Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
Aktualizace dne 1. 6. 2024
Podle čl. 36 odst. 3 písm. a) nařízení (EU) č. 1169/2011 přijme Evropská komise prováděcí akt o uvádění informací
o možném a nezáměrném výskytu látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách (dále jen „alergeny“).
Vzhledem ke skutečnosti, že výše uvedený prováděcí akt prozatím přijat nebyl, bylo na základě konsensu zástupců Ministerstva zemědělství, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy vypracováno níže uvedené národní doporučení pro dobrovolné označování nezáměrného výskytu alergenů.
Látka vyvolávající alergii nebo nesnášenlivost |
Maximální hodnota, která je považována za „nulovou“ | Maximální hodnota, která je považována za „stopové množství“ |
---|---|---|
Lepek* | 20 mg/kg | 50 mg/kg |
Mléko** | 2,5 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg | 25 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg |
Sójové boby | 2,5 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg | 25 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg |
Vejce** | 2,5 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg | 25 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg |
Arašídy | 2,5 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg | 25 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg |
Lískový ořech | 2,5 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg | 25 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg |
Mandle | 2,5 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg | 25 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg |
Vlašský ořech | 2,4 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg | 24 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg |
Hořčice | 1,0 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg | 10 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg |
Lupina | 1,0 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg | 10 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg |
Sezamová semena | 2,5 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg | 25 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg |
Celer | 1,0 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg | 10 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg |
Kešu ořech | 2,5 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg | 25 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg |
Pistácie | 1,0 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg | 10 mg celkové bílkoviny alergenní složky/kg |
*Označování výrazy „bez lepku“ a „velmi nízký obsah lepku“ se řídí výlučně nařízením (EU) č. 828/2014.
**Hodnoty v tabulce se nepoužijí pro víno.
„Pokud je potravina označena v souladu s nařízením (EU) č. 828/2014 slovy „bez lepku“ nebo „velmi nízký obsah lepku“ není nutné navíc uvádět informace „může obsahovat stopy…“ nebo „může obsahovat…“. V případě, že se na potravině uvede označení „může obsahovat stopy…“ nebo „může obsahovat…“ současně s označením „bez lepku“, musí potravina splnit limit stanovený nařízením (EU) č. 828/2014 pro potraviny označené „bez lepku“.
Množství alergenů se u dehydratovaných výrobků posuzuje až v potravině po úpravě dle návodu uvedeného výrobcem na obale, který musí výrobce uvést.
Pro ostatní alergeny dle přílohy II nařízení (EU) č. 1169/2011 neuvedené v tabulce není stanovena maximální hodnota, která je považována za „nulovou“ nebo „stopové množství“. U těchto alergenů se zjišťuje pouze jejich „přítomnost/nepřítomnost“.
V případě „přítomnosti“ vzniklé v důsledku nezáměrného výskytu, nechtěně a při dodržení pravidel HACCP a správné výrobní praxe těchto alergenů se uvede informace „může obsahovat stopové množství ...“.
Větu „Vyrobeno v závodě, který zpracovává vejce, arašídy, sezam“ nelze považovat za informaci, která dostatečně jasně, určitě a bez vší pochybnosti informuje spotřebitele o tom, že výrobek, který si kupují, může obsahovat takové množství alergenu, že může být pro alergiky nebezpečný.
V případě dodávání potravin do jiných států EU nebo třetích zemí, je nutné ověřit přístup pro uvádění informací o možném a nezáměrném výskytu látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách u kontrolních orgánů v daném státě.
Tento dokument nemá žádný formální právní status a v případě sporu spočívá odpovědnost za výklad práva na soudu.
Z důvodů porovnatelnosti výsledků je nutné, aby používané metody stanovení alergenů splňovaly požadavky uvedené níže.
Lepek
Princip: ELISA typu sandwich, typ protilátky R5, koktejlová extrakce, LOQ – 5 mg/kg; pro fermentované a hydrolyzované výrobky kompetitivní ELISA, ethanolová extrakce, typ protilátky R5, LOQ – 10 mg/kg.
Uvedeným požadavkům ELISA typu sandwich vyhovuje například souprava RIDASCREEN Gliadin1). Uvedeným požadavkům pro kompetitivní ELISA vyhovuje například souprava RIDASCREEN Gliadin competitive1).
Mléko
Princip: ELISA typu sandwich, obsahující protilátky proti β-laktoglobulinu i kaseinu, LOQ – 2,5 mg/kg.
Uvedeným požadavkům vyhovuje například souprava RIDASCREEN FAST Milk1) nebo Veratox for Total Milk Allergen1).
Sójové boby
Princip: ELISA typu sandwich, obsahující protilátky proti sójové bílkovině, horká extrakce (100 °C, 10 min), LOQ – 2,5 mg/kg.
Uvedeným požadavkům vyhovuje například souprava RIDASCREEN FAST Soya1) nebo Veratox for Soy Allergen1).
Vejce
Princip: ELISA typu sandwich, obsahující protilátky proti bílkovinám vaječného bílku, LOQ – 0,5 mg/kg.
Uvedeným požadavkům vyhovuje například souprava RIDASCREEN FAST Ei / Egg Protein1) nebo Veratox for Egg Allergen1).
Arašídy
Princip: ELISA typu sandwich, obsahující protilátky proti bílkovinám arašídů, LOQ – 2,5 mg/kg. Uvedeným požadavkům vyhovuje například souprava RIDASCREEN Peanut1) nebo Veratox for Peanut Allergen1).
Lískový ořech
Princip: ELISA typu sandwich, obsahující protilátky proti bílkovinám lískového ořechu, LOQ – 2,5 mg/kg.
Uvedeným požadavkům vyhovuje například souprava Veratox for Hazelnut Allergen1).
Mandle
Princip: ELISA typu sandwich, obsahující protilátky proti bílkovinám mandlí, LOQ – 2,5 mg/kg. Uvedeným požadavkům vyhovuje například souprava Veratox for Almond Allergen1).
Vlašský ořech
Princip: ELISA typu sandwich, obsahující protilátky proti bílkovinám vlašského ořechu, LOQ – 2,4 mg/kg.
Uvedeným požadavkům vyhovuje například souprava BioKits Walnut Assay Kit1).
Hořčice
Princip: ELISA typu sandwich, obsahující protilátky proti bílkovinám hořčice, LOQ – 0,5 mg/kg. Uvedeným požadavkům vyhovuje například souprava RIDASCREEN FAST Senf/Mustard1).
Lupina
Princip: ELISA typu sandwich, obsahující protilátky proti bílkovinám lupiny, LOQ – 1 mg/kg. Uvedeným požadavkům vyhovuje například souprava RIDASCREEN FAST Lupine1).
Sezamová semena
Princip: ELISA typu sandwich, obsahující protilátky proti bílkovinám sezamu, LOQ – 2,5 mg/kg. Uvedeným požadavkům vyhovuje například souprava RIDASCREEN FAST Sesame1).
Celer
Princip: PCR v reálném čase, LOQ – 1 mg/kg.
Uvedeným požadavkům vyhovuje například souprava SureFood® ALLERGEN Celery1).
Kešu ořech
Princip: ELISA typu sandwich, obsahující protilátky proti bílkovinám sezamu, LOQ – 2,5 mg/kg. Uvedeným požadavkům vyhovuje například souprava ELISA Ridascreen Fast Cashew1).
Pistácie
Princip: PCR v reálném čase, LOQ – 1 mg/kg.
Uvedeným požadavkům vyhovuje například souprava SureFood® ALLERGEN Pistachio1).
---------------------------------------------
1) Tato informace se uvádí k usnadnění práce uživatelů tohoto dokumentu, avšak neznamená schválení jmenovaného produktu organizací Ministerstvem zemědělství. Je dovoleno použít ekvivalentní produkty, pokud se ukáže, že vedou ke srovnatelným výsledkům.