Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Výrobci masných výrobků už netají obsah hovězího masa

01. 07. 2003
 
hovezi1.jpg Státní zemědělská a potravinářská inspekce zopakovala kontrolu označování masných výrobků  nabízených k prodeji. Přestože se veřejnost o potenciální ohrožení „nemocí šílených krav – BSE“ už přestala zajímat, přísná opatření stále platí. Navíc je obecnou povinností každého výrobce potraviny řádně a pravdivě označit tak, aby měl spotřebitel možnost ujistit se o skutečném složení výrobku a pokud chce, vyhnout se tak konzumaci hovězího masa.

Inspektoři SZPI proto v obchodní síti odebrali celkem 22 vzorků masných výrobků, u kterých nebylo na etiketě ve složení uvedeno hovězí maso. Všechny vzorky byly podrobeny analýze, která prokázala skutečné složení každého výrobku.

Výsledek je povzbudivý: pouze v jediném případě – u játrového sýra - laboratorní rozbory prokázaly přítomnost hovězí svaloviny, aniž ji výrobce na etiketě uváděl. Inspekce případ předala příslušnému pracovišti Státní veterinární správy, aby jej došetřila přímo u výrobce.   Nesprávně označený výrobek není v současné době na trhu.

hovezi2.jpg Ve srovnání s předchozími lety, kdy SZPI prokázala, že výrobci zatajují ve složení některých masných výrobku přítomnost hovězí svaloviny mnohem častěji  (např.2001-ze 65 vzorků bylo 9 označeno klamavě), je tento výsledek pozitivní. Výrobci pravděpodobně  zareagovali na vysoké pokuty, které inspekce v předchozích letech za klamavě označené masné výrobky uložila.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce bude pokračovat v kontrolách masných výrobků v obchodní síti, tentokrát především v souvislosti s novou vyhláškou, která bude po nabytí účinnosti stanovovat podíly masa v konkrétních výrobcích.


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce