Požadavky na perlivé víno dle zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a dle specifikací CHOP/CHZO (Morava/moravské, Čechy/české)
1) Perlivé víno s CHZO se vyrábí a označuje způsobem stanoveným předpisy Evropské unie a zákonem
č. 321/2004 Sb. (ustanovení § 21 odst. 1 daného zákona).
- Tento produkt (perlivé víno nebo perlivé víno dosycené CO2) splňuje požadavky předpisů Evropské unie (viz výše – kap. 1, 2 a 3);
- splňuje požadavky na jakost stanovené vyhláškou č. 88/2017 Sb.;
- splňuje požadavky § 17 zákona č. 321/2004 Sb., např. víno bylo vyrobeno z hroznů révy vinné sklizených na území ČR, které jsou vhodné pro výrobu jakostního vína stanovené oblasti, minimální cukernatost nejméně 14 °NM, pochází výlučně z vinařské oblasti Čechy nebo Morava a hrozny révy vinné byly v této oblasti zpracovány na víno.
Upozornění: V případě kategorie produktu - perlivé víno dosycené CO2 - je možné samotné sycení provést i mimo vymezenou zeměpisnou oblast (nejedná se o výrobní činnost - vinifikaci, ale až o následný proces).
2) Perlivé víno s CHOP lze označit názvem „jakostní perlivé víno“ a takto označené uvádět do oběhu (ustanovení
§ 21 odst. 2 daného zákona), jestliže:
- Tento produkt splňuje požadavky předpisů Evropské unie (viz výše – kap. 1, 2 a 3);
- splňuje požadavky na jakost stanovené vyhláškou č. 88/2017 Sb.;
- jakostní perlivé víno bylo vyrobeno z vinných hroznů, sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno s. o., které byly sklizeny ve stejné vinařské oblasti;
- výroba vína použitého k výrobě jakostního perlivého vína proběhla ve vinařské oblasti, v níž byly vinné hrozny sklizeny;
- nebyl překročen hektarový výnos (14 tun na hektar);
- víno byla zatříděno Inspekcí jako „jakostní perlivé víno“.
- Etiketa jakostního perlivého vína obsahuje údaje stanovené předpisy EU a dále název vinařské oblasti, v níž byly vinné hrozny užité k výrobě jakostního perlivého vína (ustanovení § 21 odst. 3 daného zákona).
- Etiketa jakostního perlivého vína dále může obsahovat (ustanovení § 21 odst. 4 daného zákona):
- název odrůdy nebo odrůd, za podmínek stanovených přepisy EU; podíl každé odrůdy uvedené na etiketě musí činit nejméně 15 %;
- ročník sklizně, za podmínek stanovených přepisy EU;
- název vinařské podoblasti, pocházejí-li produkty užité k výrobě vína výlučně z této vinařské podoblasti.
- Dle specifikace (CHOP Morava, Čechy; podkap. 3.7) je možné vyrobit jakostní perlivé víno s CHOP, jestliže bylo vyrobeno z vinných hroznů, sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno s.o. Výroba vína použitého k výrobě jakostního perlivého vína proběhla ve vinařské podoblasti, v níž byly sklizeny vinné hrozny.