Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje, že do 30. dubna letošního roku mají mít všichni provozovatelé potravinářských podniků, tedy všichni ti, kdo jakýmkoli způsobem vyrábějí, zpracovávají nebo distribuují potraviny (vyjma prvovýrobců), stanoveny tzv. kritické body. Jsou to ty úseky výroby potravin nebo uvádění do oběhu, v nichž by mohlo dojít k porušení zdravotní nezávadnosti. Nejvíce se tato nová povinnost dotkne prodejců potravin, protože ve výrobě je tento systém (HACCP) nastaven už od roku 2000.
Tuto povinnost určuje jednak Zákon o potravinách, jednak Vyhláška č.147/1998 Sb. (ve znění Vyhlášky č.196/2002 Sb. a Vyhlášky č. 161/2004) a dále Nařízení EP a R č. 852/2004 o hygieně potravin, které se stane účinným 1. ledna příštího roku. Pro provozovatele potravinářských podniků to v zásadě znamená, aby ve svých provozovnách identifikovali rizika a kritické body, aby si v těchto kritických bodech určili kritické limity, aby si našli a zavedli postupy, jak celý systém kritických bodů monitorovat a konečně, aby si stanovili opravná opatření pokud nebude některý z kritických bodů pod kontrolou. Žádný z předpisů neurčuje, kolik a jakých kritických bodů má být nalezeno a sledováno, nicméně je potřeba přihlížet ke specifickým podmínkám výroby, skladování, distribuce nebo prodeje konkrétních druhů potravin. Například při prodeji mražených potravin může být kritickým bodem příjem potravin do prodejny a kritickým limitem určitá teplota mrazicího boxu. Teplotu bude jistě zapotřebí průběžně monitorovat a připravit se na variantu výpadku elektrického proudu.
Od 1.května by tedy měli mít především prodejci systém kritických bodu skutečně nastaven. Pokud inspektoři SZPI v průběhu prvních měsíců zjistí, že v provozovně nejsou stanoveny kritické body nebo není vedená dokumentace, uloží nejprve opatření k nápravě a teprve po kontrole, zda k ní došlo, přistoupí k zahájení správních řízení. Především středním a malým podnikatelům budou rovněž poskytovat základní informace.
Přístup SZPI ke kontrole těchto povinností i příslušné právní předpisy jsou zveřejněny na webových stránkách inspekce www.szpi.gov.cz . v rubrikách "Právní předpisy" a "Přístupy ke kontrole".