Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Státní zemědělská a potravinářská inspekce úspěšně zahájila další mezinárodní projekt

31. 05. 2006
 
nizozemi.jpg eu.gif cr.jpg Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s Nizozemským ministerstvem zemědělství, přírody a kvality potravin v tomto týdnu zahájila další vzdělávací projekt „Komplexní školení zaměstnanců ve vztahu k řízení rizika a komunikaci (COSTRA)“

Cílem půlročního projektu je další vzdělávání pracovníků Potravinářské inspekce s ohledem na nové požadavky Evropské komise v oblasti bezpečnosti a kvality potravin. Řada na sebe navazujících seminářů pod vedením pracovníků z nizozemských institucí, které mají na starosti problematiku bezpečnosti potravin, bude zaměřena na tematické oblasti jako příprava kontroly, kontrolní postupy a techniky, kontrolní plány, hygiena potravin, vysledovatelnost, kontrola systému HACCP či komunikace rizika. V závěrečné části projektu budou na odborná školení navazovat zahraniční stáže, kde inspektoři načerpají další praktické zkušenosti.

Projekt „COSTRA“ s rozpočtem necelých 140 tisíc EUR je opět financován z prostředků programu Phare - Transition Facility. Transition Facility (Přechodné opatření) je nástroj pomoci Evropské komise pro nově přistupující země, který je zaměřen na pokračování pomoci EK v oblastech, kde administrativní a institucionální kapacita dosud není dostačující ve srovnání se „starými“ členskými zeměmi.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce čerpá z finančních zdrojů EU úspěšně již deset let, a to především prostřednictvím fondů nevratné pomoci Phare, z nichž se jí podařilo získat celkem více než 3 miliony EUR. Další prostředky využila v rámci nedávno ukončeného projektu INTERREG IIIA.  Doposud byly získané prostředky využity zejména pro vybavení inspekce laboratorními přístroji, výpočetní technikou, pro odborné vzdělávání a proškolování zaměstnanců, vytvoření společného informačního systému českých dozorových úřadů a také pro zavedení systému managementu jakosti v SZPI.


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce