Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Přehled požadavků na perlivá vína

31. 03. 2022
 

Požadavky na perlivé víno dle zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a dle specifikací CHOP/CHZO (Morava/moravské, Čechy/české)

1) Perlivé víno s CHZO se vyrábí a označuje způsobem stanoveným předpisy Evropské unie a zákonem
č. 321/2004 Sb.
(ustanovení § 21 odst. 1 daného zákona).

  • Tento produkt (perlivé víno nebo perlivé víno dosycené CO2) splňuje požadavky předpisů Evropské unie (viz výše – kap. 1, 2 a 3);
  • splňuje požadavky na jakost stanovené vyhláškou č. 88/2017 Sb.;
  • splňuje požadavky § 17 zákona č. 321/2004 Sb., např. víno bylo vyrobeno z hroznů révy vinné sklizených na území ČR, které jsou vhodné pro výrobu jakostního vína stanovené oblasti, minimální cukernatost nejméně 14 °NM, pochází výlučně z vinařské oblasti Čechy nebo Morava a hrozny révy vinné byly v této oblasti zpracovány na víno.

Upozornění: V případě kategorie produktu - perlivé víno dosycené CO2 - je možné samotné sycení provést i mimo vymezenou zeměpisnou oblast (nejedná se o výrobní činnost - vinifikaci, ale až o následný proces).

2) Perlivé víno s CHOP lze označit názvem „jakostní perlivé víno“ a takto označené uvádět do oběhu (ustanovení
§ 21 odst. 2 daného zákona
), jestliže:

  • Tento produkt splňuje požadavky předpisů Evropské unie (viz výše – kap. 1, 2 a 3);
  • splňuje požadavky na jakost stanovené vyhláškou č. 88/2017 Sb.;
  • jakostní perlivé víno bylo vyrobeno z vinných hroznů, sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno s. o., které byly sklizeny ve stejné vinařské oblasti;
  • výroba vína použitého k výrobě jakostního perlivého vína proběhla ve vinařské oblasti, v níž byly vinné hrozny sklizeny;
  • nebyl překročen hektarový výnos (14 tun na hektar);
  • víno byla zatříděno Inspekcí jako „jakostní perlivé víno“.
     
  • Etiketa jakostního perlivého vína obsahuje údaje stanovené předpisy EU a dále název vinařské oblasti, v níž byly vinné hrozny užité k výrobě jakostního perlivého vína (ustanovení § 21 odst. 3 daného zákona).
     
  • Etiketa jakostního perlivého vína dále může obsahovat (ustanovení § 21 odst. 4 daného zákona):
    • název odrůdy nebo odrůd, za podmínek stanovených přepisy EU; podíl každé odrůdy uvedené na etiketě musí činit nejméně 15 %;
    • ročník sklizně, za podmínek stanovených přepisy EU;
    • název vinařské podoblasti, pocházejí-li produkty užité k výrobě vína výlučně z této vinařské podoblasti.
       
  • Dle specifikace (CHOP Morava, Čechy; podkap. 3.7) je možné vyrobit jakostní perlivé víno s CHOP, jestliže bylo vyrobeno z vinných hroznů, sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno s.o. Výroba vína použitého k výrobě jakostního perlivého vína proběhla ve vinařské podoblasti, v níž byly sklizeny vinné hrozny.