Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Inspekce doporučuje spotřebitelům, aby si zkontrolovali zbylé zásoby potravin

07. 01. 2005
 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) doporučuje spotřebitelům, kteří se během vánočních a novoročních svátků zásobili potravinami a ty jim zatím zůstávají ve spížích a chladničkách, aby podrobně zkontrolovali jejich stav.

Především je potřeba věnovat pozornost době použitelnosti na obalech tzv. rizikových potravin, které mají omezenou dobu konzumace. Jsou to například majonézové saláty,  některé omáčky, krémové zákusky nebo některé masné výrobky. Pokud datum, uvedené na obalu za slovy „Spotřebujte do…“ už uplynulo, je potřeba takové potraviny bez milosti vyhodit, protože prošlé potraviny krátké spotřeby nemají co dělat nejen na pultech obchodů, ale nepatří ani doma do lednic nebo spíží.

Pokud spotřebitelé průběžně konzumují potraviny uložené v mrazících boxech, pak je potřeba dbát na pravidlo, že jednou rozmraženou potravinu už není možné znovu zmrazovat. 

Je také nejvyšší čas zkontrolovat načaté kompoty, zavařeniny a džemy, čerstvé ovoce a zeleninu a cukroví. Pokud začínají plesnivět, je potřeba je také zlikvidovat. Plísně jsou velmi nebezpečné a z potravin je není možné odstranit pouhým odkrojením nebo odebráním viditelně plesnivé části na povrchu.

Inspekce doporučuje zkontrolovat i to, jak je  uloženo trvanlivější cukroví. Nejvhodnějším prostředím je suché a chladné místo anebo chladnička, pokud je cukroví uloženo v dobře uzavřeném obalu. I obecně je potřeba věnovat pozornost údajům na etiketách nakoupených potravin o tom, za jakých podmínek  je potřeba je skladovat. Ty  platí nejen pro ukládání potravin v prodejnách, ale také v domácnostech.


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce