Ústřední ředitel SZPI dnes rozhodl o rozšíření mimořádných plošných kontrol čerstvé zeleniny po celém území České republiky. V následujících dvou týdnech bude odebráno 260 vzorků čerstvé zeleniny. Vzorky jsou odebírány u všech druhů zeleniny, nikoliv pouze u bio-okurek.
  Výsledkem kontrol bude přehled o stavu kontaminace Escherichia coli O104 na potravinovém trhu České republiky. Proto budou odebírány i vzorky zeleniny, která pochází z jiných než rizikových států (Španělsko, Německo, Nizozemí, Dánsko), například Rumunska, Bulharska, ale i z České republiky.
  Upozornění ze systému RASFF
  Potravinářská inspekce obdržela zprávu o nebezpečných okurkách v sobotu po 21. hodině od německé strany prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.
  Podle upozornění byly okurky ze Španělska, podezřelé z kontaminace bakteriemi, v minulých dnech dodány německým dodavatelem i do České republiky, a to do společnosti Country Life v Nenačovicích u Berouna. Jedná se o salátové bio-okurky, o kontaminaci některé šarže běžných okurek na území ČR zatím nemáme zprávy.
  Zákaz uvádění do oběhu
  Ústřední inspektorát vydal již v noci ze soboty na neděli pokyn, aby byl pro tuto šarži okurek uložen zákaz uvádění do oběhu a okamžité stažení, pokud by ještě byly v obchodní síti.
  Kontrola u odběratele
  V neděli ráno provedli inspektoři kontrolu u českého odběratele, který zásilku z Německa obdržel. Šlo o 120 kusů salátových bio-okurek dodaných z Německa ve středu a 96 kusů doručených v pátek. 
  První z dodávek, tj. 120 kusů, se dostala ze skladu do prodejen, z toho část do vlastních obchodů společnosti Country Life. Inspekce okamžitě všechny prodejce informovala a začala zboží stahovat. Od zahájení kontroly v neděli ráno se již žádná z těchto okurek ke spotřebitelům nedostala.
  Druhá zásilka nebyla ze šarže, na níž byla SZPI upozorněna německou stranou, šlo však o zboží od stejného německého dodavatele. Všech 96 kusů bylo zachyceno přímo ve skladu a do obchodů se nedostaly.
  Hygienická doporučení
  SZPI doporučuje spotřebitelům dodržovat obvyklé hygienické zásady při jakémkoliv nakládání s čerstvou zeleninou. 
  Před konzumací je zeleninu nutné důkladně omýt teplou vodou, a pokud je to možné, vždy okrájet. Inspekce doporučuje případně zeleninu tepelně upravit, protože bakterie jsou zničeny, pokud teplota přesáhne po dobu minimálně 2 minut 70 stupňů Celsia. Důležité je také dbát na čistotu rukou a používaného kuchyňského náčiní.
  Seznam provozoven, do nichž byla dodána riziková šarže
  SZPI dohledala prodejny, do nichž byly rizikové bio-okurky dodány. Vždy šlo jen o několik jednotlivých kusů. Kromě firemních prodejen společnosti Country Life šlo o tyto obchody:
  ANTLOVÁ Kateřina, Břeclav
  KOPECKÁ Monika, Řevnice
  LUMO natur s.r.o., Praha 4
  BAZALKA s.r.o., Hradec Králové
  PLHOŇOVÁ Eva, Praha 4
  KOSINOVÁ Miroslava, Praha 4
  NOVÁKOVÁ Jana, Vysoké Mýto
  SVOBODOVÁ Eliška, Kamenný Přívoz
  KOŠTIALOVÁ Hana, Praha 9
  DRECHSLER Jiří, Přelouč
  VOZEMBOUCH s.r.o., Mníšek pod Brdy
  ROZMARÝNA CZ s.r.o., Praha 5
   
  SZPI doporučuje spotřebitelům, kteří uvedené bio-okurky v těchto prodejnách v minulých dnech nakoupili, aby nakoupené zboží nekonzumovali a buď je zlikvidovali, nebo se pokusili je vrátit. Pokud mají obavy o zdraví, nechť se obrátí na svého lékaře.
              
      Zpracoval:
    Mgr. Michal Spáčil 
          -  tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633