Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Potraviny na pranýři mají 2 miliony návštěvníků

26. 04. 2013
 
Web potravinynapranyri.cz, kde Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství zveřejňuje informace o nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravinách dnes 26. 4. 2013 přivítal dvoumilontého návštěvníka. Od spuštění webu dne 10. 7. 2012 zde spotřebitelé nalezli informace o celkem 958 nevyhovujících potravinách a každý den přibývají další.
„Stránky Potraviny na pranýři si rychle získaly zájem české veřejnosti a máme jednoznačný důkaz, protože v těchto dnech už překročily hranici 2 milionů návštěv. Jsem rád, že se stránky osvědčily, a že se nám daří přehledně zájemcům prezentovat výsledky práce našich dozorových orgánů,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.
Průměrná doba návštěvy webu je 4,5 minuty, během které si spotřebitelé zobrazí 11 položek. Přibližně 90 % návštěvníků si zobrazí verzi stránek v českém jazyce a 10 % verzi v anglickém jazyce. Přístupy ze zahraničí byly zaznamenány zejména z USA, Slovenska, Polska, Velké Británie a Německa. Přes 13 tisíc spotřebitelů si nechává zasílat novinky z portálu na svůj soukromý email.
SZPI průběžně web vylepšuje o služby na základě návrhů a podnětů spotřebitelů. Aktuálně byly například stránky přizpůsobeny pro slabozraké občany, v sekci rozšířené hledání mohou spotřebitelé nově hledat informace podle adresy, PSČ místa kontroly, nebo GPS souřadnic. Výsledkem takového hledání je mapa se zvýrazněnými místy kontroly, kde byl zjištěn nevyhovující výrobek, nebo seznam těchto prodejen.
Web Potraviny na pranýři vzniknul jako nástroj, s jehož pomocí mohou spotřebitelé činit informovovaná rozhodnutí o tom, za které potraviny utratí své peníze. Cílem projektu je zejména chránit spotřebitele a zároveň tím podpořit poctivé prodejce a výrobce potravin. Veškerá uveřejněné údaje jsou výsledkem aktuálních a úředně uzavřených kontrolních zjištění SZPI. Na webu jsou spotřebiteli k dispozici veškeré údaje nezbytné k identifikaci závadné potraviny, zejména název potraviny, výrobce, výrobní šarže, místo prodeje, země původu a další.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633