
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pokračují v kontrolách burčáku. Do dnešního dne zkontrolovali ve všech krajích republiky
103 prodejců tohoto nápoje. Během kontrol uložili
37 opatření k nápravě nedostatků, které se týkaly nesprávného označení (17), chybějících informací o výrobci burčáku (13), chybějících průvodních dokladů (13) nebo neodpovídajících hygienických podmínek prodeje 14).
Nejvíce nedostatků (46%) inspektoři zjistili
v Praze a Středočeském kraji,
v Jihomoravském kraji (39%) a na Olomoucku (36%). Inspektoři také průběžně kontrolují, zda opatření, která už byla prodejcům a provozovatelům stánků uložena, byla také skutečně naplněna.
V těchto dnech začali inspektoři SZPI odebírat vzorky burčáku pro laboratorní rozbory, aby ověřili, zda v nich není přidaná tzv. exogenní voda. Stejně jako do vína není možné vodu do burčáku přidávat. Přestože je takové „zmnožování“ vína nebo burčáku pro poctivé vinaře jedním z největších prohřešků, inspekce se s ním v minulých letech také setkala.
Kontroly burčáku budou pokračovat. Podle zákona o víně je povoleno burčák prodávat od 1.srpna až do 30. listopadu.
Zpracoval:
RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc.
- Státní zemědělská a potravinářská inspekce