Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
TISKOVÁ KONFERENCE
„Připravenost Státní zemědělské a potravinářské inspekce na přistoupení k EU“
„Informační systém SZPI pro kontrolu potravin“
4. března 2004
Ve spolupráci s:
Veletrhy Brno, a.s., Brno
Pivovarem Starobrno, a.s., Brno
„Připravenost Státní zemědělské a potravinářské inspekce na přistoupení k EU“
„Informační systém SZPI pro kontrolu potravin“
Státní zemědělská a potravinářská inspekce se na přistoupení České republiky k Evropské unii systematicky připravuje již několik let. Tato příprava sestává z celé řady kroků, jejichž cílem je především zefektivnění činnosti inspekce.
Informační systém pro kontrolu potravin
Jedním ze základních kamenů příprav je vybudování informačního a komunikačního systému, který zefektivňuje především kontrolní a laboratorní činnost inspekce. Navazují však na něj i další činnosti SZPI (např.personální systém, mzdový systém, atd.). Informační systém SZPI - kontrolní a laboratorní činnost – umožňuje inspektorům, laboratorním pracovníkům a některým dalším zaměstnancům především zrychlit a tím podstatně zefektivnit proces kontroly, včetně navazujících úkonů v laboratořích SZPI.
Mobilní kanceláře inspektorů
Inspektoři jsou vybaveni tzv. mobilními kancelářemi. Vždy dvojice inspektorů má k dispozici notebook s tiskárnou a mobilní telefon s přenosem dat. Prakticky kdekoli v rámci ČR se tak může on-line spojit s centrálním serverem, na který jsou průběžně ukládána data. Inspektoři přímo na místě kontroly vyplňují příslušné protokoly, zapisují údaje o odebraných vzorcích a rovněž mohou kdykoli čerpat informace, uložené v systému nebo na podnikovém intranetu, které potřebují k vyhodnocení situace. Systém rovněž umožňuje na místě vytisknout protokol o kontrole a předat jej kontrolované osobě. Již při odebírání vzorků má příslušná laboratoř prostřednictvím systému k dispozici údaje potřebné pro další analýzy. Může se tak v případě potřeby operativně připravit na potřebné rozbory, jejichž výsledky jsou rovněž vkládány do systému. Veškerá získána data a údaje mohou dále využívat ostatní zaměstnanci pro další potřeby inspekce.
Návaznost na Rapid Alert System for Food and Feed
Velký význam má nastartování tohoto informačního systému v návaznosti na evropský Rapid Alert Systém for Food and Feed (RASFF-Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva). SZPI je od roku 2003 jako úřad pro dozor nad potravinami účastníkem celého systému a současně oficiálním kontaktním místem RASFF pro Českou republiku - funguje jako centrální bod pro přijímání a odesílání informací o nebezpečných potravinách nebo krmivech na českém nebo evropském trhu. Informační systém SZPI – kontrolní a laboratorní činnost proces předávání informací výrazně urychluje.
Projekt Phare
V rámci projektu Phare SZPI “Posílení politiky bezpečnosti potravin“, který byl zahájen v dubnu 2003, bude vytvořen společný Informační systém dozorových orgánů, které dohlížejí nad bezpečností potravin (krmiv) v České republice. Jeho součástí bude také již vybudovaný Informační systém SZPI. Kromě tohoto informačního systému projekt zahrnuje vzdělávání zaměstnanců, zavedení ISO, následnou certifikaci úřadu a obecně přispívá k rozvoji organizace. Tento projekt není prvním, který SZPI realizuje. V předcházejících letech byla finanční pomoc z EU směrována na vybavení laboratoří laboratorní technikou, na modernizaci výpočetní techniky i na vzdělávání zaměstnanců inspekce i českých výrobců potravin.
Systém „okresních inspektorů“
SZPI má v současné době celkem sedm regionálních inspektorátů, které vykonávají kontrolu vždy ve dvou administrativních krajích. Pro zvýšení účinnosti kontroly v území je vytvářen systém tzv. „okresních inspektorů“, kteří vyjíždějí na kontroly přímo z domova. SZPI tak využívá snadnější časové dostupnosti „okresních inspektorů“ do místa kontroly a také jejich osobní znalosti terénu. Velká část těchto inspektorů využívá k práci soukromá vozidla na základě smluv o jejich využívání pro služební účely. Po ročním fungování tohoto systému se po podrobné analýze ukazuje, že činnost inspektorů je mnohem efektivnější a pružnější. Čas, který dříve inspektor strávil cestováním do místa kontroly, se nyní výrazně zkrátil a inspektoři jej využívají k vlastní kontrolní činnosti.
Méně vlastních laboratoří
V průběhu posledního roku SZPI zredukovala počet vlastních laboratoří, a to ze sedmi na čtyři. Tato pracoviště se výrazně specializovala. Dvě z laboratoří provádějí pouze mikrobiologické rozbory, další dvě díky kvalitnímu technickému a personálnímu vybavení zajišťují široké spektrum instrumentálních, analytických a mikrobiologických rozborů. Všechny laboratoře SZPI jsou akreditované podle ČSN ISO/IEC 17025. Pokud je to potřeba, využívá inspekce také externí tuzemská nebo zahraniční akreditovaná laboratorní pracoviště.
Odborníci SZPI ve strukturách EU
Odborníci SZPI se již od dubna 2003 aktivně účastní jednání pracovních skupin a výborů Evropské komise a Rady EU. Do současné doby bylo do celkem 26 těchto pracovních orgánů jmenováno 19 odborníků, kteří se aktivně podílejí na jednání za Českou republiku v roli pozorovatelů – například v expertním výboru - pracovní skupině pro zemědělské kontaminanty nebo v regulačním výboru pro Komisi-výboru pro ochranu geografických označení a známek původu.
SZPI vnímá důležitost těchto aktivit, a proto své odborníky proškoluje po jazykové stránce, stejně jako v oblasti aktivního vyjednávání. Především možnost aktivního přístupu na jednání přinesl odborníkům šanci rychle proniknout do kultury vyjednávání na těchto zasedáních, ale také přístup k informacím „přímo od zdroje“ o zamýšlených změnách a aktuálním vývoji v daných oblastech bezpečnosti potravin a v neposlední řadě ve velmi blízké budoucnosti možnost ovlivnit přímo výsledky rozhodování na evropské úrovni.
Mezinárodní spolupráce
Sledování aktivit EK v oblasti bezpečnosti potravin, Evropského úřadu pro bezpečnost potravin i aktuálního vývoje evropského potravinového práva se již před lety stalo samozřejmou součástí činnosti SZPI. Odborníci inspekce se zúčastňují nejen mezinárodních konferencí a seminářů, ale aktivně se účastní i řady pracovních jednání, která probíhají např. v rámci neformálního sdružení kontrolních orgánů v oblasti potravin v Evropě (FLEP). V minulém roce tak byla SZPI zapojena do činnosti sedmi pracovních skupin FLEPu. Z bilaterálních vztahů lze zmínit např.prohloubení spolupráce s Národním kontrolním úřadem v Irsku (FSAI), či uzavření deklarace o spolupráci s inspekčním úřadem pro španělský zahraniční obchod.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
SZPI je správním úřadem podřízeným Ministerstvu zemědělství ČR. Dohlíží na to, aby se ke spotřebiteli dostaly bezpečné, zdravotně nezávadné potraviny, které mají odpovídající kvalitu a jsou správně označené. Inspekce kontroluje fyzické a právnické osoby, které uvádějí potraviny do oběhu – od výrobců a dovozců, přes distributory až po prodejce. Kontroluje nejen potraviny, ale také suroviny používané k jejich výrobě, tabákové výrobky a saponátové a mydlářské výrobky. Některými základními zákony, jimiž se řídí, jsou zákon o Státní zemědělské a potravinářské inspekci, zákon o potravinách a tabákových výrobcích, zákon o vinohradnictví a vinařství, zákon o ochraně spotřebitele a některé další.
Činnost SZPI v uplynulém roce
Prioritou SZPI je dlouhodobě kontrola bezpečnosti potravin. Inspekce se v loňském roce zabývala zejména kontrolou jejich zdravotní nezávadnosti, dodržování požadavků na jejich jakost, správné označování a tzv. „falšování“ potravin a na kontrolu dodržování ostatních závazných požadavků, které jsou stanoveny příslušnými právními předpisy.
V průběhu roku 2003 se uskutečnilo celkem 19960 jednotlivých kontrol, z toho 10984 bylo provedeno v maloobchodní síti, 7357 ve výrobě, 1583 ve velkoskladech a 42 v ostatních místech.
SZPI uložila ve správním řízení celkem 1707 pokut za porušení povinností stanovených právními předpisy v celkové výši 11 029 200 Kč. Vzhledem k tomu, že zákon č.146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci, ve znění pozdějších předpisů, umožnil od 1.ledna 2003 ukládat opatření k nápravě zjištěných nedostatků aniž by bylo zahajováno správní řízení, nepřistupovala inspekce k ukládání pokud tak často, jako tomu bylo v minulých letech.
Na nevyhovující potraviny a tabákové výrobky v celkové hodnotě 17 722 114 Kč bylo uloženo 10 215 zákazů uvádění do oběhu. Podíl z výroby činil 1 153 608 Kč a z obchodní sítě 16 568 506 Kč.
V průběhu roku 2003 rovněž úspěšně pokračovala činnost inspekce v oblasti mezinárodních aktivit. Zaměstnanci inspekce se podíleli na řadě zahraničních jednání významných institucí a úřadů a účastnili se mnoha odborných seminářů a konferencí.
Projekt Phare „Posílení politiky bezpečnosti potravin“, zahájený v dubnu 2003, se zaměřil na rozvoj SZPI prostřednictvím školení a poradenství, zkvalitnění řízení procesů v úřadu prostřednictvím zavedení a certifikace ISO 9001:2000 a vytvoření společného informačního systému dozorových orgánů pro bezpečnost potravin v ČR. Inspekce se rovněž aktivně zapojila do projektu Phare „Prosazování práv k duševnímu vlastnictví“, který realizuje Úřad průmyslového vlastnictví. Také v roce 2003 pokračovali odborníci SZPI v projektu Quid Thematic Network.
Foto:SZPI
(Obrázek nahoře - ukázka mobilní kanceláře, obrázek dole - inspektor vysvětluje odběr vzorků ve výrobě).