Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

SZPI doporučuje obezřetnost při nakupování potravin v letním období

06. 08. 2003
 
kosik.gif Současné vysoké teploty představují zvýšené riziko rychlejší zkázy některých druhů potravin, které mohou způsobit vznik tzv. alimentárních onemocnění, kterými jsou například salmoneloza nebo listerioza. Teplo a vlhkost jsou totiž skvělými podmínkami pro růst mikroorganismů a potraviny jsou pro ně vynikající živnou půdou. Proto bychom měli být zvláště v tomto mimořádně teplém období dvojnásob opatrní.

Doporučení, kterými je dobré se  při nákupu potravin řídit, se dají shrnout do stručného desatera:

1. Snažte se nakupovat pouze takové množství a takové druhy potravin, které zkonzumujete do vyznačeného data spotřeby na obale nebo které můžete doma uložit podle doporučení na obale.

2. Po nákupu se snažte dopravit rychle se kazící potraviny co nejdříve domů a správně je uložit nebo zkonzumovat. Pokud je to možné, používejte termotašky.

3. Nekupujte potraviny s prošlým datem použitelnosti nebo potraviny s porušeným obalem, nečerstvého vzhledu, se zjevnými povrchovými vadami jako je plíseň nebo hniloba nebo potraviny rozteklé a znovu zmražené.

4. Při nákupu tzv.rizikových potravin, které rychle podléhají skáze, si všímejte, zda jsou umístěny v chladící vitríně nebo boxu. Mezi takové potraviny patří mléčné a masné nebo rybí výrobky, lahůdky anebo zákusky.

5. Všímejte si, jestli prodavač používá nějaké podávací náčiní – kleště, ubrousek a jiné čisté a vhodné prostředky a pomůcky - týká se to především prodeje nebalených potravin určených k přímé spotřebě – zmrzlin, zákusků, lahůdek nebo masných výrobků. Věnujte pozornost celkové čistotě prodejny a prodavačů.

6. Buďte obezřetní při nákupu potraviny v rámci tzv. „Akce“ – zkontrolujte, jestli jsou takové potraviny uloženy tak, jak je uvedeno ve skladovacích podmínkách na obale.

7. Ochucené minerální a stolní vody a některé nealkoholické nápoje musí být skladovány a přepravovány tak, aby byly chráněny před přímým slunečním světlem. Světlo v nich může nastartovat chemické procesy, které změní jejich chuť a vůni. Doma si nakoupené nápoje uložte pokud možno v temnu a chladu.

8. Zásadně nekupujte ovoce nebo zeleninu nahnilou nebo plesnivou a už vůbec ne tzv. výkroje. Takto „upravené“ plody je přísně zakázáno prodávat.

9. Buďte obezřetní při nákupu potravin na tržišti, prodejce nemusí být schopen dodržet skladovací podmínky.

10. Sami ukládejte potraviny tak, jak je uvedeno na obalu, v žádném případě znovu nezmrazujte rozteklé a rozpuštěné zmražené potraviny.

Tato doporučení samozřejmě neplatí jen v teplém období. Každý poučený spotřebitel by se jimi měl běžně řídit po celý rok.

Více podrobných informací, které se týkají nákupu potravin a nakládání s nimi, je uvedeno na webových stránkách inspekce na adrese: /cze/aktuality/article.asp?id=55863&cat=2176&ts=7ec5


Zpracoval: Mgr. Pavla Burešová - Oddělení komunikace (ÚI SZPI)