Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Počet pacientů s celiakií roste a roste i potřeba seriozních informací o bezlepkových potravinách

19. 08. 2005
 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v průběhu května, června a července kontrolovala bezlepkové potraviny, potraviny, které jsou bezlepkové přirozeně i některé potraviny, u kterých by se lepek mohl vyskytovat oproti očekávání spotřebitelů. Zopakovala tak pravidelné každoroční kontroly, které provádí ve spolupráci s organizacemi sdružujícími celiaky. Potraviny, které jsou předmětem kontrol, inspekce vytipovává ve spolupráci s nimi.
 
Všech 28  vzorků, které inspektoři odebrali u 22 výrobců nebo prodejců, bylo laboratorně analyzováno na obsah lepku (gliadinu). Žádný ze vzorků potravin, které byly deklarovány jako bezlepkové nebo přirozeně bezlepkové, neobsahoval větší než povolené množství této látky, jehož limit je podle příslušné vyhlášky stanoven na 10mg/100g sušiny. 

U jednoho ze vzorků potravin, v jehož složení nemůže spotřebitel obsah lepku předpokládat, a proto musí být na jeho přítomnost upozorněn na obalu, však analýzy lepek prokázaly. Pohanková mouka hladká, vyrobená společností PRO-BIO,s.r.o. ze Starého Města pod Sněžníkem (500 g, DMT 10.01.2006) tak musela být okamžitě stažena z oběhu. Výrobce se dopustil klamání spotřebitele a pro pacienty trpící celiakií mohlo nedostatečné označení znamenat ohrožení jejich zdraví.

SZPI se kontrole bezlepkových potravin věnuje dlouhodobě a cílevědomě. Podle informací „Expertní skupiny pro celiakální sprue“ zřízené Ministerstvem zdravotnictví lidí, trpící touto potravinovou intolerancí v České republice přibývá. Na seriozních informacích o obsahu lepku v potravinách jsou zdravotně závislí, a proto inspekce pravidelně o výsledcích těchto opakovaných kontrol podrobně informuje.

Tabulka s výsledky kontroly je uvedena  dole v seznamu souborů

 

sipka.gif Seznam souborů


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce