Prý se z něj peče chleba nový

22. 05. 2025
 

Tato informace není hoaxem, poplašnou zprávou, ale neúplnou informací o skutečném stavu věci.

Využití „starého“ chleba při výrobě nového, není nekalá praktika výrobců chleba, ale legální možnost zužitkování nevyexpedovaného chleba, který byl určitou rezervou při výrobě.

Nejedná se již o „čerstvý“ chléb, ale jinak má standardní vlastnosti, je čistý, beze stop plísní, bylo s ním hygienicky zacházeno stejně jako s jakoukoliv jinou potravinářskou surovinou, nikdy neopustil pekárnu, a v žádném případě se nejedná o neprodané vratky z prodejen.

Ztvrdlý chléb se rozmočí ve vodě, vytvoří se z něj chlebová pasta a ta se přidá do těsta ve stanoveném malém množství (cca 1 %) dle technologického postupu. 

Nejedná se o rozšířenou praxi v pekárnách, naopak se v dnešní době využívá již zřídka, protože pekaři si lépe plánují výrobu, tak nemají přebytky anebo nemají v pekárně vůbec takto nastavenou technologii výroby s možností využití „starého“ chleba.