Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
Od loňského roku platí v České republice povinnost označovat hovězí maso – mimo jiné – také kategoriemi, tedy, zda maso pochází z býka nebo krávy. Podle vyhlášky MZe č.326/2001 Sb. je povinností každého, kdo uvádí do oběhu výsekové hovězí maso balené, zabalené a nebalené, označit je tak, aby spotřebitel věděl, z jakého kusu pochází a mohl si tak koupit maso podle vlastního výběru.
V srpnu a září Česká zemědělská a potravinářská inspekce kontrolovala, zda balené hovězí maso, které se prodává v maloobchodní síti, je skutečně řádně a pravdivě podle příslušné vyhlášky označeno, tedy, není-li maso z “krávy” vydáváno za maso z “býka”.
Inspektoři odebrali v obchodech celkem 27 vzorků baleného hovězího masa, které bylo označeno kategorií “býk” nebo “mladý býk”. Tyto vzorky pak byly analyzovány.
Od loňského roku je možné prokázat pomocí metody vyvinuté na Státním veterinárním ústavu (SVÚ) v Brně, zda vzorek hovězího masa pochází ze samčího nebo samičího kusu. Zjednodušeně řečeno – pokud analýza prokáže specifickou sekvenci DNA chromozomu Y, jedná se o vzorek pocházející z býka. Naopak, nepřítomnost chromozomu Y signalizuje, že odebraný vzorek je původem z krávy. Chromozom Y je totiž charakteristický pro samčí pohlaví, zatímco u pohlaví samičího neexistuje.
Ačkoliv se v předchozím období objevovaly v tisku informace o tom, že balené hovězí maso může být označeno klamavě, výsledky analýz SVÚ v Brně je nepotvrdily – všechny odebrané vzorky byly označeny správně. Balené hovězí maso je označeno pravdivě a spotřebitel není klamán.
Vyhláška MZe ČR č. 326/2001 Sb. stanoví mimo jiné požadavky na označování masa. Kromě základních údajů musí být hovězí maso balené, zabalené i nebalené při uvádění do oběhu označeno registračním číslem zvířete, číslem schválení jatek a číslem schválení bourárny, evidenčním číslem posledního chovu, datem porážky, názvem země, kde se zvíře narodilo, kde bylo vykrmeno a kde bylo poraženo. U hovězího masa pocházejícího z býka, volka nebo krávy je nutné označit maso stářím zvířete v měsících a údajem o tom, zda se jedná o mladý skot, mladého býka, býka, volka, jalovici nebo krávu.