Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Inspekce kontrolovala „malé chobotničky“ a jiné mořské korýše a měkkýše

25. 09. 2003
 
chobotnice.jpg Na základě doporučení Komise ES, které se týká koordinovaného programu úřední kontroly nad potravinami pro rok 2003, kontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce tepelně opracované mořské korýše a měkkýše, které spotřebitel najde v českých obchodech. Kontrola byla zaměřena na ověření výskytu nežádoucích mikroorganismů, jakými jsou např. koliformní baktérie, Salmonella, Staphylococcus aureus a podobné baktérie. Ty mohou způsobovat tzv. alimentární onemocnění, tedy onemocnění z potravin, proto jsou průběžně sledovány i v jiných potravinách.

Inspektoři SZPI odebrali 14 různých vzorků tepelně opracovaných krevet, mušlí, chobotnic a koktejlů nebo salátů z mořských plodů. Žádný z nich nebyl zdravotně závadný, přesto byly v „Malých chobotničkách“ a v „Krevetách“ dovezených od stejného výrobce z Itálie prokázány vyšší hodnoty tzv. celkového počtu mikroorganismů. Stejný nedostatek byl zjištěn také u výrobku „Mořský koktejl předvařený,zmrazený, nevakuovaný“, který byl vyroben (v tomto případě zabalen) v České republice.

Spotřebiteli sice v těchto případech žádné nebezpečí nehrozí, protože bakterie, které vzorky obsahovaly, pro lidské zdraví neznamenají žádné výrazné riziko. Příslušné vyhlášky však nedovolují uvádět do oběhu potraviny, které obsahují zvýšené množství těchto mikroorganismů, protože proces kažení je v nich už nastartovaný. Proto inspekce uvedené výrobky zakázala prodávat.

Ilustrační foto: SZPI


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce