Princip sušení potravin spočívá v takovém snížení obsahu vody, že v ní přítomné mikroorganismy nemohou dále žít a kazit ji.
Výhodou sušení jsou také snížení hmotnosti původní suroviny, její ekonomičtější uskladnění a přeprava. Mezi první potraviny, které lidé začali takto uchovávat, patří zelenina a především ovoce. Z celé řady ovocných druhů jsou však k sušení vhodné jen některé.
Pracharanda i římská švestka
Asi vůbec nejznámější jsou křížaly, pod nimiž se skrývají sušená jablka či hrušky. K sušení byly vybírány nedokonale vyvinuté plody nebo odrůdy s kratší dobou uchovatelnosti. Jemná drť ze sušených hrušek se nazývala pracharandou a sypaly se jí kaše, ovocné knedlíky či některé koláče.
Velmi oblíbené jsou také sušené švestky, i když takto zpracovat jejich plody bývá daleko náročnější než plátky jablek a hrušek. Přesto je právě švestka ideální pro sušení svým vysokým obsahem cukrů. Někdy se dokonce předem loupaly a výsledný produkt pak získal velmi jemnou chuť i vůni. Usušený velký plod s jádrem nahrazeným menší vypeckovanou švestkou se nazýval karlovarská švestka, nahradil-li pecku vlašský ořech, jednalo se o tzv. švestku římskou. Sušené švestky jsou určitě zdravějším pamlskem než bonbóny z cukru s přídavkem barviv a syntetických ochucovadel, i když se jedná o látky relativně neškodné.
V obchodech se v tomto období nabízejí i sušené meruňky, jejichž plody se předem oloupou a zbaví pecek. Při průmyslovém zpracování se pak upravují oxidem siřičitým, čímž zůstane zachována jejich atraktivní oranžová barva. Takové plody ale nemusí vyhovovat všem lidem, při konzumaci většího množství se mohou dostavit bolesti hlavy. Proto musí být na jejich obalech uvedeno, že se sušené meruňky mají před požitím opláchnout v pitné vodě.
Nejčastěji se spotřebitelé v tomto sortimentu setkávají se sušenými plody vinné révy - s rozinkami. Na trh přicházejí světle žluté rozinky velké, tzv. sultánky, které mají průměr až dva centimetry, černohnědé rozinky malé, tzv. korintky. Zákazníci občas váhají nad plody, u nichž v usušené dužnině zkrystalizoval cukr. Mohou být klidní, nejde o vadu jakosti.
Největší nepřítel - vlhkost
Při nedokonalém usušení či uložení ve vlhkém prostředí se mohou na plodech objevit plísně, někdy dokonce ovoce nakvasí. Takové potraviny jsou nepoživatelné, a to i po tepelném zpracování, a musí být zlikvidovány.
Někdy se lze setkat také s plody připálenými, které mají karamelově nahořklou chuť, nebo páchnoucími po oxidu siřičitém. Jedná se o sice poživatelnou, ale méněhodnotnou potravinu.
Při kontrolách SZPI se sleduje obsah zbytků přípravků určených pro likvidaci skladištních škůdců. K překročení povoleného limitu však dochází pouze výjimečně.
Aktualizováno: 7. 4. 2020
Zpracoval: Ing. Jindřich Pokora