Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Stanovení data použitelnosti u potravin rozbalených za účelem prodeje jednotlivých částí v maloobchodě

10. 05. 2024
 

Závazné stanovisko ZS 4/2012 se týká aplikace a kontroly povinností provozovatelů potravinářských podniků (dále jen „PPP“) ohledně potravin rozbalených za účelem prodeje jednotlivých částí spotřebiteli podle čl. 25 odst. 2 NR 1169/2011[1] a § 3 odst. 1 písm. l) zákona o potravinách[2]

Dotazy:

Jak postupovat při kontrole stanovení DMT či DP u potravin rozbalených za účelem prodeje jednotlivých částí v následujících situacích:

  1. Pokud je na obalu balené potraviny uvedena deklarace výrobce ohledně DMT či DP a podmínek dalšího uchování po rozbalení této potraviny (např. „spotřebujte do x dní od rozbalení“), je prodejce po rozbalení takové potraviny za účelem prodeje jejích jednotlivých částí spotřebiteli povinen podle této deklarace postupovat?
  1. Má výrobce zákonnou povinnost u balených potravin, které vyrábí a uvádí na trh, deklarovat zkrácení DMT či DP a stanovit podmínky dalšího uchování po jejich rozbalení?
  1. Pokud na obalu potraviny není uvedena žádná deklarace výrobce ohledně její spotřeby a dalšího uchování po rozbalení, má prodejce po rozbalení takové potraviny za účelem prodeje jejích jednotlivých částí spotřebiteli povinnost přiměřeně zkrátit její DMT či DP uvedené na obalu a stanovit podmínky jejího dalšího uchování tak, aby nedošlo ke zhoršení jakosti a bezpečnosti potraviny?
  1. Pokud prodejce rozbalí balenou potravinu za účelem prodeje jednotlivých částí spotřebiteli, je povinen zaznamenat datum rozbalení potraviny?

Pokud prodejce rozbalí balenou potravinu za účelem prodeje jednotlivých částí spotřebiteli, je povinen po dobu jejího uvádění na trh uchovat její původní obal nebo etiketu, které obsahují povinné informace, popřípadě čitelnou a srozumitelnou kopii obalu nebo etikety?

  1. Může se prodejce zprostit svých povinností při prodeji potravin rozbalených za účelem prodeje jednotlivých částí spotřebiteli, je-li na obalu potraviny výrobcem uvedeno, že informace o spotřebě potraviny po rozbalení je určena spotřebiteli či konečnému spotřebiteli?

Odpovědi:

Povinnosti PPP ohledně prodeje potravin rozbalených za účelem prodeje jejich jednotlivých částí spotřebiteli upravuje jednak čl. 25 odst. 2 NR 1169/2011 a dále pak především § 3 odst. 1 písm. l) zákona o potravinách.

Čl. 25 odst. 2 NR 1169/2011 stanoví:

Aby bylo zajištěno správné uchování nebo použití potraviny po otevření obalu, uvádějí se v případě potřeby podmínky uchovávání nebo lhůta spotřeby“.

Ustanovení § 3 odst. 1 písm. l) zákona o potravinách pak PPP, který rozbalí potravinu za účelem prodeje jejích jednotlivých částí spotřebiteli, stanoví v podstatě 4 povinnosti:

„PPP (dále jen „prodejce“) je povinen:

  • podle deklarace provozovatele potravinářského podniku, který potravinu vyrobil (dále jen „výrobce“) nebo pokud není uvedena, s ohledem na povahu potraviny
     
  • přiměřeně zkrátit datum minimální trvanlivosti (DMT)nebo použitelnosti (DP) uvedené na obalu potraviny, pokud byla rozbalena za účelem prodeje jednotlivých částí spotřebiteli, a
  • stanovit i podmínky jejího dalšího uchování tak, aby nedošlo ke zhoršení jakosti a bezpečnosti potraviny,
  • zaznamenat datum rozbalení potraviny a
  • uchovat v místě prodeje jednotlivých částí potraviny po dobu jejich uvádění na trh původní obal potraviny nebo etiketu, které obsahují povinné informace, popřípadě čitelnou a srozumitelnou kopii obalu nebo etikety.“

Ad A)

Pokud byla potravina rozbalena za účelem prodeje jejích jednotlivých částí spotřebiteli je prodejce povinen podle ustanovení § 3 odst. 1 písm. l) zákona o potravinách zkrátit DMT či DP uvedené na původním obalu potraviny, případně i stanovit podmínky jejího dalšího uchování, a to primárně podle deklarace výrobce uvedené na původním obalu potraviny.

Pokud je na původním obalu potraviny deklarace výrobce potraviny, že potravina má být spotřebována do určité doby po rozbalení, případně výrobce stanovil i podmínky jejího dalšího uchování, je prodejce povinen podle této deklarace postupovat vždy.

Ve smyslu čl. 25 odst. 2 NR 1169/2011 a § 3 odst. 1 písm. l) zákona o potravinách pak není rozhodné, jakým způsobem je deklarace ohledně DMT či DP a případně i ohledně dalšího uchování potraviny po jejím rozbalení na jejím obalu formulována. Není tedy rozdíl v tom, zda je na obalu uvedeno např.:

  • „po otevření obalu spotřebujte do x dní/hodin“; nebo
  • „Informace pro spotřebitele: „po otevření obalu spotřebujte do x dní/hodin“; anebo
  • „Informace pro konečného spotřebitele: „po otevření obalu spotřebujte do x dní/hodin“
  • apod.

Výrobce je ve smyslu čl. 25 odst. 2 NR 1169/2011 v případě potřeby povinen stanovit DMT či DP, případně podmínky dalšího uchování potraviny po otevření obalu, a to na základě své analýzy rizika, tj. na základě svých vlastních zkoušek (rozborů) a poznatků o produkované potravině. Takto stanovené DMT či DP pak zároveň představuje maximální dobu, po kterou může prodejce potravinu po jejím rozbalení prodávat.  

Ustanovení § 3 odst. 1 písm. l) zákona o potravinách pak v tomto směru jednoznačně stanoví povinnosti právě prodejci, a to bez ohledu na to, jakým způsobem je deklarace výrobce ohledně zkrácení DMT či DP, případně ohledně podmínek dalšího uchování po rozbalení potraviny formulována.

Praktický příklad:

Potravina má výrobcem stanovené DP, přičemž na etiketě je uvedena informace „po rozbalení spotřebujte do 2 dnů“. Je-li např. původně deklarované DP 30. 5., a k rozbalení dojde 20. 5., musí prodejce dodržet deklaraci výrobce a DP rozbalené potraviny zkrátit v souladu s ní, tedy uvádět DP 22.5. Potravinu pak lze uvádět na trh pouze v rámci takto zkrácené DP, tedy nikoli dle původně na obalu deklarované DP, či DP zkrácené jiným způsobem.

Ad B)

Je na uvážení výrobce potraviny, zda s ohledem na charakter potraviny, předpokládané použití a úchovu potraviny, označí či neoznačí potravinu údaji podle čl. 25 odst. 2 NR 1169 /2011, tj. zda deklaruje podmínky jejího dalšího uchování a lhůtu spotřeby po jejím rozbalení.

Výše uvedené údaje je totiž výrobce povinen uvádět „v případě potřeby.“ Tyto údaje tedy nemusí být uvedeny vždy, a to např. i z toho důvodu, že výrobce nepředpokládá, že potravina bude konzumována postupně po delší dobu nebo že bude prodávána jinak než zabalená v celku.

Výrobce tak může, ale nemusí, deklarovat údaje, jak zacházet s potravinou po rozbalení původního balení, jež jsou určující i pro účely prodeje jednotlivých částí potraviny spotřebiteli. Rovněž ustanovení § 3 odst. 1 písm. l) zákona o potravinách připouští, že na obale potraviny nemusí být výrobcem vždy uvedeny podmínky jejího dalšího uchování a lhůta spotřeby po otevření obalu. Stanovení DMT či DP a podmínek dalšího uchování je pak po rozbalení potraviny povinností prodejce.

Není-li výrobcem deklarováno DMT či DP a podmínky dalšího uchování po rozbalení potraviny, je ve smyslu § 3 odst. 1 písm. l) zákona o potravinách povinností prodejce, aby uvedené stanovil sám.

Ad C)

Podle ustanovení § 3 odst. 1 písm. l) zákona o potravinách je prodejce povinen, pokud není uvedena žádná deklarace výrobce, s ohledem na povahu potraviny:

  • přiměřeně zkrátit DMT či DP uvedené na obalu potraviny, pokud byla rozbalena za účelem prodeje jednotlivých částí spotřebiteli, a
  • stanovit i podmínky jejího dalšího uchování tak, aby nedošlo ke zhoršení jakosti a bezpečnosti potraviny.

Prodejce tedy u potravin, na nichž není uvedena žádná deklarace výrobce, stanoví po jejich rozbalení za účelem prodeje jednotlivých částí spotřebiteli transparentním způsobem zkrácení DMT či DP a případně i podmínky jejich dalšího uchování, aby nedošlo ke zhoršení jejich jakosti a bezpečnosti. Učiní tak v rámci systému zajištění bezpečnosti potravin, zpravidla prostřednictvím zdokumentovaných postupů založených na zásadách HACCP či jiným prokazatelným způsobem.

Prodejci v rámci systémů založených na zásadách HACCP stanovují na základě vlastní analýzy rizika s možným využitím podkladů od výrobce, výsledků vlastních studií, či pravidelně prováděných laboratorních vyšetření:

- zkrácení DMT či DP

- podmínky dalšího uchování a prodeje rozbalených potravin

Inspektor při kontrole posuzuje, zda jsou v praxi uplatňované postupy v souladu se zdokumentovaným vnitřním systémem, například příručkou HACCP.

Ad D)

Podle ustanovení § 3 odst. 1 písm. l) zákona o potravinách je prodejce vždy povinen:

  • zaznamenat datum rozbalení potraviny (pokud byla rozbalena za účelem prodeje jednotlivých částí spotřebiteli) a
  • uchovat v místě prodeje jednotlivých částí potraviny po dobu jejich uvádění na trh původní obal potraviny nebo etiketu, které obsahují povinné informace, popřípadě čitelnou a srozumitelnou kopii obalu nebo etikety.

Z jazykového výkladu § 3 odst. 1 písm. l) zákona o potravinách vyplývá, že záznam o rozbalení potraviny určené k dalšímu prodeji po částech je nutné vést u každé potraviny, kterou prodejce rozbalí za účelem jejího dalšího prodeje po částech. Jinými slovy každé prvotní rozbalení potraviny, kterou bude prodejce dále prodávat po částech, je třeba zaznamenat. Zákon o potravinách v tomto směru nestanovuje žádné výjimky.

Při uplatňování výše uvedené povinnosti (zaznamenat datum rozbalení a uchovávat v místě prodeje, obal, etiketu či kopie) není rozhodující, zda jsou či nejsou na obale potraviny výrobcem deklarováno DMT či DP po otevření obalu, případně podmínky dalšího uchování po otevření obalu.

Při uplatňování výše uvedené povinnosti není rovněž rozhodující, zda si prodejce stanovil podmínky uchovávání nebo lhůtu spotřeby po otevření obalu v rámci postupů založených na zásadách HACCP.

Pokud není uvedena žádná deklarace výrobce, prodejce má přesto povinnost přiměřeně zkrátit DMT či DP, případně i stanovit podmínky dalšího uchování, zaznamenat datum rozbalení a uchovávat původní obal, etiketu či kopie (viz. výše bod C).

Je na prodejci, jakou formu záznamu data rozbalení potraviny zvolí. Datum rozbalení by však mělo být zaznamenáno jednoznačným a transparentním způsobem.

Podle ustanovení § 3 odst. 1 písm. l) zákona o potravinách je prodejce dále povinen uchovat v místě prodeje jednotlivých částí potraviny po dobu jejich uvádění na trh původní obal potraviny nebo etiketu, které obsahují povinné informace, popřípadě čitelnou a srozumitelnou kopii obalu nebo etikety. Prodejce zvolí takové řešení úchovy původního obalu potraviny nebo etikety případně kopie, které bude v souladu s hygienickými požadavky dle NR 852/2004.[3]

Ad E)

Případné tvrzení výrobce potraviny (doplňkového prohlášení výrobce) uvedené v dokumentaci, že zkrácení DMT či DP uvedené na obalu potraviny se týká pouze případu, že potravinu rozbalí konečný spotřebitel, není důvodné, a takové doplňkové prohlášení výrobce nezbavuje prodejce povinnosti přiměřeně zkrátit DMT či DP při rozbalení potraviny za účelem prodeje jednotlivých částí podle deklarace výrobce na obalu. Povinnost v ustanovení § 3 odst. 1 písm. l) zákona o potravinách je navázána na deklaraci výrobce v obecné rovině, bez ohledu na to, komu je určena.

Jedná se o případ, kdy potravina má výrobcem stanovené DMT či DP, a na etiketě je uveden text „Informace pro konečného spotřebitele: po otevření obalu spotřebujte do x dní/hodin,“ a prodejce má k dispozici prohlášení výrobce, že tyto informace jsou určeny pouze pro konečného spotřebitele (který by si ji koupil v celém neotevřeném balení) a nikoliv pro prodejce. Prodejce musí dodržet deklaraci výrobce na spotřebitelském balení a DMT či DP rozbalené potraviny zkrátit v souladu s ní (viz výše bod A).
 

Aktualizováno: 14. 6. 2024


[1] Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, v platném znění

[2] Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

[3] Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, v platném znění