Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Zmrzlina je v pořádku, mouka a rýže také

30. 08. 2002
 

Přesto, že mají inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce v těchto dnech plné ruce práce především s kontrolami potravin v oblastech postižených povodněmi, zabývali se v letních měsících běžnými plánovanými kontrolami

Sezónním hitem je každoročně zmrzlina. Protože se prodává v létě, kdy jsou nejvhodnější podmínky pro množení nežádoucích mikroorganismů, navíc se nebalená zmrzlina často prodává přímo na ulici, jedná se o potravinu mikrobiologicky rizikovou.zmrzlina.gif

Výsledky letošních kontrol však ukazují, že není důvod k žádným obavám, protože všech 87 vzorků zmrzlin, které inspektoři ČZPI odebrali u 42 výrobců a prodejců, vyhovělo příslušným předpisům a laboratorní analýzy neodhalily žádné nežádoucí mikroorganismy. Většina prodejců zmrzlin také dodržuje hygienické předpisy, které se týkají prodeje zmrzliny: zmrzlinové kornouty musejí být uložené v zásobnících, při manipulaci s nimi musí obsluha používat podávací náčiní a kleště na zmrzlinu musejí být umývány pitnou vodou. Asi u čtvrtiny z nich však inspektoři zjistili, že podávací náčiní chybí. Podle majitelů to bylo prý proto, že zaměstnali brigádníky, nicméně i ti by měli být řádně poučeni o dodržování hygienických předpisů.

Inspekce rovněž dokončila a vyhodnotila kontrolu mlýnských obilných výrobků, tedy různých druhů mouky, krupice, krup, vloček, rýže a müsli, zda neobsahují mykotoxiny – sterigmatocystin a deoxinivalenol.

Mykotoxiny obecně jsou produkty některých plísní, které mohou být nebezpečné člověku i hospodářským zvířatům. I proto je nutné veškeré plísněmi napadené potraviny bez milosti vyhazovat a nesnažit se plesnivé části okrajovat, protože mykotoxiny mohou kontaminovat celou potravinu. U obilovin se mohou mykotoxiny objevit většinou při sklizni vlhkých nevyzrálých obilovin, při mechanickém poškození povrchu zrna nebo při skladování v nevětraných a vlhkých prostorách.

V laboratořích ČZPI bylo analyzováno 40 vzorků pšeničné a kukuřičné mouky, rýže, krupice a bezlepkové mouky na obsah mykotoxinu deoxinivalenolu a 44 vzorků různých druhů mouky, rýže, krup, m”usli, pšeničných, ječných a žitných vloček a pšenice špalda na přítomnost mykotoxinu sterigmatocystinu. Ani v jednom případě se neprokázal nadlimitní obsah těchto látek a všechny odebrané vzorky byly zdravotně nezávadné.


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce